Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ОБТ Sabra Mk.III - какво мислите за него?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ОБТ Sabra Mk.III - какво мислите за него?

Поради това, че съм новак се надявам да не съм тривиален с темата която съм направил. Има един казус който ме заинтригува тези дни – колко струва това „добиче“? Дали е удачен вариант за нашата армия пред останалите конкуренти за ОБТ на Българската армия? Знам, че подобни дискусии са водени относно кой да е българския ОБТ, но никаде не е намесена Себра-та, а според мен е удачно изпънение – хем един вид стара основа покрита с нано-джаджи и последно поколоние броня и оръдие. Затова си позволих да събера малко информация относно този нов „стар“ танк и ако някой може да добави още информация за него или просто мнение много ще се радвам.

Малко предистория относно Сабра – серията Сабра е продължение пък на серията Magach коята Израел използва като модернизира версия на М46, М48 и М60. Това е продиктувано от невъзможноста на Израел да закупува модерни танкове и използва наличните стари така, че да са съпоставими с танковете на арабските държави около нея. Тази практика за дълбоки модернизаций при танковете на служба в IDF са често срещани като се започне от Sharman, Centurion, Т 55, Т62 и се стигне до М46, М48 и М60 който са едни от най-масовите израелски танкове от 70 и 80 години. Внасяни са доста проени постепенни - от увеличаване на бронята, промяна формата на куполата, смяна на бензоновите двигатели с дизелови, нови оръдия и т.е. Но сега нека погледнем за какво точно става реч при последните преработки:

M60 Сабра Mk.III е обновена версия на M60A1, който е проектиран за ОБТ програма за модернизация на турската армия.

Израелският военен Israel Military Industries (IMI) започна модернизация на M60A1 с нов модулен пакет броня, която се доставя на Турция в комплекти с трансфер на технологии. Обновеният вариант запазва M60 Patton стил М19 купол с 12.7мм картечница. Програмата за модернизация включва Elbit Systems електрическо оръдие и механизъм за стабилизиране с нова система за управление на огъня (направена от Aselsan) и ново 120 мм гладкоцевно оръдие (направена от MKEK). В допълнение - Сабра MK3 е оборудван с автоматична система за пожарогасене, система за предупреждение, димни гранати и 60 мм минохвъргачка (направена от Soltam).

Прототипът е завършен и премива тестове през май 2006. Няколко други прототипи са тествани в Израел и Турция като част от договор за 688 милиона щатски долара, от 29 март 2002 г.

Израелски офицери описали модернизираните турски M60A1 конфигурация, известени също като Сабра Mk.III, като "напълно нов танк", с един IDF специалист твърди, че "в някои области дори превъзхожда израелски Merkava Mk.IV".

Общи характеристики
    Тип Main Battle Tank
    Държава Израел и Турция
    Екипаж: 4 човека
    Дължина: 9.40 m
    Ширина: 3,63 м
    Височина: 3,05 м
    Тегло: 55 тона
    Броня и въоръжение
    Броня класифицираната: валцована броня / модулна броня от композитни материали сходна с Меркава 4
    Основно въоръжение: 120 мм гладкоцевно оръдие
    Боекомплект: 42 снаряда
    Ъгли на възвишаемост на оръдитето: от -9 до +20
    Прицелни системи – системи за дневна и нощна стрелба, стабилизирано в 2 равнини, като стрелеца е с отделна ситема за процелване (8Х приближение) и нощна (5,3Х приближение)
    Помощно въоръжение: 7,62 мм M240 коаксиална картечница здвоена с оръдието
    Допълнително въоръжение
    7,62 мм MG3A1 картечница
    12.7 мм M87 картечница
    60 мм вътрешна минохвъргачка
    Силова установка
    ТЕЦ Teledyne Continental AVDS 1 790-5A четири-тактов дизелов двигател
    908 к.с. (677 кВт)
    Окачване Независимо, лостове
    Скорост по шосе: 48 km / h
    Мощност / тегло 16,5 к.с. / тон
    Обхват: 450 км

eто и някой от линковете който ползвах:

The Sabra main battle tank is a modernised upgraded M60A3, developed by Israel Military Industries Slavin heavy weapons plant at…

Click image for larger version

Name:	M60-A3-Patton-Tank-1-1024x768.jpg
Views:	1
Size:	127.2 КБ
ID:	557832

Name:	Magach-7-latrun-2.jpg
Size:	157.7 КБ
ID:	557833

Name:	sabra_l2.jpg
Size:	71.8 КБ
ID:	557834

Name:	img_6_12847_0.jpg
Size:	137.5 КБ
ID:	557836

Name:	Sabra_Mk_III_2.jpg
Size:	309.6 КБ
ID:	557835
    Last edited by Хатори Ханзо; 16-01-2012, 13:15.

