Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Tаен проект "Аврора (Aurora)"

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Tаен проект "Аврора (Aurora)"

Здравейте! Пиша за първи път и дано темата , която бих искал да разискваме не е неудачна за този форум. Понеже си падам по секретните проекти на великите сили се надявам в тази тема да се опитаме да разберем нещо повече за така наречния таен проект "Аврора (Aurora)".

Главни характеристики:

* Екипаж: 2 (1 пилот, 1 разузнавателен системен офицер)
    * Дължина: 35 m (115 ft)
    * Размах на крилете: 20 m (65 ft)
    * Височина: 6 m (19 ft)
    * Обхват на крилете: 300 m? (3,200 ft?)
    * Вражеска тежест: 29,480 kg (65,000 lb)
    * Максимално тегло на излитане: 71,215 kg (157,000 lb)

Изпълнение:

* Максимална скорост: Мах 4 на високо (няма информация на морското равнище )
    * Обсег: 15,000 km (9,320 mi)
    * Горна граница: 40,000 m (131,000 ft)
    * Двигател: пулсови детонации ??

Това са неофициални данни на заместителя на SR-71 Blackburd(пенсиониран през 1998 г. ако не се лъжа). До колкото ми е известно, Aurora е създаден с цел да сложи в малкия си джоб SR-71 и да даде нов облик на шпионските самолети през последните десетилетия. Според информацията по-горе трябва да се разбира, че Aurora е способна да развива 4 пъти скороста на звука. Аз съм чел, че може да развие близо 12 Мах (според други данни в интернет). Според слуховете Aurora използва супер модерен двигател, базиран на пулсови детонации, чрез които Aurora има предимството да се изтрелва моментално. Ако слуховете са вярни изобщо за съществуването на такъв проект, то тогава може би имаме първия хиперзвуков самолет, който дори (според неофициална информация) има възможността да излиза в орбита около Земята. Който знае нещо пикантно нека сподели!

Поздрави!

?

Какъв е смисълът от подобно нещо, дори да е технически осъществимо, като има сателити и малки и евтини безпилотници?
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Като физик, искам да отбележа няколко точки от проекта, които според мен показват, че дори и да има такъв, то той е доста по-различен:

1. Втора космическа (тоест за да се качи на орбита), е 11,2 км/с, докато мах 12 е малко под 4 км/с, тоест няма шанс. Да не говорим, че горивото необходимо за такъв полет прави невъзможно ползването на самолета за каквото и да било друго. Просто няма да има как да излети.

2. Импулсен двигател при тези скорости ще разпадне самолета поради разликите в ускоренията и въздушното съпротивление. Далеч по-полезно би било да се ползва нещо наречено scramjet (http://en.wikipedia.org/wiki/Scramjet)

3. Дори и самолетът да лети на височина 30 километра и с висока скорост (да кажем 2-3 км/с), то той пак може да бъде ударен от системи от типа на С-400, които покриват тази височина и начина на насочване на ракетите е полуактивен с командна връзка, което позволява с мощни процесори да се хванат и сложни за изчисление цели.

4. С тази скорост дори и много далечен взрив и разлика в налягането/миниатюрна осколка пак биха били фатални за самолета.

5. Американците си имат вече нещо различно, наречено Global Hawk, което е безпилотно, дозвуково и им върши работа срещу всички, освен първокласните сили.

6. Един спътник на ниска орбита би свършил същата работа както самолет на 40 км височина, при това без риск за пилота.

Иначе това се доближава най-много до самолета който описваш:
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Imperial написа Виж мнение
        ?

Какъв е смисълът от подобно нещо, дори да е технически осъществимо, като има сателити и малки и евтини безпилотници?
        Смисъл има много голям. Защото нито спътниците, нито безпилотните самолети от настоящето и от близкото бъдеще покриват функционалността на свръхзвуковия разузнавателен самолет от типа на SR-71.
        Вече съвсем друг е въпросът доколко митичният проект "Аврора" е сериозна тема.

Пилот написа
        Като физик, искам да отбележа няколко точки от проекта, които според мен показват, че дори и да има такъв, то той е доста по-различен:

1. Втора космическа (тоест за да се качи на орбита), е 11,2 км/с...
        Човече, засрами се Втора космическа може и да е 11,2 км/с, ама тя затова е втора, а не първа, защото не тя е нужна за излизане в орбита. Разбира се, дори и реактивен самолет да развие първа космическа, пак не може да излезе в орбита, защото няма с какво да си окислява горивото в промеждутъка между 50 и 100 километра височина. Стига да не си носи окислител, но не напразно този път на развитие на самолетите е отдавна изоставен.

Comment

Първа космическа е орбита на височина земната повърхност, а втора е за излизане от земна орбита. Сбърках (7,9 е за орбита на h=0 или земната повърхност), но като се има предвид, че не се взима въздушното съпротивление, скоростта от 7,9 е доста недостатъчна за земна орбита в реалния живот.

По принцип самолетът ако развие необходимата скорост на каквато и да е височина, няма проблем след това. Скоростите се броят "ако обекта е на земята и се движи с тази скорост в този момент", така че ако на височина (примерно 20 км) самолетът вдигне 9 км/с или колкото там му трябва за да компенсира въздушното съпротивление, ще си излезе на орбита.

По принцип на височина до 40-50 км самолетът ще е досегаем за разните тежки зенитни комплекси с малко доработки (вярно, с ограничен радиус заради височината, но те пък да мобилни и не се знае къде ще са по пътя).
          „Аз, Драгомир, писах.
          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

topsecret написа Виж мнение
            Понеже си падам по секретните проекти на великите сили... Който знае нещо пикантно нека сподели!

Поздрави!
            Да споделя нещо пикатно: има още един секретен проект на великите сили - разработват модулно-невидимо-усторйство-с-казан-от-карборан за идентифициране на и извращаване със спамери.
            Иначе аз си падам по цицести блондинки, но не считам за нужно да занимавам военно-историческия форум Бойна Слава с предпочитанията ми...е освен в общите приказки и майтапи.

Поздрави!
            Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

вражеската му тежест е малко.
              има врагове, доста тежки, щот ногу папат.
              не е ясна и долната граница и какво правим, ако се появят граничари.
              системният офицер част ли е от системата?

Comment

Благодаря на момчетата, които въприки явно смешната тема все пак взеха инициатива.

albireo искрено съжелявам , че оспамих няколко минути от твоето съществувание. Приеми моите извинения.

Comment

Явно от темата няма да излезе нищо.
                  „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Working...
                  X