Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Горивни резервоари в/у корпуса на танкове

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Горивни резервоари в/у корпуса на танкове



    не е ли малко.. пожароопасно?
    War, war never changes..

    #2
    Това не са единствените резервоари, а са допълнителни: "Топливо и масло, находящееся в запасных, небронированных топливных баках, расходуется до вступления танка в бой", от http://ru.wikipedia.org/wiki/Т-34-85, където пък е взето от някакво наставление.

    Comment


      #3
      Едно от радикалните съветски решения, масово разпространено във всички следвоенни модели. Дори и да не се свалят преди бой, както е на теория, пробиването им води до изливане на нафтата навън, но рядко до пожар. И да стане пожар, той изгаря отвън на бронята и толкова.

      Също така могат да се изразходи горивото от тях най-напред (регулира се с едни кранчета подаването) и да се влезе в стрелбата с празни вече резервоари. Който иска да ги стреля и да ги дупчи, смяната им е въпрос на минути, а те представляват най-обикновени щамповани форми от дебела ламарина.

      При един инцидент в Чехословакия смляхме всички външни резервоари на противотанков еж, нафтата шуртеше поне от 6-7 места, танкът беше остърган по цялата дясна страна та чак бляскаше метала и пак нищо не се случи.

      Comment


        #4
        KГ, спомняш ли си, дори през 80-те използваха немски варели от ВСВ на танковете, пишеше "Wermacht" на тях?

        Comment


          #5
          Хе, че на мен единият ми варел беше именно такъв!!! )

          За по-незапознатите - това са допълнителни два варела всеки с по 200 л. гориво, които се носят отзад на танковете на специални поставки. Те обаче не са част от горивната система на танка, а просто багаж. Прехвърлянето на горивото от тях в резероварите става със специална помпа, или пък с най-обикновено наливане в лейки и оттам - в танка.

          И те са отвън, но няма проблем.

          Изобщо, малко огънче от външната страна на танковете не е кой знае какъв проблем.

          Поради твърдото ни и дръзко нежелание да отворим на едно учение люка, та ротният ни да хвърли в танка димка, той просто разби една запалителна бутилка във веригата и ние сами излязохме (за да гасим). Имаше огън по половината верига, но биде загасен от нас за около половин минута - дори гумените бандажи на ролките не бяха успели да се запалят.

          А и дизелът не се пали така лесно, както бензинът - това е едно от предимствата му да е в танк. Даже се бъзикахме и хвърляхме в лейките запалени клечки кибрит. Гаснеха.

          (НЕ ПРОБВАЙТЕ ТОВА, ВСЕ ПАК)
          Last edited by ; 20-12-2010, 23:47.

          Comment


            #6
            На нашите пишеше " Wermacht Craftstoff "
            и я имаше щампована орлицата с пречупения кръст.
            Те са за поход, не за бой, така са ни учили.

            Comment


              #7
              Май такива бяха, в полукръг. От много боядисване надписът не беше много ясен. Те не могат да са нито за бой, нито за поход, защото не са свързани с горивната система изобщо. За резерв са.

              Comment


                #8
                За резерва бяха-когато свършехме горивото на МТЛБ-то, в хода на учението, тичахме при кемафа които беше зачислен към ротата и точехме с помпа от върелите!! Нямаше никакви тръбички или кранчета,най-обикновенни метални варели останали от Вермахта
                На едно такова учение като минавах ме през гората с танковете отпред,който проправяха просека ,пречупените дървета пробиха на няколко машини варелите,сигорно изтекоха за 10мин.1000л.дизел!!! Сега като си представя какво разхищение е било,направо ме хваща яд
                ,а тогава никаква реакция намаше от комбата!!!

                Comment

                Working...
                X