Морално остаряла, незнам дали превъзхожда Т-55АМ2-ката от преди 20 г. и дали се противопоставя по некакъв начин на първите Т-72.

Comment

От това което прочетох за Сабра Mk.III - форсиран двигател като на Меркава 2 , 120мм оръдие и композитна броня като на Меркава 4, нова купола и модерна СУО,това съвсем не е лош танк. Според мен се намира на нивото на Меркава 3, първите Т-90 и последните модернизации на на Т-72, като вероятно отстъпва само в подвижността. Иначе Т-55АМ2 и първите Т-72 би трябвало да превъзхожда тотално.

Comment

Като четох за него останах с впечатлението, че използва идентично оръдие като Абраамс-а и Леопарда, но произведено в Израел, което от своя страна означава, че е доста добро като точност. Както винаги евреите са наблягали доста на броя, тяхната доктрина (сегашна) за защитни боеве на танковете и запазване живота на войниците им мисля, че се вписва добре и в нашата военна доктрина (ако има такава в главата на нашите политици и военни). По принцип аз съм лайк по отношение на танковете, но мисля че като (може би цена?) компанировка, поддръжка и гъвкавост на машината - Себра е добра машина за нашата армия. Единствено което Т90 има в повече това е активната защита, но след като видях новите разработки на IDF на Ахзарит с монтирана активна защита мисля, че всичко се изравнява а и превъзхожда Т90.
        Last edited by Хатори Ханзо; 16-01-2012, 13:14.

Comment

Какво общо би могла да има с нашата армия модернизацията на танк, който никога не сме имали на въоръжение?

Иначе - Сабра 3 отстъпва по всички възможни параметри на всички съвременни танкове, включително и на такива, правени преди повече от 20 години (Т-80У и Лео-2А4, например).
          Като се започне от 1. защитеност, мине се през 2. огнева мощ и се стигне до 3. подвижност.

По 1. сабра отстъпва на всички варианти на Т-72 от С нататък - Т-72С, Т-72Б, Т-72Б-1, Т-72БА (или както там се нарича последната модернизация). Изобщо не може да се сравнява с Т-90, дори и в ранните му варианти
          2. Превъзхожда всички модификации на Т-72 до Б-варианта. Оттам-нататък - губи
          3. Губи по всички възможни параметри пред всичко след Т-62.

ПП - дали заради превода, дали заради стила, но първият постинг е пълен с нонсенси (ако има такава дума )

Comment

Съгласен съм с кало - подобно нещо има смисъл само за армия, която има в арсенала си М-60 за да бъдат модернизирани. Т.е. въпросът автоматично не стои за България. Освен това, дали няма известен проблем със самата платформа, т.е. танковете са произвеждани достатъчно отдавна (не знам кога е спряно производството, но ще да е поне преди 30-40 години). Т.е. да се купуват стари реновиран танкове какъв смисъл има, след като ресурсът им ще е малък, а поддръжката при всички случаи - скъпа? По-добре каквато и де е новопроизведена машина.

Comment

Ами незнам дали е по-зле от Т72 при въпрос, че бронировката е изцяло нова, и се позва само шасито на стария танк. Оръдието е може би най-доброто на пазара Аз все пак съм бил зенитчик на C 300, затова ша кротнем и няма да споря Иначе първия ми пост е груп превод и не претендирам, че е издържан за което се извинявам.

Comment

кало написа Виж мнение
                дали заради превода, дали заради стила, но първият постинг е пълен с нонсенси (ако има такава дума )
                Това определено е първото,което се набива в очи.Има там една опцийка "редактирай мнение".Добре е да се мине сериозно с коректора.В момента начина на излагане е доста неясен и на места двусмислен.Неприемливо за анонс към тема.

Хатори Ханзо написа Виж мнение
                Ами незнам дали е по-зле от Т72 при въпрос, че бронировката е изцяло нова, и се позва само шасито на стария танк. Оръдието е може би най-доброто на пазара Аз все пак съм бил зенитчик на C 300, затова ша кротнем и няма да споря Иначе първия ми пост е груп превод и не претендирам, че е издържан за което се извинявам.
                Във всички положения има модели от които е "по-зле",чисто като ТТ характеристики,както и такива които превъзхожда.Въпроса при избиране на ново въоръжение за една малка армия като Българската в никакъв случай не опира само до ТТ данните.Има далеч по-съществени фактори.
                Между тях е както базовата цена на придобиване,цената на консумативите,простотата на поддръжка и т.н.,така и други доста съществени.
                Фактори като потенциалния "живот" на оръжието.Не чисто механичната издържливост а по-скоро възможността за бъдещо развитие и перспективна конкурентност със оръжията използвани от евентуалния противник.В случая това е машина снета от производство като база.Машина доведена до предела на възможностите си за модернизация.В литературата от близкото минало на такива им слагаха термина "морално остарели"Една насилена модификация наложена от конкретни обстоятелства в конкретна ситуация получила се успешна и добра.Все едно преди ВСВ да купиш Рено ФТ,защото 37мм му оръдие е с по-голям калибър от това на Pz II или Т-60 например.
                Не маловажна е и традицията в една армия.Начина по който техническия персонал,екипажите и всички свързани с обслужването и биха я приели.В случая това е съвсем чужда технология от миналия ден.Всяка една осъвременена модификация на Т-72 би била доста по-приемлива по този фактор.
                Last edited by bigbeer; 12-01-2012, 12:43.

