Някой знаели защо стробоскопите, които са се считали за много перспективни през междувоенния период, не са намерили приложение през войната. Все пак те почти перфектно решават проблема с обзора. А от такъв проблем са се оплаквали командирите не всички танкове от втората световна.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стробоскоп
Collapse
X
-
До преди да прочета този въпрос, не предполагах, че думата "стробоскоп" има и такова значение. Все пак изрових статията "Они сражались за Пиренеями", където има описано устройството на танковия стробоскоп и проблемите му. За проблема с ненадеждното задвижване и аз се бях сетил. За проблема със светлината не ми беше дошло наум, макар да е логично. Освен това ми се струва, че подобно устройство с движещи се части е доста уязвимо от осколки. Достатъчно е някое по-голямо парче да го прасне и да го изкриви, за да престане да се върти и съответно да блокира обзора.
Иначе ми е интересно в кои танкове освен въпросния испански наистина е било прилаган този механизъм. Дори и да не е във военни действия, просто да е в серийни машини, а не като руския прототип ТГ ("танк Гротте").
Comment