Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Един вечен самолет

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

В този аспект Т-6 Texan,макар и не толкова добре известен у нас,действително се нарежда "В челото" като "бонус" за него служи,това,че като учебна машина влиза в таблицата и на военните и на гражданските.Аз предлагам всеки да си избере фаворит(или няколко такива),да ги опише накратко,като обоснове критериите по които ги класира "в челото"Моите фаворити до момента са
    1.Ту-95+модификации
    2.ДС-3 +варианти
    3.Т-6 - цялата гама от версии
    Като представители на
    1.Военен
    2.Граждански
    3.Учебен
    клас самолети.Ту-95 заради психологическия натиск който оказва много години наред.ДС-3 като родоначалник на "класическата" схема за транспортна машина и Т-6 заради уникално богатата си кариера на учебна машина.

Comment

Абе тази тема за най-стария летящ самолет не я ли обсъждахме вече?

Last edited by Thorn; 03-06-2008, 11:35. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Нимрод
        Това не е съвсем до скоро летял самолет. Това е все още летящ самолет, а и му предстои модификация, целяща разширяване на ударните възможности - носене и употреба на Сторм Шедоу

Б-707
        Това отдавна вече не лети в гражданската авиация, понеже на повечето големи летища не биха го пуснали заради високите нива на шума. За последен път съм го виждал в граждански вариант на Хийтроу през 2000. А и военните му версии са на път да минат в резерва, особено след появата на Е-767 и КС30
        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Sailor_Malan написа
          Това не е съвсем до скоро летял самолет. Това е все още летящ самолет, а и му предстои модификация, целяща разширяване на ударните възможности - носене и употреба на Сторм Шедоу
          За него не бях сигурен дали всички са стари или е като Ту-95 стара конструкция-ново производство.
          Иначе за Летяците машини аз бих добавил още-
          Мустанг, Беаркет, Темпест, при това силетят съвсем активно.
          А-да, Ту-16, който за разлика от летящите 95 (всички летящи са по-млади от мене) си е "дърто", само не съм сигурен колко и дали все още летят.

Comment

Мани ги летящите Мустанги, Темпести и прочие атракции. Говорехме за машини, които някъде се водят официално на въоръжение и някой смята, че биха му били полезни за някакви военни цели.

thorn

Comment

Az не говоря за атракционите дето летят веднъж на високосна...Става дума за състезателните машини преправени от споменатите самолети.
              Иначе от машините които ти си споменал нито една не е произведена преди 1980.
              То тогава да сложим и Ф-15-16 в темата?

Comment

Стана дума за Нимрод и си спомних, че само преди седмица имаше скандал по въпроса:

Явно имат проблеми с поддръжката, според статията възможната причина самолетът да е паднал е теч на гориво (доста вероятно да се е появил без помощта на талибаните), след което керосина стига до някаква нагорещена тръба и става 6 минутен пожар, след което експлозия. Твърди се, че самолетите от този вид никога не са поддържани на задоволително ниво. Сега като възраст са на 37 годинки (като време което служи 1 самолет, не дизайна).

По принцип върви програма за модернизацията на Нимродите, но нещо парите все не стигат, а това разследване може съвсем да ги приземи.

Ту-16 в момента си лети при другарите китайци, все нещо трябва да имат за да плашат разни самолетоносачи Производството им (домашно наименование Н-6) обаче е вървяло до 90-те, не зная кога точно са го спрели.

Ето и мечката в най-модерната компания - Ф-22, действието се развива някъде около Аляска.
                A follow-up to this. The wonderful blog Ares posted a while back about the Thanksgiving Day intercept of Russian Tu-95 Bear bombers up near Alaska. This was notable because the interceptors were Lo…

Сега като се замисля, от това разстояние не може ли с малък радар а се направи карта на ЕОП на Раптора с точност до сантиметър?
                Last edited by Пилот; 03-06-2008, 16:03. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                „Аз, Драгомир, писах.
                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Сега като се замисля, от това разстояние не може ли с малък радар а се направи карта на ЕОП на Раптора с точност до сантиметър?
                  по руските форуми бяха убедени, че точно това е била идеята за да пускат Ту-95 да се мотае в района.

thorn

Comment

Thorn написа
                    по руските форуми бяха убедени, че точно това е била идеята за да пускат Ту-95 да се мотае в района.
                    A смисъл в цялото напъване йок. Просто защото в мирно време разните подобни самолети летя с добавени отражатели, едно за да не могат разни любопитни люде да ги замерват, после за да не създават опасност за останалите хвъркати ако РВД не ги "види".
                    По авиошоутата е същото...и после разни "фили" цвилят "уууу пък Б-2 го "видяха" на радара".

