If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Става ясно, че рицарските доспехи не са никаква защита срещу новото оръжие ЧУДО "АРКЕБУЗАТА". И когато войските на Свещенната империя се срещат при град Павия с рицарската армия на френския крал Франсуа ².
"Landsknecht"
Немската пехота "Landsknecht" въоръжени с аркебузи буквално разтрелват елитните френски рицари "Жандарм" - те са били елитна гвардия на френския крал. "Landsknecht" били въоръжени освен със споменатите аркебузи и с меч с тънко и издължено острие :
По късно Испанската пехота взаимства въоръжението на германците :
Испански Мускетар
Рапирата става неотменна част от въоръжението на пехотинеца.
Това допълнително хладно оръжие било по-скоро за самочувствие, по рядко за самозащита. Французите копират оръжието на още изтъняват клина. Наричат това недоразумение на оръжейното изкуство "Шпага"
["Палаш"]
Тжа Палаш малко зжучи като Гулаш, демек Унгарско... Абе защо ми обиасниажаха ж една школа по фектожка, че шпагата била Унгарско произжедение???
Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Това допълнително хладно оръжие било по-скоро за самочувствие, по рядко за самозащита. Французите копират оръжието на още изтъняват клина. Наричат това недоразумение на оръжейното изкуство "Шпага"
всъщност изобщо не бих се съгласил с определението 'недоразумение на оръjейното изкуство'. дори да ме наречеш 'пристрастен' ще продълjа да твърдя, че шпагата е едно от най-съвършените оръjия, създавани някога(за специфичните цели, които обслуjва, разбира се).
при налагането на ранното огнестрелно оръjие бронята като част от бойното снаряjение се доказва като неефективна и постепенно отпада от употреба поради ред други фактори (цена, най-вече, тегло на мускета и мунициите). хладното оръjие обаче остава на въоръjение, наред с огнестрелното.
след, като войниците не са бронирани, теjестта като качество на хладното оръjие не е решаваща за ефективността му в битка - бързината и подвийността стават основни умения на воиника в хeнд2хeнд kомбат-а, след като бойният срой вече не е сгъстен(т.е. позволява маневриране в известни граници). именно рапирата, а по-късно и шпагата са идеалното оръjие за такъв начин на бой - много леки, сравнително евтини, уменията за бой с тях могат да се повишават много, което е в хармония с по-модерната тактика на война, позволяваща на по-елитните военни формирования (мускетарите) да имат по-малък процент загуби в боя (т.е. не се разчита на масовките с вили, а на обучени армии), съответно по-голям шанс (и полза) да усъвършенстват фехтовалните си умения.
["Палаш"]
Тжа Палаш малко зжучи като Гулаш, демек Унгарско... Абе защо ми обиасниажаха ж една школа по фектожка, че шпагата била Унгарско произжедение???
Ама това явление е познато под израза "...... е родината на Слона", в случая Унгария.
Палаш е оръжие на ренесанса за първи път е произведено в оръжейниците в Макленбург, Бавария през 1510г.
За шпагата и рапирата истината не е пълна ....шпагата освен че е по-лека има и различен ефес и захват .....а от това произтича и напълно различна техника на боравене ....
8) В Япония, 1997-ма, семейството на което гостувах "разполагаха" с дядо - 91 годишен майстор на саби.
Най-долният етаж - неговото ателие бе като музей.
Не се замислих дали ще съумея да премина границата с нещо подобно, но пробвах да запитам за цената на едно от произведенията му.
Той се засмя, беззъбо, след което ми разказа за единствената си "продадена" сабя през живота. Ставало е въпрос за имоти - истински земи, на които сега фамилията разполага оризищата си - а сумата не ми я спомена. Но имотите им бяха завидни...
Roma.Lacuta.Causa.Finita
"Пастирът трябва да се грижи за стадото си...
...и понякога да гони вълците"
Благодаря на княза - двете статии, към които е пуснал линк са доста изчерпателни и до голяма степен приключват темата (поне за мен). Жалко само че не започнахме с тях .
