Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната на бронежилетките

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Естествено, ченяма да отхвръкне - това някой го беше написал в тази тема от "Криле", затова го и споменах. Мисълта ми е съвсем друга - въпросът далеч не е само в това куршумът да не пробие материалът на бронежилетката, а в поемането на енергията на този куршум, която е твърде-твърде голяма. Именно тя ще нанесе сериозни вреди на човека, дори и самият куршум да не го направи. Защото пораженията са сравними с... да речем в онзи материал беше хубаво споменато - като да пуснат 5 кг гира върху тялото ти от 3 м височина, това есравнително добър пример. Просто мисля, че повечето хора грешат като схващат тези жилетки като средство преди всичко за опазване от автоматни и картечни куршуми. И то като едва ли не "вълшебно" средство. Както написах, предназначението им е различно.

Comment

Тялото не би отхвръкнало от куршум, но виж, помпа от 2 метра..... Буахахахахахаха.......

Comment

Сержант Алексей Воронин написа
        Тялото не би отхвръкнало от куршум, но виж, помпа от 2 метра..... Буахахахахахаха.......
        Гледаш много екшъни сигурно то и помпата от два метра може да не те отнесе а да те сгъне, като това зависи и от боеприпаса - дали ще са сачми или бренеке... освен това в книгите по съдебна медицина или балистика има доста изследвания как си взаимодействат куршума и тялото на жертвата
        may the Force be with you

Comment

освен това в книгите по съдебна медицина или балистика има доста изследвания как си взаимодействат куршума и тялото на жертвата
          Сигурно, попадал съм на това-онова, но никога темата за съдебна месицина не е била сред интересите ми, така че ще се радвам ако споделиш нещо по темата. Инак данните ми са предимно оттук:

http://www.armor.kiev.ua/army/hist/us-bronik.shtml
          http://www.armor.kiev.ua/army/hist/bronik.shtml

Comment

gollum написа
            Сигурно, попадал съм на това-онова, но никога темата за съдебна месицина не е била сред интересите ми, така че ще се радвам ако споделиш нещо по темата. Инак данните ми са предимно оттук:

http://www.armor.kiev.ua/army/hist/us-bronik.shtml
            http://www.armor.kiev.ua/army/hist/bronik.shtml
            Кофтито е че аз имам материали в аналогов вид - на хартиен носител сега трябва да потърся в нета, но още като спорихме с Елемаг в Криле за отхвръкването при стрелба се хванах да ровя в нета - да ти кажа не намерих много, производителите на бронежилетки само си хвалят продукцията а за тъй нареченото задпреградно взаимодействие има доста малко... но в руския нет имаше малко материали... а за проникването на куршума в тялото то в книгите ми имаше и снимки в разрез - за описание на пораженията нанасяни от даден тип, но не и как се предава кинетичната енергия на тялото

Comment

а за тъй нареченото задпреградно взаимодействие има доста малко... но в руския нет имаше малко материали...
              Погледни тези линкове, които приведох - там има информация по въпроса. Е, едвали е напълно обективна, но...
              но не и как се предава кинетичната енергия на тялото
              Е, то така или иначе има голяма разлика между случаят когато куршумът пробива тялото (тогава основната енергия е съсредоточена на малко място, тъй да се каже) и вариантът, когато пробива жилетката, всъщност - някоя от защитните плочи. В този случай енергията въздейства на по-голям участък от тялото. Есетствено, има различни мерки за поглъщането й, но като се има предвид за каква енергия става въпрос (говорим за автоматен куршум, изстрелян от 100-200 м разстояние (от по-близо предполагам, че директно ще пробие защитната повърхност)... едва ли са достатъчно ефективни.

Comment

Han Solo написа
                Гледаш много екшъни сигурно
                То ако става дума в екшъните телата отхвърчат назад не само от помпа, ами всъщност от всичко , като почнем от мноого С4 и стигнем до Питон .357
                Просто при помпата шанса е най-голям от огнестрелните оръжия.

