Благодаря за инфото
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бомбардировките Върху София и Англия(Лондон) През ВСВ..?
Collapse
X
-
Ооо, момчета, чест ми правите, че обърнахте такова внимание на скромния ми пост, видях сутринта кво пишете и вечерта се разкопах на тавана, за книжката която, за мое учудване съм купил когато съм бил на 15 години.
Това е Известия на ГЩ-Институт за Военна история - том 44
от 25 .03 .1987 г.
Статията е на о.з. подполковник Грозьо Григоров и се казва "СПОМЕНИ - Участието на зенитната артилерия в противовъздушната отбрана на София".
Tа, част от оръдията 88 мм са били военноморски от периода на Първата Световна война, а за четирите 75 мм , марката им е дословно "7.5-см Д/59 Райнметал".
Не знам какви са тези оръдия.
Командирът ни е бил обучаван край Рощок, на 20 км, /в селището Ревик, славянско име ?! Устров/, през 43 година, след десанта на англо-американците в Африка...
Оръдията Райнметал са били с команден уред "Виког", ако това е някаква отправка за разучаване...
Имало е и 24 леки зенитни взвода на покривите с картечници...
Както и естествено прожекторна група с командир капитан Димитър Попов.
Командир на четирите 75 мм е бил подпоручик Миланов/ уви, първо име не пише.../
Първо нападение на 14 ноември, тревога в 11.10, влитат на 4500, излизат на 3500 в бойния ни периметър, 70 на брой, по силуети Митчъли и Бостъни, изстреляни 846 снаряда...
Второ нападение на 24 ноември, тревога 12.10, Либарейтъри, стрелбата за първи път разстройва бойния им ред, 5 групи, височина 5500 при влитане, изстреляни 1609 снаряда...
...Пропускам три нападеня
...Пето дневно напедение- 10 януари, 1944, тревога в 10.55, батареи докладват на разположение в 11.00, атака на 7000-6000 метра, батареите изстрелват 1609 снаряда, на леките взводове е забранено да стрелят, следва нощно нападение, тревогата е дадена с изстрели, защото е прекъснат тока, три батареи дават по един залп,формированието на противника кръжи над Витоша и групи се насочват към София. Батареите изстрелват 780 снаряда.
Това е по-важното, разбира се има и много подробности, после през пролетта, 75 мм са изпратени за охрана на гара Веринско, край Ихтиман, като по-старички...
И на края, като Катон, мога ли да кажа, че според мен BGNS.NET трябва да бъде хакнат!Last edited by von Danitz; 22-01-2005, 02:16.
Comment
-
von Danitz написаОоо, момчета, чест ми правите, че обърнахте такова внимание на скромния ми пост, видях сутринта кво пишете и вечерта се разкопах на тавана, за книжката която, за мое учудване съм купил когато съм бил на 15 години.
Това е Известия на ГЩ-Институт за Военна история - том 44
от 25 .03 .1987 г.
Статията е на о.з. подполковник Грозьо Григоров и се казва "СПОМЕНИ - Участието на зенитната артилерия в противовъздушната отбрана на София".
Tа, част от оръдията 88 мм са били военноморски от периода на Първата Световна война, а за четирите 75 мм , марката им е дословно "7.5-см Д/59 Райнметал".
Не знам какви са тези оръдия.
Командирът ни е бил обучаван край Рощок, на 20 км, /в селището Ревик, славянско име ?! Устров/, през 43 година, след десанта на англо-американците в Африка...
Оръдията Райнметал са били с команден уред "Виког", ако това е някаква отправка за разучаване...
Имало е и 24 леки зенитни взвода на покривите с картечници...
Както и естествено прожекторна група с командир капитан Димитър Попов.
Командир на четирите 75 мм е бил подпоручик Миланов/ уви, първо име не пише.../
Първо нападение на 14 ноември, тревога в 11.10, влитат на 4500, излизат на 3500 в бойния ни периметър, 70 на брой, по силуети Митчъли и Бостъни, изстреляни 846 снаряда...
