Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гарантирано най-грозния самолет на всички времена

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

tonev написа
    Торн, какво се води последната снимка? Комета някаква за търсене на подводници?
    Точно. Казва се Нимрод, обаче нормалните Нимроди нямат такъв тумор на носа.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Специално Т-4, от някои гледни точки е много красив самолет. Например на тези снимки (според мен) изглежда много добре:

Да се дават определения за външния вид е доста субективно. Например чувал съм, че Су-25 е грозен самолет, а според мен е доста красив.

Comment

Да, то по-скоро би трябвало определението да е "странен", а не "грозен". Иначе Т-4 в полетно положение е красив, но в режим на кацане и излитане с тая чупка на носа се получава доста грозно творенийце.

А оригиналът, от който се смята че е взаимстван - XB-70 Valkyrie, е един от най-красивите самолети, които съм виждал.
        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

кало написа
          къде видя реактивен двигател?
          Че това от снимката си е такъв тип задвижване. Всмуква от пред въздух и го изтласква назад през сопло. Загледай се малко в снимката и ще видиш, че е точно това. Е ако бях написал реактивен движител а не двигател (макар, че значат едно и също), сигурно щеше да се спести излишно писане.
          Защо да е лесно, като може да е трудно?

Comment

assen написа
            ... ако бях написал реактивен движител а не двигател (макар, че значат едно и също), сигурно щеше да се спести излишно писане.
            В случая не е едно и също - двигателят е ДВГ, а движителят е импелер. Само при чисто реактивните системи двигател = движител.

Това на цветните снимки е късна реплика в мащаб 60%. Оригиналният Stipa-Caproni е такъв:

assen написа
            Че това от снимката си е такъв тип задвижване. Всмуква от пред въздух и го изтласква назад през сопло...
            Приликите с реактивен двигател са чисто повърхностни. РД с течно гориво и окислител, или РД с твърдо гориво не всмукват нищо отпред, което не им пречи да са реактивни двигатели.
            Last edited by Nick; 26-03-2008, 20:36.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

При реактивните двигатели, ако правилно си спомням, витлата се използват за нагнетяване на въздуха, в който след това се впръсква гориво, като сместа се запалва и изтича през соплото, задвижвайки самолета. Тук има само витло, което се върти в тръба, т.е. задвижването става по същия начин, както и при останалите витлови самолети. Но може би няма някакви особени предимства, след като не е възприето? Или основният недостатък са размерите на тялото, като при това става въпрос за пространство, което не може реално да се използва за полезен товар?

Comment

Г-н gollum е прав, тази самолет е обикновен витлов, а тази "тръба" би му дала някакво предимство само ако има по-особено вътрешно сечение (сопло на Лавал).
                Той по-скоро се родее донякъде с водните джетове.
                Всички апарати използващи импулса на реактивната тяга се наричат реактивни,
                но тези които си носят и окислителя със себе си са ракетни
                (като МЕ-163 "Комет", и цялата серия X-..... хиперзвукови US самолети )
                Останалите са въдушно реактивни, като тези които използват копресор са
                турбореактивни (всички съвременни-при тях тези много лопатки са няколкото степени на въздушния компресор), за разлика от първите (тези с пулсиращия
                двигател на V-1) които използват свободно навлизащия въздух и по тази
                причина се нуждаят от начална скорост за да се стартират.

Comment

gollum написа
                  При реактивните двигатели, ако правилно си спомням, витлата се използват за нагнетяване на въздуха, .?
                  Искаш да кажеш турбо-компресорните РД, подвид на въздушно-реактивните двигатели. Само те използват "витла" - компресор, по-точно - чията основна задача е подаване на окислител (въздух) в горивната камера, която е реактивният двигател/движител. Вторичен ефект на компресора е допълнителна тяга при двуконтурните РД. (PS. Освен турбо-компресорните има и мото-компресорни въздушнореактивни двигатели, при които компресорът е задвижван от отделен двигател, най-често ДВГ; Капрони създава най-успешните варианти на такъв двигател).

Останалите въздушно-реактивни двигатели не изискват компресорна група. Течнореактивните и твърдогоривните реактивни двигатели също нямат "витла".

Основният ефект, който се цели в конструкцията на Капрони е да се създаде подемна сила от самия фюзелаж при ниски скорости (спрямо земята).
                  Last edited by Nick; 27-03-2008, 19:01.
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Ок, приемам, не съм особено запознат с тези неща, аз тези, които си имат "складиран" окислител под някаква форма, за себе си ги назовавам (явно некоректно) като "ракетни", а останалите (тези, които използват окислител от атмосферата) - "реактивни".

Nick написа
                    Основният ефект, който се цели в конструкцията на Капрони е да се създаде подемна сила от самия фюзелаж при ниски скорости (спрямо земята).
                    Пак не претендирам за познаване (та затова и питам, де), но този ефект се създава от фюзелажа в смисъл, че е въпрос повече на формата му, отколкото на начина на задвижване? Или пък става въпрос за участие на въздушния поток, който протича през тръбата и неговото въздействие върху долната й част, която е основата на фюзелажа?

Comment

Доколкото си спомням, това е била идеята, да се генерира подемна сила чрез създаване на поток с висока относителна скорост спрямо аеродинамичната повърхност при ниски скорости спрямо земята. Обърни внимание, че витлото е разположено наравно с предния ръб на "тръбата" и, следователно, въздушният поток няма да е канализиран 100% вътре в обтекателя, а има и определен компонент, обтичащ "бъчвата" отвън. Т.е. създава се въздушен поток около аеродинамична повърхност, резултиращ в подемна сила при скорост спрямо земята нула. Ама каква точно беше аеродинамичната теория зад този ефект, не си спомням с подробности.

Comment

haji_D написа
                        цялата серия X-..... хиперзвукови US самолети
                        Доколкото си спомням Х-серията са свръхзвукови, по-специално Белл Х-1 мисля че беше първия свръхзвуков. Пилотиран хиперзвуков самолет /т.е. със скорост над 5 МАХ не знам да е съществувал , но може и да греша.

Comment

Джетовете? Октоподите, сепиите, медузите? Те да не би да изгарят твърдо или течно гориво?
                          Задвижват се от изстрелването на струя флуид по посока обратна на движението им. Пълна бутилка с вода и въздух под налягане също е реактивен двигател.

Comment

Това какво общо има с темата?

Comment

За мен това е грозен самолет:

Прилича ми на двуутробен бозайник.

Тъзи също:

И това:

Comment

Working...
                              X