Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Иран създаде супероръдие за въздушни цели

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За това се съгласявам, Торн, това е разумна причина. Но си мисля, че все пак този калибър е излишество. Разбира се, ако могат да направят достатъчно управляеми снарядите (и целта са самолети - особено такива, летящи високо, защото точно поради тази причина през ВСВ постепенно се качва калибъра на тежките зенитни оръдия) - тогава е разбираемо. Но ако целта е да се борят с разни ниско летящи цели, като вертолети, то една 40-60 мм зенитна установка ще е хем значително по-евтина, хем по-еефктивна (по-висока скорострелност, може да се напарви двуцевна, да речем), хем ще е по-малка и по-евтина и може да се направи в мобилен вариант, т.е. да се използва в армията. ПОне на мен така ми изглеждат нещата.

ПП Впрочем, не могат ли да си купят лиценз и в крайна сметка да започнат сами да произвеждат тежки зенитни ракетни комплекси?

Comment

gollum написа Виж мнение
      З
      ПП Впрочем, не могат ли да си купят лиценз и в крайна сметка да започнат сами да произвеждат тежки зенитни ракетни комплекси?
      Кой ще им продаде?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Най-добрата защита срещу самолет е друг самолет. Нали така казват? А точно в тая насока Иран няма какво да предложи. Евентуалният му противник (САЩ) ще постигне пълно въздушно превъзходство така или иначе, от иранското ПВО зависи само колко време и колко свалени машини ще му отнеме това.
        И в двете иракски войни първите цели бяха радарите, ПВО-то и летищата на противника, то е логично.

ПП Иран има теоретична техническа способност да обстрелва Израел с ракети от няколко години, поне откакто прие на въоръжение Шихаб-3. Първият му пуск беше през 2003 г., ако не се лъжа. Има произведени няколко десетки бройки според разните експерти.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Кой ще им продаде?
          Знам ли? Русия, Франция, Китай? Ако не друго, то с всичкия нефт трябва да са платежоспособни. Но си признавам, че от съвременен Иран не отбирам нищо (то звучи сякаш знам много за по-старата му история, което също не отговаря на истината ).

Comment

Голъм, с уговорката, че въвеждането на ЗА с голям калибър през 21 век, без принипно нови решения, е ... ъъъ, малко глупаво.
            ИМХО - 40-60мм не са алтернатива на 100. Два са факторите, които го отделят - рубеж на стрелба (което не винаги и не само значи височина) и поразяващо действие на боеприпаса. Разликата с малките калибри е в няколко пъти.

