Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войската платила 20 млн. лв. за бронираните в Израел 25 джипа "Пустинна котка"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Войската платила 20 млн. лв. за бронираните в Израел 25 джипа "Пустинна котка"

    Министерството на отбраната е дало 10 млн. лева за купуване на 25 джипа SAND CAT ("Пясъчна котка") и 20 млн. лева за бронирането им, научи "Сега". От ведомството отказаха да дадат подробности по договора, тъй като той бил секретен.

    Машините са закупени през 2007 г. от "Форд" за 400 хил. лв. едната, а по-късно са били бронирани от израелската фирма Plasan. Военното ведомство е дало около 800 хил. лв. за бронирането на всяка машина. Един джип е излязъл на българския данъкоплатец по 1.2 млн. лв.

    "Това са неимоверно много пари за такъв тип кола и бронировка", коментираха оръжейни посредници пред "Сега".

    Първият договор за доставка на 17 машини от "Форд" е бил подписан в края на 2007 г. от тогавашния шеф на служба "Сигурност - Военна полиция и ВКР" ген. Николай Николов. По-късно ген. Николов стана зам.-началник на ДАНС, а преди Нова година напусна агенцията. Посредник в сделката е бил собственикът на оръжейната фирма "Берета трейдинг" Денислав Делев. "Машините са изключително добри и много добре защитени. За парите не мога да коментирам, тъй като съм подписвал декларация за конфиденциалност", коментира Делев вчера пред "Сега". В началото на 2009 г. две фирми и един консорциум спечелиха да си разпределят 27 721 874 лв. за унищожаването на около 15 000 тона излишни боеприпаси. Един от печелившите бе именно консорциум между фирмите "Берета Трейдинг" ООД и "Векс" ООД. Другите две бяха ТЕРЕМ ЕАД, която е собственост на МО и "Дунарит" АД.

    Първоначално офертата била изпратена до "Даймлер-Крайслер", но с искане за допълнителна бронировка. От Военна полиция заявили, че защитата на дъното при взрив на мина не е достатъчна. Но от фирмата заявили, че не могат изпълнят допълнителното изискване. С "Даймлер-Крайслер" МО има рамков договор от декември 2003 г. и по него вече са доставени множество бронирани джипове.

    В края на 2008 г. бившият министър Николай Цонев осигурил 10 млн. лв. - втората част от сумата, необходима за допълнителното брониране, извършено от израелската фирма.

    По договор България има да получава още 8 машини "Пустинна котка". Преди два дни премиерът Бойко Борисов, който е на официално посещение в Израел, видя и двете модификации - транспортна и бойна.

    Вариантът "Пустинна котка"-Transport е снабден само с люк и побира до 7 души. На купола на модела "Пустинна котка" - Utility е монтирана картечница, която води огън, без стрелецът да се показва. Мощността на бронираните машини е 350 к.с. Оставащите 8 бронирани машини ще дойдат от Израел до края на март.

    Диян Моркин

    Новини и анализи на актуални политически, икономически, културни и спортни проблеми.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    за да не преписвам... http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=227388 ... мисля една от добрите сделки за БА.
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

    Comment

    Working...
    X