Comment

То ако става дума в екшъните телата отхвърчат назад не само от помпа, ами всъщност от всичко , като почнем от мноого С4 и стигнем до Питон .357
                  Просто при помпата шанса е най-голям от огнестрелните оръжия.
                  Сигурно имаш предвид че калибъра и заряда на попмпата са най големи от изброените.... това е така, но има и едно понятие наречено дулна енергия и енергия на куршума на определена дистанция. Не знам колко си навътре с боеприпасите и балистиката за да знам колко да обяснявам но ако си със сачми за яребици и думнеш някой от 5 метра ефекта няма да е същия ако го отстреляш със сачми за едър дивеч, или пък с бренеке.... а има и едни тъй наречени стоп патрони, които представляват здрава торбичка пълна с дребни сачми и голяма площ на въздействие.... Има един филм - "Джакасс - филмът" и там един от ония идиоти се подложи на изстрел точно от помпа от 10-20 метра със стоп патрон от тоя тип - по диафрагмата. Там наблюдавах как го прасна тая торбичка и оня падна... а не отлетя - а стоп патрона е направен да отдава напълно енергията на изстрела на целта

Comment

Ами, филми. Не очаквай много реализъм :nut:

Comment

Ами, филми. Не очаквай много реализъм :nut:
                      ами потърси си го - jackass the movie - репортажно заснемане на изцепките на банда каскадьори простаци - то имаше такива серии по МTv а във филма са събрани най-бруталните - дето не са одобрени от ценурата за излъчване по телевизия. Ако ти е интересно може да хвана да си поиграя да отделя само този епизод със стрелбата и да тои го дам... а ако искаш и целия филм, но да ти кажа не е за хора със слаби нерви и стомаси

Comment

Спокойно, точно аз нямам проблеми с нервите при вида на кървища... :twisted:

Comment

Спокойно, точно аз нямам проблеми с нервите при вида на кървища... :twisted:
                          То кървища няма... има брутална простотия е и тук таме малко кръв... но примерно има минаване увиснал по въже -гол само по бандаж и от бандажа висят парчета мръвки над басейн с крокодили - в ферма , въпросното стреляне със стоппатрон от пушка във фирма занимаваща се с производство на боеприпаси... тест на електрошоков пробор /абе всъщност стимулатор на мускули от типа WS телешоп ама те го пускаха на макс/ и то върху ташаците на единия.... , ей такива простотии ама наистина, без всякави пудрички и холивудизми, е с всички предохранителни мерки.. оня дето го стреляха имаше протектори и шлем от типа на използваните от силите за борба с масовите безредици - само беше без бронежилетка - за експеримента - показаха го и след една-две седмици имаше жълто син белег на коремните мускули с размер 20х20см

Comment

Han Solo написа
                            минаване увиснал по въже -гол само по бандаж и от бандажа висят парчета мръвки над басейн с крокодили
                            Моля те, моля те, мооооля те кажи ми че е паднал в басейна и крокодилите са го изяли? :twisted: :imperial:
                            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
                              Моля те, моля те, мооооля те кажи ми че е паднал в басейна и крокодилите са го изяли? :twisted: :imperial:
                              :lol: :lol: :lol: не е по темата...... но не падна провисна от въжето и крокодила захапа висящото месо и опъна ластика на бандажа му но месото се откачи преди оня да остане само по чепици.... има доста по гнусни изпълнения но те не са за тая тема... довечера съм зает, но утре ще гледам да хвана филма - той е един диск на divx и да извадя стрелбата, а за желаещите мога да направя и копие на целия филм - ако на някой му е интересно да ми се обади и ще се уговорим...
                              .....пия бира, червено вино, сливова ракия, водка /руска/ в умерени количества и приятна компания :sm228:

Comment

КРЪЪЪЪЪЪЪВ
                                ИСКАМ КРЪЪЪЪЪЪЪЪВ

Comment

Working...
                                X