Comment

Kramer написа Виж мнение
                  Морално остаряла, незнам дали превъзхожда Т-55АМ2-ката от преди 20 г. и дали се противопоставя по некакъв начин на първите Т-72.
                  Като човек имал си работа и с двата цитирани от теб танка ще се опитам да отговоря:
                  Т-55АМ2-губи по всички параметри
                  Машината е утежнена неимоверно от допълнителната броня(много често къса бандажи на двете предни ролки след водещата)подвижноста и в сравнение с базовия вариант е намалена почти двойно.СУО ,,Гонио'' е изключително ненадеждно-дава много чести откази ,някъде в рамките на 80% и почти при всяка практическа стрелба се е налагало да приключваме упражненията в ръчен режим.100мм Д-10ТС както и да го погледнеш си е оръдие от преди 50+ години-дори с модернизациите отдавна е безсилно срещу съвременна машина.
                  Т-72-по подвижност,маневреност и скорост определено ще е по-добър.СУО е надеждна,рядко дава откази,съчетана с автомата за презареждане дава на Т-72 изразено превъзходство.
                  Кало много добре е направил техническо сравнение по-горе,но аз от личен опит честно казано не виждам как модернизация на М60,пък даже и накичена с доста съвременни подобрения може да се опре на Т-72(лично мнение на танкист)
                  Last edited by fidelis; 12-01-2012, 13:27.

Comment

Напълно съм съгласен, че Сабра е изчерпила ресурса си за подобрения ... Но мен цената ме интересуваше дали няма да е изгодна ... Като служех в Божурище в щаба на ЗРБ-то и гледах зарязаните корпуси на БТР и МТЛБ-та в съдедното поделение ми се късаше сърцето При всеки наряд глегах раждясалите корпуси оставени на открито, преди това в новобранския в Долна Митрополия същата гледка, но с Миг-21 и Миг-23 по пистата ей така зарязани, отгоре на всичко и канабис насаден в двора на РЛС-то ... Мъка-мъка-мъка души душата мъжка в мен ...
                    Хареса ми визията на танка и затова реших да пиша за него, просто си мечтая на глас
                    Last edited by Хатори Ханзо; 12-01-2012, 13:39.

Comment

ОТ - кво тъжно има пък в канабиса

Comment

Как да не е тъжно - зарязани камиони за РЕБ, цистерни за гориво, БТР-60 потънало в ражда, някаки фургони с неясно за мен предназначение, няколко установки С75 Двина и джуганите за тях, и за капак на всичко между това НАСАДЕН канабис! Гнусеше се душата ми от низоста на мойте офицери тогава! Един дето беше по-добре ме взе да му нося тубата с за бензин дето открадна от УРАЛ-а му и даже ме пита - "Ангелов, как се нарича това?", аз отговарих предпазливо "Незнам г-н старшина", и вече идва колуминацията "Ангелов, това се нарича кражба!" Е как да не ми е тъжно? Да се радвам ли? Или да прескоча бодливата тел да си набера малко, да свия една цигарка и доволно да погледна в бъдешето?

Comment

gollum написа Виж мнение
                          Т.е. да се купуват стари реновиран танкове какъв смисъл има, след като ресурсът им ще е малък, а поддръжката при всички случаи - скъпа? По-добре каквато и де е новопроизведена машина.
                          Да де, съгласен съм, ама като се има предвид опита с фрегатите ни, те и танковете ще са ни такива(стари), че и самолетите.Пък комисионните пак ще са си 10%, щото парите не миришат и нямат моторесурс.

Comment

Интересна тема. Ще вметна само за наименованията: не е Себра, а Сабра - така се наричат израелците, родени в Израел, т.е. "кореняк", а понятието иначе идва от вид кактус - http://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_%28person%29

Ешхаразит
                            Това трябва да е Ахзарит (букв. "жестока")
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Аз се чудя действително , защо при наличието на толкова много Т 54/55 нашите политици , генерали и прочие не вземат да спретнат една дълбота модернизация на тези танкове.
                              Наистина защо точно Сабра, да наистина добър танк , но я потърси и погледни Т 55 АГМ - фен съм му!
                              А модернизацията на Т55 във БМП В 64 е направо мечта .
                              И не са толкова скъпи малко над 1 млн долара.
                              За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

Working...
                              X