Второ нападение на 24 ноември, тревога 12.10, Либарейтъри, стрелбата за първи път разстройва бойния им ред, 5 групи, височина 5500 при влитане, изстреляни 1609 снаряда...
...Пропускам три нападеня
...Пето дневно напедение- 10 януари, 1944, тревога в 10.55, батареи докладват на разположение в 11.00, атака на 7000-6000 метра, батареите изстрелват 1609 снаряда, на леките взводове е забранено да стрелят, следва нощно нападение, тревогата е дадена с изстрели, защото е прекъснат тока, три батареи дават по един залп,формированието на противника кръжи над Витоша и групи се насочват към София. Батареите изстрелват 780 снаряда.
Това е по-важното, разбира се има и много подробности, после през пролетта, 75 мм са изпратени за охрана на гара Веринско, край Ихтиман, като по-старички...
И на края, като Катон, мога ли да кажа, че според мен BGNS.NET трябва да бъде хакнат!Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
подпоручикъ-летецъ написаСилно препоръчвам по темата "Летящи крепости над България" на Р.Руменин и "Авиацията и въздухоплаването на България през войните 1912-1945" на Й.Миланов.
Ще добавя някакси междудругото, че внукът на генерал Йордан Миланов, Стефан ми е колегаТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
подпоручикъ-летецъ написаС какво се занимавате, ако не е тайна ?
И двамата работим за авиокомпания Луфтханза, той работи в офиса, а аз работя в техническият департамент или по-точно Lufthansa Technik Logistik-което ще рече че се занимавам само с техническата част-от големите двигатели до последното болтче за самолетаТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написаС авиация
И двамата работим за авиокомпания Луфтханза, той работи в офиса, а аз работя в техническият департамент или по-точно Lufthansa Technik Logistik-което ще рече че се занимавам само с техническата част-от големите двигатели до последното болтче за самолета
Comment
-
На мен също. Само ако знаеш с какво количество литература разполагам за авиация-ама няма на кой да се похваля.
Аз се занимавам и с летящи авиомодели.В България съм бил републикански шампион в клас F2B по FAI , което ще рече Акробатични кордови модели.
Тук в САЩ помагам само на баща ми, който е планерист, но съвсем скоро ще направя я модел на Щуката, я модел на Ме-109 радиоуправляеми. също така за в бъдеще съм решил да направя радиоуправляем модел с реактивен двигател-откато ги видях наживо не мога да спя.Страхотни са, макар ресурсът на турбината да е само 100 часа. фактически цената на двигателят ме спира да си направя такъв модел.В момента един турбореактивен двигател струва 2 000 долараТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написаНа мен също. Само ако знаеш с какво количество литература разполагам за авиация-ама няма на кой да се похваля.
Аз се занимавам и с летящи авиомодели.В България съм бил републикански шампион в клас F2B по FAI , което ще рече Акробатични кордови модели.
Тук в САЩ помагам само на баща ми, който е планерист, но съвсем скоро ще направя я модел на Щуката, я модел на Ме-109 радиоуправляеми. също така за в бъдеще съм решил да направя радиоуправляем модел с реактивен двигател-откато ги видях наживо не мога да спя.Страхотни са, макар ресурсът на турбината да е само 100 часа. фактически цената на двигателят ме спира да си направя такъв модел.В момента един турбореактивен двигател струва 2 000 долара
Колекцията ми от авиационна литература е доста скромна - почти всички издания, които са излизали за последните 15-20г. "История на българските ВВС" от 1988г., "Летящи крепости над България" на Р. Руменин, "Зараждане на въздушната мощ", "Въздушната война над Балканите 1939-1941" на Недялков ( един автор когото много уважавам ), само два тома от "Историята на авиацията и въздухоплаването в България" на Й. Миланов; мемоарна литература, а да, книгите на руския автор М. Зефиров за въздушната война, един справочник "Въздушната война 1903 - 1991г." ( англ.) и "Битката за Англия" (англ. ), "Небето над Райха" на Вълков. Притежавам и един брой на сп. "Летецъ" от 1940г. Следя редовно теченията на "Криле", "Ретросалон" и "Аеросвят" и едно време на време някое западно или руско издание.
Comment
Comment