Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Приспособление

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Приспособление

Може ли някой да обясни с каква точно цел са поставяни тези приспособления по колелетата предимно на старите обсадни оръдия в навечерието на ПСВ Click image for larger version

Name:	12cmM82-1.jpg
Views:	1
Size:	190.7 КБ
ID:	557872

Един възможен отговор е, за да не затъват колелата в мека почва, или кал.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Не е невъзможно, но като цяло този тип оръдия стрелят изключително от добре оборудвани позиции, а най-вече по специални дървени наклонени направляващи, а в този случай няма затъване, нещо друго е според мен, свързано с намаляване на отката, но как точно не ми е ясно.

Comment

Не съм специалист, но не е ли за обиране на отката? В смисъл следващото поколение вече си има хидравлични цилиндри за целта, но преди тях май това е единственият начин.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

За обиране на отката е. Без тях оръдието ще изхвърчи от тези дървени релси при изтрел.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Много хитро е измислено с тази рампа която да обере отката. Разгледах по-подробно снимката след вторият пост на @bisko. Цялото нещо с плоскостите изглежда, като верига надяната на колелото. Но не мога да си обясня как това ще помогне при спиране на движението на оръдието назад при откат и обратно, слизайки от рампата. Има дървени ограничители в двата края на "откатната рампа", но не виждам как "веригата" от дървени трупчета ще спре по-ефективно оръдието докато се "лашка" напред-назад след изстрела.
            Съгласен съм с извода на Динайн, и аз си мислех същото, но чисто логически не мога да си обясня как трупчетата ще спрат по-добре колелото при "ограничителя", който е просто една напречна летва.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Точно за да не затъва са. Първото предложение на Амазон е правилното. Това са така наречените в руската литература "башмаки" Обичайни са за тежките оръдия от началото на 20 век.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Според скромното ми мнение тези "башмаки" може да имат и други функции ,примерно да стабилизират оръдието срещу странично изместване при процеса откат-накат ,да погасяват енергията на отката и съответно хода на оръдието напред-назад да е по-къс .

Comment

Working...
                X