Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ОБТ Sabra Mk.III - какво мислите за него?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А всъщност имаме ли все още "толкова много Т-55"?

Comment

След публикаций от рода "Тази година бяха нарязани 3 000 единици военна техника за старо желязо" едва ли много, но и 200 да са на склад мисля, че ще са достатъчно.
      Относно БТР на база на Т55 си мисля, че не е за нас - много повече харчи туй зверче в сравнение с БРТ 60 или 80, а при тези икономий това е важно. Но погледнато пак за модернизиран Т55 може и да е оферта - на нас ни е нужен малък като размери танк дето да се скатава по пресечения ни релеф, с нисък профил и по-малък разход на гориво и съвременно оръдие с добри балистични показатели. Принципно много ми хареса като визия този танк, въпроса и на генералите да им хареса

Comment

Аз не случайно питам, защото гледах един материал (линкът е от един пост на Дибо) и ми направи впечатление, че декларираме, че имаме общо 564 ОБТ на въоръжение (това е с тези "на склад") и си мисля дали не сме запазили само Т-72. Още повече, че пак там се вижда, че сме продали миналата година 50 х Т-55 на Камбоджа, които обаче не са наши, а сме ги внесли първо от Сърбия. Дали това не е индиректен индикатор, че вече нямаме собствени?
        За сравнение, през 2005 година (материал) сме продали 120 х Т-55 на Еритрея, като не са внасяни и ще да са от собствените ни резерви (тогава са били 1 351 ОБТ).

Comment

Eх, голям мерак им е на някой да се занимават с баблопил (рашките така му викат) защото да се "модернизира" половин вековна археологичност , освен "усвояване на средства" нищо друго не е . За същит еили по-малко пари може да се вземе употребяван леопард 2, или ако е голям мерак да е съветско, Т-72. защото при една модернизация на Т-55 в нещо смисленио, ще остане само корпусът, а той е най-евтината част от целият танк...за това дето БТР-60 (това е толкова дърто ч ен анего са ходили на лов за динозаври) и -80 харчели по-малко...а тези неща случайно да осигуряват някаква вменяема защита (освен от маркер за пейнбол)??? защото ако ще е само за нисък разход то тогав апо-добре на камиони, или за по-удобно на автобуси.

Comment

Ако ще гледаме бронирани до ушите БТР на база Т55 направо да внасяме от Израел Ахзарит-и и да не се занимаваме с глупости ... Пак за разхода на двигател от 1000+ к.с. ще му мислим после... Gaden Gogi може ли да намериш от къде да си вземе Лео 2 за под 1 000 000$ в състояние за използване без модернизация? И Гърция и Турция (най-голямите оператори след Германия) на Лео 2 винаги правят модернизаций преди да ги доставят и то на несимволични цени ... Дето постоянно се казва че нямаме пари, може да се случи дори за тези 524 машини да няма екипажи на който да се плати, пак камо ли да се купуват Леопарди ... Лесно им е сащинците, ама и те взеха да консервират яко техните тенекии Абрамс като самолетите в пустинята с очакване на по-добри и топли дни! Предлагам Чавдар-ите да бъдат модернизирани с броневи екрани и 1-2 леки картечници и ХОП- имаме си БТР с капацитет която друга държава неможе да се похвали!

Comment

Хатори Ханзо написа
              може да се случи дори за тези 524 машини да няма екипажи на който да се плати
              Ако правилно съм разбрал, 524 ОБТ е общото количество танкове, което притежават въоръжените ни сили, т.е. танкове в експлоатация плюс на съхранение. От тези 524 едва ли в експлоатация са повече от 200 машини, нищо чудно и по-малко (май в момента все още имаме две механизирани бригади, т.е. максимум два танкови батальона - т.е. под 100 машини). Интересно е колко от машините на склад могат да бъдат възстановени до експлоатационна годност ако се наложи.

Comment

На гърците, турци и сие, Лео 2А4 им е безплатен като бонус за покупката на по-нови Лео-та. При това дори А4 дори без модернизация е по-добро от всяка мислима модернизация (в което все пак остава нещо от него) на Т55.
                Колкото до чавдарите- трябва д аим се дупнат и врати от дясно, за д аможе десанта да се разтоварва и от двете страни, иначе дали чавдар дали БТР-60 разлика особенна няма, БТр всичко мислимо го дупчи без никакви проблеми

Comment

Аз на моето си : прочетете това и ... Може и на някого да хареса. Не, че ще има практическа полза.
                  Т 55 АГМ http://topwar.ru/1623-tank-t-55agm-ukraina.html
                  БМП В 64 http://rufor.org/showthread.php?t=908
                  БМП 55 http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%9C%D0%9F-55
                  и още украински перспективни модификации има.
                  Приятно четене!
                  За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

Между другото Т 55 и БМП В 64 изглеждат наистина впечатляващо. За танка не знам дали ще е ефективен като модернизирана 72-ка или нещо по-ново, но БМП-то наистина може би си заслужава. 15 души зад такава броня...
                    Някога бях чел за тактиката на използване на БМП 3 и там ставаше дума, че то е до населеното място. Нататък пехотата е "гола", а с това може и да се влезе по улиците.

