Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Противотанкови управяеми ракети

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Противотанкови управяеми ракети

Тази тема на няколко пъти беше засягана частично, но мисля че е най-добре да я направиме като самостоятелна такава. Поне по този въпрос в нета има купища информация представена като статии и видеоклипове.

Като начало ще започна с първата съветска противотанкова управляема ракета - "Малютка" (9К14/9К11), която се произвежда и в нашата страна.

"ПТРК "Малютка" е предназначен за борба с бронирани цели, разрушение на укрития и унищожаване на огневи средства и точки на противника. Разработен е в КБМ (г. Коломна) под ръководството на главният конструктор С.Н.Непобедимий през 1960г. (той е и главен конструктор на ракетите SS-23). Преносимият вариянт на комплекса 9К11, а също и създаденият в последствие макетен образец на бойна машина 9П110 са преминали голям обем испитания с изстрелване на ракети през 1961г., и през 16 септември 1963г. са били приети на въоръжение...."

иначе, преди Малютка, има Шмель и Фаланга...
    но все пак Малютка е първата наистина преносима система. познати, гърмели с нея, твърдят, че се иска бая опит за употребата, но пък, ако се действа качествено, била доста добра и понасяла по-грубо отношение и лоши условия (вляжност и т.н.)

ПП - първите в света са Х-7 Роткепхен, през 50-те се появяват френските SS-10 и германските (с швейцарско участие) Кобра.

Comment

Ето я "Фаланга-ПВ" - това е модернизираният варянт на ракетата.

Обаче за "Малютка"-та като прочетох как се пуска в действие жироскопа, който служи да поддържа правилния курс на ракетата - НАПРАВО ПАДНАХ :lol: Това само руснаците могат да го измислят! Няма електрозадвижване, няма нищо... Направено е на принципа на има едни такива детски играчки - пумпъли; роторното тяло се завърта с помоща на една назъбена пластмасова лентичка, която се заципва при ряското й издърпване в едно малко зъбно колелце, и така пумпъла се пуска да се върти. Същото е направено при жироскопа на "Малютка"-та като единия край на лентичката е закрепен неподвижно към пусковата установка. При политането на ракетата след задействането на стартовия реактивен двигател, лентичката, която е неподвижна, завърта с голяма скорост ротора на жироскопа и той си се върти така през цялото време на полета. Хитро а... :tup:
      Last edited by ; 27-01-2007, 16:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Шмель

Разработването му започва през 1957, масовото производство - през 1960. Монтира се на БРДМ и Газ-69. Управлява се по проводник, при това доста сложно, проявява доста капризи, което води средно до 50-60 на сто попадения, и то в полигонни условия.
        Маса на ракетата - 26 кг
        Дължина - 1,17 м
        Размах - 0,69 м
        Пуск от 600 до 2000 метра.
        преход от походно в бойно положение - от 1 минута и 40 секунди до 2 и 10.
        Кумулативна бойна част с пробиваемост - до 150 мм еквивалент на хомогенна бронева защита при ъгъл 60 градуса

НАТО - AT-1 Snapper

Ползван е в арабо-израелската война от 1967 г.
        Last edited by кало; 27-01-2007, 22:10.

Comment

Много маркучи старчът от ракетите. За какво ли са?

Comment

вероятно са захранващи кабели, но не са на ракетите, а на ПУ

Шмель на БРДМ:

Comment

Дай ако има повече подробности за тази ракета - обща информация, чертежи и т.н.

А пък ако има в някой сайт и видеоклипове ще бъде направо супер...
              Last edited by ; 27-01-2007, 20:40. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Продължавам с Фаланга.

Разработката на комплекса започва също през 1957, като е предвидено той да бъде по-лекият вариант. В производство е от началото на 1960 , още преди края на държавните изпитания. Приет на въоръжение месец след Шмель (август 1960). Превъзхожда го както по габаритно-масови х-ки, така и по далечина на стрелбата и бронепробиваемост. ПУ се монтират на БРДМ (ГАЗ-40П). Произвежда се в два варианта - с управление по кабел, и с радиоуправление. В полигонни условия 80% от пусковете са успешни.

Дължина - 1.15 м
                Размах - 0,68 м
                Маса -до 29 кг
                Кумулативна бойна част с бронепробиваемост до 560мм хомогенна броня при ъгъл на среща от 90 градуса
                Време за преминаване от походно в бойно положение - 30 секунди, обаче време за подготовка на пуска - 2-3 минути.
                НАТО - AT-2 Swatter
                Комплексът е значително по-сложен и много по-скъп от Шмель.

Фаланга е първият масово произвеждан ПТРК вертолетен комплекс (първоначално на Ми-1МУ, после - Ми-4АВ, Ми-24А, Ми-24Д). Проведени са множество модернизации - 1964 (Фаланга-М) - далечината е увеличена на 4 км, средната скорост от 150 м/с на 230м/с, 1968 г. (Фаланга-П) - с полуавтоматично насочване, минималната далечина на пуск е намалена от 600 на 430 метра.

на БРДМ

на БРДМ-2

Дай ако има повече подробности за тази ракета - обща информация, чертежи и т.н.

ползвам инфо главно от

Р. Ангельский
                ОТЕЧЕСТВЕННЫЕ
                ПРОТИВОТАНКОВЫЕ
                КОМПЛЕКСЫ
                Иллюстрированный
                справочник
                Москва • ACT • Астрель 2002

в pdf-формат - има не добри снимки, но инфото е сравнително подробно, засега нямам време да поствам всичко от него...

от друга страна, обаче, мога да ти пратя книжката по мейл...
                Last edited by кало; 27-01-2007, 21:04. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Мерси за инфото! Утре ще продължа със следващите комплекси. Обаче нещо на хората не им е интересна темата, никой не пише освен ние двамата.

Comment

важното е да четат

Comment

Ееее... как да не ни е интересно... На мен тези ракети са ми любими, мога да се включа след няколко дни, сега съм в нещо като сесия и е невъзможно. Мога да попреведа от keypublishing, там имаше страхотни описания на всички противотанкови неща на руснаците.
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Интересно защо при ракетата "Фаланга" формата на обтекателят е почти плоска. Това нещо при всички случаи води до нисък балистичен коефициент и голямо челно съпротивление. А скоростта на полета на ракетата не е за пренебрегване - 150-230m/s. Явно се е разчитало на по-мощен маршеви двигател, работещ и по-дълго време разбира се за да може да компенсира работата на съпротивителните аеродинамични сили. Любопитно е да се разбере...

Comment

обтекателят е тъп заради "пространствените" условия в БРДМ-а. иначе не се събират ракетите в отреденото им отделение.
                          колкото до скоростта - то високата си има предимства, но най-вече при полуавтоматичното насочване. при изцяло ръчното, по-ниската скорост дава по-дора възможност за управление и реакция от страна на оператора.

Comment

кало, имаш ли чертеж на тази ракета? Интересно ми е да се запозная с устройството й.

Comment

имам, но няма как да го дам тук...

Comment

Working...
                              X