Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересно

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Интересно

Нека това да бъде тема за интересни, куриозни и/или малко известни факти, свързани с военната авиация. Може също да се включват и странни или неконвенционални проекти - само да не се обърне на поредната дискусия за Вундервафе и за "Летящите чинии на Третия Райх" :mhehe:

Започвам с едно откритие, което доста ме изненада - използването на Lockheed U2 от самолетоносач. Доста бях прочел за този самолет, но никъде не бях срещал такава информация, пък и винаги съм го мислел за самолет с доста широки габарити, и дори не ми беше хрумвало такова нещо. Но попаднах на ето тази палубна снимка на U2:

Програмата за използване на U2 от самолетоносач с цел увеличаване на обсега на действие започва към края на 1963. Намерих информация за излитания от два самолетоносача - U.S.S. Ranger (CV-61) и U.S.S. America (CV-66). През май 1964 базиращите се на Ranger самолети U2 извършват шпионски мисии във Френска Полинезия и заснемат изпитанията на френски атомни бомби на атола Муруроа. През ноември 1969 и на America са извършени тестове за палубно базиране на U2, откъдето е и поместената снимка. Но след 1969 програмата е изоставена.

Оказа се, че Lockheed U2 съвсем не е толкова проблемен - дължина 19.2 м, разпереност 31.4 м, максимална излетна маса 18 тона. За сравнение - E-2 Hawkeye има дължина 17.6 м, разпереност 24.5 м, максимална излетна маса 23 тона.

П.П. Доста се чудих къде да поместя това, не е много подходящо за темата със загадките. В крайна сметка реших да пусна нова тема, защото не намерих подобна "обща" тема, а съм забелязал, че често се пускат нови теми с наблюдения или въпроси от подобно естество.

Е то тва даже в уикипедиа го пише.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Логично, аз там попаднах на тази снимка и информацията е оттам. Ако човек знаеше всичко, което го има в Уикипедия, ехе...

Comment

то не е много
        особено ако мозъчният хард ти е по-големичък
        най-добре да са два )

Comment

Добре, ето нещо, което в Уикипедия го няма. Ама пък в Гугъл го пише - това проблем ли е?

Използване на Мesserschmitt Me 262 за буксир на бомба-планер. Системата е т.нар. "Deichselschlepp" - използва се твърд теглич (очевидно не е обикновен кабел за буксир), дълъг около четири метра. Идеята е проста и доста близка до концепцията за Mistel - самолетът влачи планера до целта, където пилотът посредством пиропатрон в съединението между самолета и теглича освобождава бомбата, която планира до земята. Това доста би увеличило възможностите на Me 262 като бомбардировач, тъй като самият самолет вдига сравнително малък товар и не може да носи бомби на вътрешно окачване.

Идеята се заражда към края на 1944 и началото на 1945 г. Конструкцията на планера се вижда доста ясно от снимките - взети са крилата на Fieseler Fi 103 (Фау-1). По средата се монтира бомбодържател, в зависимост от големината на бомбата. За движение по земята се използва двуколесно шаси, което след излитането се отделя.

Първият полет е проведен със самолет Me 262 V10 на 30 октомври 1944 само с планера на буксир. На 18 и 21 ноември са следващите два полета, съответно с 500 и 1000 кг тежест, която да "симулира" окачена бомба. До февруари 1945 г. са проведени двадесетина полета, като освен бомби е тествано и използването на 900-литрови допълнителни резервоари и 700-кг торпеда BT700.

Проблемите обаче са много - закачането на еднотонен товар за опашката меко казано затруднява полета. Ме 262 коренно променя поведението си, маневреността драстично пада, стабилността също се губи, а скоростта пада до малко над 500 км/ч - все фактори, които "връзват ръцете" на пилота и биха го направили лесна мишена при среща с противникови изтребители. На 21 февруари 1945 самолетът, с който се провеждат изпитанията аварира, което окончателно катализира решението за прекратяване на изпитанията.

В доста източници се споменават и изпитанията на системата Deichselschlepp на бомбардировач Arado Ar 234, като освен бомби и допълнителни резервоари на буксир са взимани и Фау-1. И за Arado-то няма информация програмата да е доразвита успешно.

Буксируеми резервоари се появяват през 1963 г. и на F-104 Starfighter в опит да се увеличи обсегът на действие. Това само се споменава бегло на няколко места, няма данни за широко приложение.

Comment

Заслуги советской штурмовой авиации во Второй мировой войне были настолько велики, что, казалось, этот тип самолетов должен был прописаться…

Интересная статья про штурмовики...
            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Working...
            X