Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Със саби срещу танковете - не е мит!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Със саби срещу танковете - не е мит!

Обаче са го правили не поляците /лъжите на Гудериан ги забравяме/, а абисинците, които се изхитрявали да заколят екипажа на италианските унтер танкове CV-33 със саби през люковете за наблюдение

Итальянские танки типа Фиат (экипаж — 2 человека, вооружение — 2 пулемета с углом обстрела 45°; скорость по абиссинским дорогам редко более 7 км/час) оказались в высшей степени жалким боевым средством, особенно в горах. Абиссинские воины вскоре обнаружили, что эти танки совсем слепы, и, подбегая к ним сзади, вскакивали на них, камнями сбивали дула пулеметов, а затем саблями закалывали через щели экипаж. Иногда они обливали танк керосином и поджигали."

thorn

Средновековните църкви в България

Божее, знам за италианците че са острието на европейския милитаризъм, но това!!!

ПП
    Защо да са лъжи на Гудериан?

Comment

Абе, не е баш така. Номера става супер, но ако набараш единичен танк, при това натясно. А те се движат главно на групи, а и задните имат картечници и т.н. "Особено в горах" танковете по принцип не се отличават с бързина, та можеш да скочиш не само на Фиат.
      "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

Comment

tofo написа Виж мнение
        Абе, не е баш така. Номера става супер, но ако набараш единичен танк, при това натясно. А те се движат главно на групи, а и задните имат картечници и т.н. "Особено в горах" танковете по принцип не се отличават с бързина, та можеш да скочиш не само на Фиат.

То и на Абрамс може да скочиш, ако толкова много искаш, но какво от това? Със сабя през люка... това е или кьорфишек, или наистина връх в италианското военно изкуство.

Comment

Честно казано, ако има нещо, което ме ядосва на този форум, то е подобен род писане - става въпрос за последните два поста (КГ125 и Тофо). Нищо не сте се поинтересували от въпроса, но държите "да напишете нещо", в резултат на това се пишат някакви несвързани с нищо общи приказки. Кое "не е баш така"? Някакви факти, нещо конкретно в подкрепа на това "не е"? Няма. Какви са тези "Абраамси".
          Изрично е написано - качват се върху танка и през отворите за гледане (не през люковете) промушват сабите си и раняват или убиват екипажа. Твърдите че това е невъзможно? Нека погледнем за кои танкове става въпрос. Прикачам снимки. В случая с L3 едва има място двама души (толкова е екипажа) да се поместят в танка, така че никак не е трудно за острието да ги нарани. А и не е проблем да се промуши през отвора за гледане. Какво остава за поливане с гориво и запалване. А ако погледнем другият основен италиански танк в тази война - "Фиат 3000", нещата са съвсем същите.
          Да, ако машините са съпровождани от пехота (но тя на какво ще се движи?), ако са в полеви строй и се пазят взаимно с картечниците - ще е трудно да се изкарат от строя по този начин. Но в поход, особено в пресечена местност...
          Ще помоля - ако ще се пише, да е по темата и по същество. Общите приказки са за друг раздел.

ПП Последните две снимки са на подобрения вариант на Фиат 3000 - давам ги за да се види добре съотношението между човек и машина.
          Last edited by gollum; 22-10-2008, 10:10.

Comment

Всъщност става дума за такива "танкове"

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Да, тук признавам правотата на Голъм. Трябваше да видя за какво точно става дума.... А именно за трактори, а не за танкове )) Благодаря за линка на Торн

Comment

И аз съм съгласен, че поста на Голъм е по-сериозен и изчерпателен. Но по-нагоре имах предвид, че практически не е толкова лесно да излезеш със сабя срещу танкове (в случая по-скоро танкета), а не че не може да стане. Така погледнато ми се струва даже по лесно да унищожиш Pz ²V. Бутилка бензин и парцалче... Няма лоша техника, ако се използва както трябва.
                "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

Comment

tofo написа
                  Но по-нагоре имах предвид, че практически не е толкова лесно да излезеш със сабя срещу танкове
                  Ами, знаеш ли, едва ли ще намериш човек, който да твърди, че е практически лесно да се бориш срещу танкове със сабя . Така че с това твърдение едва ли някой ще спори. Аз бих добавил - срещу танк е много трудно да се бориш на практика и с копие или, примерно, с отварачка за консерви. Само че никой не е и поставял въпроса така: сабята дали е добро противотанково оръжие или не. Ставаше въпрос за един разпространен мит (където, впрочем, става въпрос за копия), който си е мит. А Торн е намерил реален случай на действия с хладно оръжие срещу бронетехника - танкета. Това, разбира се, не означава че сабята е "противотанкетно" оръжие, а само че в определени обстоятелства това се е случвало на практика. От което не могат да се направят никакви далеч отиващи изводи, камо ли пък общи твърдения, защото става въпрос за куриоз.