Comment

Аз внимателно се загледах в бронирането, съществено е подобрено и заради, а и не само, това е поставен новият двигател въобще нещата са решавани комплексно с всичките му защити , ако си погледнал клипчето с БМП то навярно и с танка така е .
                      За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

И аз внимателно изгледах клипчето с БМП-64. Въпросът ми е - това нещо с постоянно включена термодимна апаратура ли се движи или просто така си пуши?

Comment

По въпроса за ОБТ "Сабра"
                          Имах възможност да видя това чудо (машината от предпоследната снимка в първия пост) на живо и впечатление ми направи заявеното тегло от около 60 т. (при посочени в първия пост 55 т.).
                          Не съм специалист по бронетанкова техника, но ми се струва, че колкото и да е модернизирано шасито, то си има конструктивен лимит на натоварване. В случая става дума за едни +12~14 т. отгоре (стандартен М-60 е около 46-48 т.)
                          Дори и да приемем, че горният проблем е конструктивно разрешен, остават още няколко значими въпроса, по-важните от които са:
                          - усвояване и поддръжка на тези машини у нас (изтъкнато в по-горните постове);
                          - цена на изделието (в медиите беше посочено, че цената на сделката за модернизация на въпросните 170 турски М-60 по тази програма възлиза на около 700 млн. щ.д. - това прави над 4,1 млн за ЕДИН танк!!!!) Напълно е вероятно в тази цена да е включено и трансфер на "Ноу-Хау" или някакви други бонуси за Турските ВС, но това не омаловажава факта, предвид, че програмата за сега си остава ограничена до модернизация на само 170 бр.
                          Не на последно място - на мен лично този танк ми се видя доста крупна цел (поне метър по-висок профил от Т-72), но то май си е характерно за повечето западни ОБТ-та.

Comment

Като че ли западните танкове разчитат на засилена броня с отлични прицелни с-ми+точно оръдие, а братушките наблягат на бързина и ниския профил на танка така да могат да имат бързо сближение на 2-те линий и ... "За родино! Вспомните Праховке ребята! В период!" и т.н. Готиното което прочетох за този Т55 АГМ е, че а 3 човека екипаж т.е. автоматчна с-ма за зареждане което води до доста предимства. А и доста западни нещица по прицелните системи+руските активни защити и за капак - руско оръдие което е за НАТО-вските стандартни танкови снаряди! Предлагам по стара българска традиция да вземем и да направим референдум за това и целия български народ да гласува А и БТР накефи, особенно тази модел с панелите за пасивна защита - доста внушително изглеждаше. Само 1 липсваше на този БТР - един ПТУР отгоре и цена няма! Просто 5 в 1! При това на цената на по-малко от 1! Ако поръчате сега ... Упс, увлякох се, но ДА - машините изглеждат добри като за икономични клиенти като нас.

Comment

а братушките наблягат на бързина
                              не съм убеден, че има някаква съществена разлика в тактическата скорост и маневреност между западните и руските ОБТ. Специално в този случай дали шсасито и мотора не са доста пертоварени, така че за "скорост" едва ли ще може да се говори?
                              автоматите за зареждане си имат и недостатъци, в сравнение с ръчното зареждане, макар че е ясно, че с усъвършенстването им последните намаляват (така че - тяхно е бъдещето). По-скоро основната разлика в концепцията идва от това около какво се "строи" концепцията на танка - около ергономичност и удобство за експлоатация (т.е. "човешкият елемент" е в известен смисъл основен) или около оптимизация на задброневия обем (т.е. по-малки размери и по-леки машини), на която е подчинено всичко останало, от което основно "страда" ергономичността. Впрочем, мисля че някъде тези неща са обсъждани в отделна тема (западни спрямо съветски концепции), тук е малко извън темата.

Comment

Доколкото си спомням модернизацията включваше нов двигарел с доста по-голяма мощност от стария, както и нови вериги и окачване. На сайта бяха дали само шасито без окачването че ползват от стария танк, така че немисля че ще е претоварено и от там да страда маневреноста и ремонто-поддражката. Т55 е малък по габарити и ще е лесно проходим, барзичък заради съотношението маса/мощност с добри вериги - направо бонбон! Дори да не е върха на сладоледа с оглед ресурсите и целите ще е добре за следващите 10-15 години да имаме едно 300-400 бройки от тях, а и ако модернизираме Т62 и Т72-ките направи купон ви казвам!

Comment

Working...
                                X