Comment

с уговорката, че въвеждането на ЗА с голям калибър през 21 век, без принипно нови решения, е ... ъъъ, малко глупаво.
              Това е очевидно .
              Уговорката е ясна, мисълта ми е за друго: ако не въведем нещо принципно ново, то нещата остават на нивото на първата половина на ХХ век, т.е. колкото по-високо/далеч е целта за поразяване (а това означава и че е по-голяма като размер, т.е. по-трудно е и да се нанесе достатъчна вреда при попадение), толкова по-голям калибър зенитно оръдие трябва: т.е. по-далеч и по-високо лети снаряда и самият снаряд е по-голям, т.е. има по-голямо поразяващо действие (когато се взриви, образува повече и по-големи шрапнели, които съответно имат по-голямо поразяващо действие). Но проблемът е, че колкото по-голям е калибърът на оръдието, толкова по-тежко и обемисто е самото то, толкова по-скъпо е за производство и толкова по-малка е скорострелността му. Но големият бомбардировач, летящ високо, може ад се порази само с тежко оръдие. Той атакува най-вече стационарни цели. Двете се съчетават добре, защото и тежкото оръдие ще е полу или напълно стационарно.
              Обратното: колкото по-ниско лети целта, толкова по-бърза трябва да е реакцията и по-малко времето, за което тя може да бъде поразена. Т.е. не се налага да се поразява на големи дистанции, така че може калибърът да е по-малък, същевременно това позволява оръжието да има по-висок темп на стрелба, да се направи оръдие с повече дула, те.. вероятността да се порази подобна цел нараства. А тя обикновено е и по-малка, те.. по-лесно може да й бъде нанесена достатъчно вреда (малкият снаряд ще е по-ефективен). Накрая, тези по-леки оръжия ще са по-евтини, т.е. ще могат да се поризведат в по-големи количества, заедно с това ще са и по-малки и по-леки, т.е. по-удобни за употреба в тактическо отношение.
              Пиша всички тези очевидни неща, за да поясня едно: в рамките на упоменатия исторически контекст всеки от класа зенитни оръдия (условно можем да определим три - леки (до 30-40 мм), средни (40-60 мм) и тежки (над 70 мм)) си има свое място и цели и те, разбира се, не са взаимозаменими. Впоследствие, обаче, кажи-речи всички, с изключение на най-леките, са заменени със зенитни ракетни комплекси, тй-като последните са много по-ефективни (по-добро съотношение цена/ефективност). Защо остават само леките зенитни оръдия е очевидно и няма смисъл да се разяснява.
              Та мисълта ми е, че възраждайки в Иран зенитните оръдия за да компенсират липсата на достатъчно зенитни ракетни комплекси, те могат да възродят два от класовете - средните и тежките зенитни оръдия. Проблемът, обаче, се изразява в следното: някога тежките зенитни оръдия са се използвали за да поразяват бомбардировачи, летущи високо и далеч. Сега е логично да се ползват общо взето за същата цел (макар че вместо "бомбардировачи" мога да напиша въобще "самолети"), но проблемът е, че съвременните самолети масово се движат с крайцерски скорости на порядък по-големи от тези на някогашните витлови бомбардировачи. И да напомня, и спрямо тогавашните бомбардировачи тежките зенитни оръдия са се отличавали с достатъчно ниска ефективност. Дори и с въвеждането на някаква управляемост на снарядите, никак не съм убеден, че тази ефективност ще е дори сходна. А същевременно управляемите снаряди ще са скъпи за производство.
              Затова ми се струва, че по-скоро могат да възродят средния клас зенитни оръдия, които да се използват срещу по-бавно летящи цели, намиращи се най-често на по-малка височина: вертолети и подобни (всъщност не знам точно на каква височина и с какви скорости обикновено летят БПЛА, но май влизат в тази категория). Едно 50-60 мм оръдие ще има достатъчна досегаемост, същевременно ще бъде доста по-леко и евтино от 100 мм и ще има и доста по-висока скорострелност. Що се отнася до поразяващото действие на самия снаряд - струва ми се, че е по-вероятно да е достатъчно, макар че зависи изцяло от конкретните цели, за които е предназначено.
              Та въз основа на това изказах предположението, че ако оръжието е предназначено за стрелба по вертолети или въздушни цели, летящи на такива височини, средното оръдие е по-добър избор от тежкото. Разбира с, ако целта са високолетящи самолети, тежкото оръдие е за предпочитане, но ме съмнява, че ще е ефективно.
              Впрочем с оглед на написаното от Динаин, обсъждането е вероятно безсмислено.

Comment

Oбщо взето едно зенитно оръдие под 100 мм. дава доста комфорт на АС-130Н примерно, понеже му позволява кротко да си седи извън обсега на действие и да си ползва 105 мм. гаубица. Предполагам, че това евентуално е подбудило иранците да направят 100 мм. зенитка. Само че проблема ще е в откриването на гъншипа навреме (а те май се ползват основно посред нощ), а и сигурен съм че иранците още имат доста ефикасно средство за борба с такива машини - С-75.
                Вертолет ще уцелят някой друг път с такова оръдие, БПЛАто вероятно не само ще се отървало, ами и ще е отвърнало на удара. А крилатите ракети следват релефа и уцелването им с това ще е по-скоро изключение
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

не съм достатъчно запознат, но общо-взето Динайн е прав. Иначе, подобен калибър би бил ефективен, естествено във взаимодействие с други средства, срещу КР, защото създава достатъчно плътно осколъчно поле, при това осколките му са достатъчно тежки, за да могат да повредят ракета. Затова и има предвиден такъв режина стрелба при съвременната корабна артилерия.

Comment

Неразбрах до момента оръдието нарезно ли е, или гладкоцевно? Ако е гладкоцевно с калибър от 100mm може да се очаква, че е предвидена възможност за употребата на управляеми снаряди. Това заедно с автоматизираната система за управление на огъня ще превърнат оръдието в сериозно средство за ПВО.

Comment

нарезно

thorn

Comment

Къде пише?

Comment

Нарезно е, затова и сравнявам със ПВО системи от ВСВ. Това че е такова не пречи да се използват управляеми снаряди.

Comment

В дискусията на vif2ne.ru смятат, че е на базата на КС-19

thorn

Comment

Управляемите снаряди са невъртящи се. Поне аз за други незнам...

Comment

Thorn написа Виж мнение
                                В дискусията на vif2ne.ru смятат, че е на базата на КС-19
                                Ако действително е така, то тогава нещата са още по-обезпокоителни. Значи в проекта има руска следа. След разпада на СССР много водещи специалисти са емигрирали заради немотията.

Comment

Working...
                                X