Comment

Гоги, разбирам за какво говориш, но отражателите са под корема (тези за които зная де), явно и резервоарите са с тази цел. Но това за което говоря е друго - не изтребителен радар, а специализиран такъв. Разделителна способност в сантиметри, ако не и по-малко. Каквито и отражатели да има, пак не може да се облепи Ф-22 в алуминиево фолио за да не се вижда какво има отдолу. Зная, че ЕОП зависи и от поддръжката на RAM-а, ама точно тези самолети бяха предислоцирани след като спряха от полети Ф-15 и се съмнявам да са имали време нарочно да не поддържат самолетите (за да им се намали скритността). Също така има части, които не могат да се пипат на боен самолет - носовата част с радара няма отражатели залепени отгоре, никой не е сменял стъкларията на самолета (а тя май беше със златни нишки за не е радиопропусклива) и тя може да се изследва, вътрешността на въздухозаборниците ме съмнява да са я пипали, инфрачервените излъчвания също могат да се забележат...
                      Въпросът е дали руснаците са били натъпкали Ту-то с всякаква "научна" електроника от този вид или не са очаквали да имат този късмет...
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

А какво пречи да се лепне нещо от вътрешната част на фанара? Отделно дето за да надзърнеш където ти се иска ще трябва или Ту-то да прави пируети или Ф-а сам да се подложи....Отделно дето ме съмнява руснаците да могат да направят такъв радар с приемливи масо-габаритни характеристики...ако изобщо могат.

Comment

Гога, какво значи с приемливи масогабаритни характеристики? Говорим за нещо завряно в голям бомбер. И място има и тежести може да носи.

thorn

Comment

Явно имат проблеми с поддръжката, според статията възможната причина самолетът да е паднал е теч на гориво (доста вероятно да се е появил без помощта на талибаните), след което керосина стига до някаква нагорещена тръба и става 6 минутен пожар, след което експлозия. Твърди се, че самолетите от този вид никога не са поддържани на задоволително ниво. Сега като възраст са на 37 годинки (като време което служи 1 самолет, не дизайна).
                            Абе то проблема с горивните течове си го е имал и Де Хевиланд Комет(самолета на базата на който е направен Нимрода) - няколко доста зрелищни катастрофи с прилични жертви(Кометата е един от първите реактивни пътнически самолети) из Европа е имало в резултат на тоя факт през 60те.
                            А и друго ми стана интересно в статията - на какво отгоре патологоанатом(coroner демек) дава заключения относно годността на самолет за полети, че видите ли и никога не са били годни според него. Тоя доктор явно е бивш авиоинженер. Иначе по повод пенсионирането заради разследването. Абе от една страна аз лично ще се радвам, понеже харесвам машината и пенсионират ли я ще цъфне в някой музей а като съм си на Острова повечето интересни такива са ми на максимум 3 часа път с влак. А от друга страна ми е малко съмнително да го направят(освен ако са си намислили алтернативен вариант) понеже евентуалната модификация с усилени ударни възможности би им запълнила "дупка" в която Торнадото и Тайфуна не се вместват - голяма машина способна да патрулира дълго време в райони на конфликти с ниска интензивност(и слабо ПВО - общо взето Нимрода успешно може да се пази от талибанското "ПВО" даже с добре подбран профил на полета - оръжието би му позволявало да си стои постоянно над 2500 м. където ПЗРК определено биха имали проблем да го стигнат, а МЗА никаква я няма, а пък и голям и има много място за монтиране на всякакви средства за защита) и да унищожава трайно малоразмерни цели(ако е верно каквото съм чел се е предвиждало да носи 4 Сторм Шедоу).

Та ще поживеем - ще видим.
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Mисля че в "Мир авизции" имаше статия за Комет и добро описание на катастрофите, ако искаш мога да го изровя списанието, и снимки на онази дето са я вадили до Сицилия.

Comment

Доколкото помня проблема на Комета беше в "умората на метала",май точно от разследване на негови катастрофи дори навлиза този термин.Беше нещо свързано с формата на илюминаторите и деформациите които създават в полет.Така ,че ако не ти е проблем снимай тука онази статия,да я преслушаме набързо.

Comment

Working...
                                X