tofo написа
                  Така погледнато ми се струва даже по лесно да унищожиш Pz ²V. Бутилка бензин и парцалче...
                  Не знам кое гледаш "така", но определено ще ти е много по-трудно да унищожиш Pz IV, която и да е модификация, отколкото някоя от италианските танкети или танкове от първата половина на тридесетте години. А със сабя въобще не виждам как ще унищожиш екипажа на Pz IV, ако си е в танка и нещата се развиват в бойна обстановка. Впрочем, в рамките на темата, няма и такива случаи, за разлика от примерите от итало-абисинската война.

tofo написа
                  Няма лоша техника, ако се използва както трябва.
                  Хайде пак общи твърдения. Какво означава това? Че за всяко нещо, създадено от човека, може да се намери някакво правилно приложение? Да, сигурно е така. Въпросът е какво е то - въпросните танкети могат, вероятно, по-добре да се използват като трактори в селското стопанство. Обаче подобно приложение за бойна машина едва ли е точно "правилно". Т.е. става въпрос за недостатъци на техниката и на приложението, а не само на второто или на първата.

Comment

Аз имам снимка, на която картечара на танка има ризница пред лицето си. Предполагах, че е за предпазване от осколки, но може да е и от саби (!?).

Comment

Не разбирам защо не се обърнете към опита от войната. Има достатъчно учебни материали за тактиката на пехотинеца за обезвреждане на вражеските танкове.

Ето например този немски учебен филм хвърля светлина по темата. Това е немският опит на близкия бой на пехотинеца с Климент Ворошилов (КВ 1 и 2) и Т 34.

Nahbekaempfung Russischer Panzer
                      Lehrfilm

1942 German Army training film on how to use improvised munitions against T-34's and KV-1's and KV-2's.

1942 German Army training film on how to use improvised munitions against T-34's and KV-1's and KV-2's.

Тактика на безопасен подход към танка, обезвреждане на мерните прибори, бордовите картечници и оръдието, боравене с коктейл Моллотов, запалителни гранати, димни гранати, комулативни заряди, начин за принуждаване на екипажа да напусне машината и т. н. т. Мерните прибори и бордовите картечници могат да се повредят с железен прът или да се запълнят както е видно от филма, но със сабя.... малко ме съмнява. Поне не и КВ и Т 34.
                      Comment is free, but facts are sacred.

Comment

Panzerjaeger, я помисли сега малко защо този твой пост няма нищо общо с тази тема. Прочети заглавието на темата, помисли защо и за какво се пише в нея, а след това, надявам се, сам ще си редактираш поста. Разберете, идеята на форума не е просто когато нещо ви се пише да го напишете където ви попадне, без никаква връзка с тема и дискусия.

Comment

Защо, темата е за възможността да се обезвреди танк със сабя. Показвам начините за обезвреждане в близък бой на танк и съответно отхвърлям възможността това да стане от кавалерист със сабя. Мисля, че постът ми е по темата. Филмът е един вид аргумент в тезата ми, че това е малко вероятно да се случи. Ти си шефа, ако решиш да триеш не мога да направя нищо...
                          Comment is free, but facts are sacred.

Comment

Не. Брей, човек ще помисли, че Торн пише на патагонски, а не на български език. Темата е за един конкретен куриозен случай, тясно ограничен във времето и пространството. И това, мисля, става очевидно още от първия пост в темата. Става въпрос за конкретна танкета, конкретен конфликт. А не за съвсем друг период, съвсем друго време и място и съвсем различни бойни средства. Разбирам, че сигурно ти се пише за източния фронт и ВСВ, но в тази тема това, което си написал, не е на мястото си. Постът ти НЕ Е по темата. И въпросът не е "кой е шефа", а да се мисли малко преди да се пише. Хем преди теб и КГ125 и Тофо са се изразили пак изцяло извън темата (хайде, почти изцяло), критикувани са за това. И след това се изтропваш ти с някакъв пост, който въобще не е по нея.
                            Ако имаш нещо да напишеш по конкретните куриозни случаи - например, да се съмняваш, че са възможни и прочее, то - моля. Но КВ, Т-34 и въобще който и да е танк от различно време и място, да не говорим за съвсем различни бойни средства за обезвреждането им, няма място в темата по съвсем очевидни причини.
                            Разбира се, ако намериш други подобни куриозни случаи - моля, можеш да пишеш и за тях - като илюстрация към този.
                            Но да се обяснява - не за пръв път в темата, защо сабята не е противотанково оръжие, мисля че едва ли е необходимо, защото никой и не твърди, че е. А теми за противотанковите въоръжения си има.

Comment

Така. Само че, в конкретния куриозен случай темата май се изчерпва още с първия пост. При положение, че се изнася факт - сабята в люка за наблюдение, какво да дискутираш или да противоречиш. Дали може и с рапира? Та според мен няма нищо лошо ако една тема се доразвие в някаква посока. В случая в поста на Панцерйегер относно "тактиката на безопасен подход към танка" си е точно на място, защото преди абисинския войн да забие сабята в люка, трябва да е стигнал до там.

Comment

Working...
                              X