NATO каза:
[B]Малко дедукция ) Ако следното е вярно:
то това прави катаната изключително церемониално лично оръжие на висшето общество, а не средство за водене и (най-вече) печелене на война. Може би в историята са произведено 100, 200 или 1000 (и то в период от 200-300 години), но с това количество не може да се въоръжи армия.
Предполагам че 99% от произведените катани са били с доста по-ниско качество - горе долу колкото на средновековния европейски меч (разбирай - леко заострена метална пръчка ). Иначе просто държавата ще се разори преди още да е почнала войната .
Точно така. И точно това твърдят на един сайт други хора, силно заинтригувани от японската история. Пробвай на http://www.bugeisha.ru/aiki/steel19.shtml
Пак там има и още МНОГО статии за японските мечове.
"Guns don't kill people. People kill people!" ("Romeo must die")
Хем е така, хем не с други думи Има нещо такова, ама не точно
Вярно, че повечето катани са с ниско качество, наричани каджи-ути или таба-катана. Все пак, голяма част от тях са с конструкция на клина вариба-гитае (с лезвие от по-твърд тип стомана), което е за предпочитане пред европейските мечове от един тип стомана (по японската терминология- мару-гитае)
При тюмон-ути (поръчани мечове с високо качество) най-често срещана конструкция- макури-гитае, по-рядко хон-санмаиавасе-гитае и шихо-джуме-гитае. От всички типове тюмон-ути са произведени най-малко няколко хиляди меча . Може би са дори десетки хиляди.
/ Според Джон Юмот до революцията Мейджи е имало общо около 13 000 маистораюи (без неизвестните и тези за които това е било хоби) на мечовеАко всеки от тях е правил през живота си средно 100 меча.., е получава се впечатляваща цифра /
Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!
Dragony каза:
[B]Хем е така, хем не с други думи Има нещо такова, ама не точно
Вярно, че повечето катани са с ниско качество, наричани каджи-ути или таба-катана. Все пак, голяма част от тях са с конструкция на клина вариба-гитае (с лезвие от по-твърд тип стомана), което е за предпочитане пред европейските мечове от един тип стомана (по японската терминология- мару-гитае)
Сигурно е така за японските мечове-но още ранните европейски мечове са с лезвие от качествена (имам предвид твърда) стомана, положено на по-мека основа (плоскостта на острието). Причината е икономическа: недостиг на качествена стомана. По-късно, с усъвършенстване на технологиите за добив, почват да ги правят от един вид стомана доколкото знам...за да се стигне до "толедската стомана", при което рапирите и шпагите се излагали за продан пред ковачницата, извити в кръг.
Все едно, мисълта ми беше, че и при катаните е като навсякъде-висококачествени мечове по поръчка за "елита", и нискокачествени-масово производство-за "пушечното месо". Потвърждение за това е и фактът, че е имало мечове, които са се ппазели в бъчонки с масло, за да не ръждясат-качествените-и мечове, които са се давали на пехотинците-асигару, които просто били с покрити с лак остриета (по-евтин начин на съхранение). Поради това ги наричали "черни мечове", а поради функциите им-"мечове, давани назаем".
Впрочем, казано беше, че "правият меч не става за фехтовка"-някъде в началото на темата. Защо? Един килограм толкова тежко ли е? (Меч от 13-и век, май-90 см дължина).
Поздрави,
Асен
"Guns don't kill people. People kill people!" ("Romeo must die")
Хъм, аз пък си мислех, че европейските мечове са се правили по метода на "откаляването" от един тип стомана. Освен това не ми е ясно, как точно ще се реализира "лезвие от твърда стомана върху по-мека основа " при прав двуостър меч. При закаляване и диференцирано нагряване на различните части на меча (лезвие, основа) неминуемо ще се получат големи напрежения в цялата конструкция, които биха довели до счупване на меча при всеки по-сериозен удар.
"Дамаската" стомана все пак е възприета от изток и то сравнително късно.
Не съм чувал качествен МЕЧ да се е пазел в бъчонка с масло. Може би става въпрос за заготовки за клинове или нещо друго, защото готовият качествен меч се съхранява с оправата или в специална такава- сирасая или ясуме-джая ("оправа за почивка"), направена от дървесина на магнолия.
"мечове давани назаем"- окаши-катана
Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!
Comment