Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Panzer IV в Сирия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Panzer IV в Сирия

Всички знаем как този танк е попаднал в израелски музей:

С две думи факта, че сирийците през 1967 г. са имали Panzer IV е добре познат.
    Чудя се закои неща:
    1. От къде и кога са напазарували танковете?
    Да не би французите да им са ги дали след независимоста.
    2. От какъв зор са ги експлоатирали почти 25 години след производството им?
    Мисля, че по това време вече са можели да разчитат на съветски Т-54/55.
    3. Ресурса на машината не е ли бил доста малък (все пак е строена по време на войната)?
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

От братушките и други, някаква обща сделка, май за 17 машини

In 1950/60s, number of Panzer IV Ausf H sold to Syria by USSR, France, Czechoslovakia and Spain (17) was still used by Syrian Army during Arab-Israeli conflicts of 1966/1967.

ето го в музея, преди боята

а тук има още малко подробности

Comment

Чел съм го това изречение на няколко места и въобще не му вярвам.
      Страните може би са верни (силно се съмнявам за СССР), но периода едва ли... Просто не мога да си представя някой през 60-те да продава Panzer IV. За 50-те също звучи малко странно, въпреки, че в края на 40-те чехите правят не лош бизнес със собствени вариации на немско въоръжение.

Comment

Не се казва, че са продадени през 60-те, а че са използвани през 50-те и 60-те. Не е ясно кога са продадени/предадени.
        А защо ги използват - ами защо не. Например за учебни. А пък когато ножът е опрял до кокала, са се озовали в зона на бойни действия. Нашите Т-55 докога се използваха и нямаше ли да се използват и досега при други обстоятелства?

Comment

Мен ако питате танковете са дошли от Чехия и от Испания.
          Вярно в СССР има доста трофейна немска техника, но тя поетапно е отишла за претопяване.Няма как в началото на 50-те години да има останали бройки от тази машина в СССР.
          През този период 50-те години, Чехите, Унгарците и Ние- българите продаваме доста образци оръжие на Сирия и Египет-даже ние правиме поточна линия за 7.92х57мм патрони за маузер К98к и Мг-34/42 и специално за Египет по тяхна поръчка.
          Също така Унгарците създават за Египет ТТ с калибър 9х19.
          Танковете са дошли или от Чехия, която наследява доста шукарии от Вермахта и Луфтвафето или от Испания-Франко се оттървава от старите танкове и с получените парички си купува нова техника.

Като гледам Израелците как са лъснали това добиче, ми става тъжно като се сетя за нашето в музея.
          Селяни сме си и това си е.
          Нямаме никаква елементарна култура във висшите етажи на властта. Цървулска работа- руши всичко пък си пази своето.
          Майната му- вече съм го преживял.
          По-добре да си разпродадем за жълти стотинки техниката от немците на някой западен музей.Там ще се грижат по-добре за нея.
          Last edited by Parabellum; 12-04-2007, 06:52. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

A az syм срещал че са продадени от Французите, те особенно старателно събират всичко останало от Германците, 'щото са си нямали свое, а патерите ги къткат до първата Виетнамска.

Comment

Французите май имаха към 15 пантери, които през 1950 г от онзи френски мутант ARL 44.
              А иначе БНА използва Т-34-85 до към средата на 70-те, а между другото и в момента има един такъв танк, който още е в движение. Но това е една друга история.

Май сирийците са уникални (изключваме Испания) с това, че що годе масово са ползвали немски танкове от времето на Войната след 1950 г.

Comment

A на заден план това на снимката какво е? може то да е ключа от къде са се пръкнали Pz -4. а през 80 те в айтос /аз там съм служил/ е имало резервна бригада с Т-34-85, която е трябвало да се разгърне след основната.
                Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

На задният план ми прилича на щурмгешутц, което разширява кръга на доставчиците. В началото на 60 те ние доставихме два кораба немско стрелково оръжие на Алжир.
                  Колкото за Т34-85, през 1986г. бях на преподготовка бъв ШПЗО Враца и ни зачислиха същите да ги изкарваме при бойна тревога. Иначе ходехме да кормуваме на "Охрид" със същите машини.

Comment

Working...
                  X