If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
някои има ли информация за съветския модел М36 колко бр. са произведени , защо са заменени от М40 , както и някои характеристики за М36,М40 - дебелина , тегло , ергономичност и др.
???
Лош късмет, д-р Клоусън, който е написал томове и томове на тема съветски каски, в момента е на екскурзия из Африка /ще посети и бойните полета при Ел-Аламейн......../ и ще е на линия отново чак след 3 седмици. Тогава ще мога да ти доставя информациа направо от извора...
Дотогава ще попитам 1-2 други знаещи хора. А лично от себе си мога да кажа, че СШ39 /или както е по-популярен - СШ40, Стални Шлем 40/, представлява доразработка на `36. Козирката почти изчезва, дъгите при ушите са малко по-малки, изчезва дупката с "гребенчето" на върха. Появява се извит навън ръб, който придава допълнителна здравина. Просто СШ40 е по-здрава и по-лесна за производство /без капандурата/.
СШ40 е в поне няколко варианта /мй основната разлика е във вътрешността/. Ако ми е верен кантара, моята е около 1200-1250 грама, направена от 1,5 мм стомана, ако ми е верен шублера
За `36 не знам, нямам такава... засега!!!
Comment