През 1944г. лятото бомбардировач изсипва на ниска височина бомбения си товар от 9 бомби във водохранилище в близост до село Лесура-Врачанско. Самолета, който тип не знам , явно е участвал в една от многобройните бомбардировки на Плоещ и явно не е успял поради някакви причини да бомбардира целта. При завръщането си в базата си, която също не се знае ( едни викат , че е от Бенгази, а други от Сицилия или Бари) пилота решава да се отърве от тежестта на бомбите си и ги пуска във водата на нещо като водоем направен за воденица от ония времена. Бомбите не експлодират и остават във водата. Местния мелничар вижда всичко, но мълчи няколко дена по въпроса. Хората казват , че си е правел сметката да прибере бомбите , но явно е видял , че не може да ги извади и тогава съобщава за тях . От Враца пристига група, която ги изважда и започва да ги транспортира за близък полигон , където щели да бъдат взривени. Бомбите са натоварени на 9 волски каруци от местни цигани и с музика били изпратени от цялото село. На излизане от селото според разкази на хората от това време, се чувало тракане от една от бомбите. Последвал е взрив при който се взривяват и останалите 8 бомби. Сега тук следват митове и легенди за жертвите: едни разправят за 12 загинали, но други разказват за много повече защото взрива става в циганската махала и цялото население било излязло да гледа. Други говорят за много загинали мъже и тн. Въпроса ми е какъв тип авиобомба може да бъде това и кой тип самолет ще да е носел такъв бомбен товар?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Трагедията на едно село.
Collapse
X
-
Мързи ме да търся данните, но имам смътни спомени, че типичният боен товар по онова време е бил между 3 и 5 тона според типа на бомбардировача - среден или тежък. Като разделиш 3 тона на 250 килограма, стандартна 500-pound бомба, получаваш най-малко 12 бомби. Ако бомбите са с по-малък калибър, естествено, броят им се увеличава.
Comment
-
Въпроса ми е какъв тип авиобомба може да бъде това и кой тип самолет ще да е носел такъв бомбен товар?
Във всеки случай е било практика освобождаването от бомбен товар (при недостатъчно гориво и подобни) да се прави над водоеми - морета, езера, язовири и т.н."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Цялата история ми звучи като преразказвана, преразказвана, преразназвана, та чак истината в нея се е загубила.
Девет бомби и всичките в малък водоем? Не се взривяват? Извадени са от водата? Прекарани са през селото?
Иначе конретно по питането.
pop69 написаВъпроса ми е какъв тип авиобомба може да бъде това и кой тип самолет ще да е носел такъв бомбен товар?
Колкото до типа на самолета - В-17 или В-24.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написаЦялата история ми звучи като преразказвана, преразказвана, преразназвана, та чак истината в нея се е загубила.
Девет бомби и всичките в малък водоем? Не се взривяват? Извадени са от водата? Прекарани са през селото?
........
Иначе останалата част е по-правдоподобна. Може да бъдат извадени, като се източи водата. Може да бъдат прекарани през селото, защото единственият път е през селото. Но пък е интересно за какво са му на мелничаря бомбите - ще прави импровизирани взривни устройства и ще ги залага на пътя срещу съветските окупационни части?
А иначе бомбите с часовников механизъм са били използвани срещу населени места. Трябва да се провери дали са употребявани срещу рафинериите и инсталациите в Плоещ - само дето нямам представа как и къде.
Comment
-
За щастие не съм сапьор, но съм ги виждал момчетата в акция. Една неизбухнала 82-mm мина я пренасяха като атомна бомба.
Та за сапьорството. Никой не е толкова луд, че да пренася няколко стотин килограма боеприпаси до някакъв полигон. Още повече да минава през населено място. Такива боеприпаси в един относително ненаселен район се унищожават на място.
Според мен е станало следното. Местните селяни са намерили една или повече бомби някъде си и са тръгнали да ги пренасят поради някаква причина. Тогава бомбите са детонирали и вероятно са избили бая народ. Останалото са допълнителни окраси от народният разказвач.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Напълно съм съгласен с последния пост на 1951. Още повече че само преди няколко години имаше много подобни случаи с крадене на неизбухнали боеприпаси от военни полигони с цел продажба на метала. Естествено, злополуки не липсваха.
ПС. Ако самолетът е летял ниско (логично, ако е бил повреден например), не мисля че е чак такъв проблем да уцели езерце с диаметър около 100 м..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Историята е напълно реална и това което преразказвам не е от един човек. Цялото село го има като най-голямата си трагедия , защото примерно от взрива са загинали мъжете на цяло семейство-дядо, баща и внуци...
Първоначално се говорело, че мелничаря с брат си са успели да отворят едната бомба, защото в тези времена се говорело, че в тях имало златни и платинени кабели и други идиотщини. Това после се оказа невярно. Бомбите са извадени от сапьори пратени от Враца 2-3 дена след пускането им. Теглени са от мястото , което е било нещо като мочурище , с волове . Натоварени са на каруци със слама. На един приятел дядо му е бил дете и му разказвал , че един от воловете се наранил и него са го пратили да си го върне в къщи. Тогава става и трагедията и дядо му се спасил. Взрива е бил страхотен. Всички прозорци на къщите били потрошени . Хората които били там са станали на парчета, а тези по каруците били изчезнали. Селото е в една падина, а нещата са се развили на връх и от там са се разлетели части от каруци, волове и хора почти из цялото село -това ми се разказва.здз
Comment
-
Може ли да се уточни приблизително датата на събитието. Тогава ще можем да получим повече информация от различни източници. Аз лично не съм чувал за такава случка. Знам от статистики, че във врачанско има падали бомби, но нямам подробности.
:fahr39:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Подобни случаи са описани в книгите "Летящи крепости над България" и "Ние бранихме тебе, София"....като в доста от случаите се назовават и местата на освобождаване от товара, поради бойна или техническа повреда на противниковите / за това време/ самолети....и по данни от наши пилоти и наблюдатели.
Comment
-
Много митове и легенди съм чувал от онова време.
Преди два месеца един човек ми разправя история за паднал Ланкастър в едно Еленско село.
Ланкастъра бил ударен от нашите зенитки край Поликраище към 22 часа.Ударен самолета кръжал до 1 часа през нощта над Балканът за да намери място за кацане.Кацането било успешно на някаква поляна горска, но тъй като тя се оказала къса, самолета се свлякъл в пропаст.От свличането му бомбите гръмнали и екипажът загинал. на другият ден селяните от близкото село намерили мъдите на единият от пилотите да висят на едно дърво :o
Частите то самолета били разграбени, нос поред човека някаква баба пазела в плевнята си останки от двигателя.
Същият човек твърди, че имал запазени части от бомбите и по-тях определил, че са светлинни и от там веднага определил типа на самолета - Ланкастър.
Когато го попитах да ми покаже колко са големи тези части, показаното от него го определих като 100-200 килограмова бомба. Доколкото съм запознат със светлинните бомби от този период те са между 1 и 5 килограма за различните държави.
Митове всякакви, легенди тоже.
Ако е имало взрив на 8 авиобомби в някакво село извадени от езеро, цялата страна щеше да го научи.
Все пак не е била една или две , а осем :wo-oh:То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Справка чоже да се направи много лесно. Колкото и много хора да са загинали трабва да се провери в регистрите за населението. Ако се установи датата на която има издадени повече от един или два смъртни актове и то на лица с различна възраст то това е датата на събитието. Като се уточни селото, ще може да се направи проверка и да се установи дали става въпрос за фолклор или истина и каква е тя.
Comment
Comment