If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Попаднах на един любопитен пост от автора на темата към друга тема!Много съдържателен,макар и писан преди доста време
Parabellum написа
Като гледам Израелците как са лъснали това добиче, ми става тъжно като се сетя за нашето в музея.
Селяни сме си и това си е.
Нямаме никаква елементарна култура във висшите етажи на властта. Цървулска работа- руши всичко пък си пази своето.
Майната му- вече съм го преживял.
По-добре да си разпродадем за жълти стотинки техниката от немците на някой западен музей.Там ще се грижат по-добре за нея.
:rock: А какво е станало със самоходката известна като "принцесата" подарена с надпис на плочка в бойното отделение, от Хитлер? Май точно тя беше открадната и заминала някъде по каналите на мафията?!? :1087:
:fahr39:
От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Да точно тя е открадната . Германците който са я гепили са избягали зад граница, а нашата прокуратура е изискала европейска заповед за задържане въз основа на нея те трябва вече да са в България . Нямам информация това дали е станало.
Иначе самоходката е в Австрия и вече се работи по нея . Не съм запознат дали нашите власти ще се опитат да си я върнат.
По традиция властите ни са слепи,глухи и сакати когато нещо не им влиза директно в джоба.И пак по традиция не гледат по-далеч от носа си.И това не е нападка отмоя страна,а просто констатация.Аз от властите нищо лошо не съм видял.По скоро изобщо не ги виждам като институция,която да направи каквото и да било освен ако не и се налага.Предполагам ще чуем в бъдеще глупости от типа,че германците нищо не са ни откраднали а просто са си възстановили собствеността.Че корпуса на самоходкатаникога не е бил българска собственост а само отдаден за ползване.Че лошо сме го стопанисвали и всякакви подобни.Какво ли не прави парата в наше време хи хи.Както казват братята руси преди третата чашка - ще поживеем,ще видим.
В цялата тази работа могат да се забележат и положителни страни. Хубавото на това, че ЩуГ-а е в Астрия е ,че австрийците със сигурност ще го реставрират и ще го направят първокласен музеен експонат в някой си техен ВИ музей, докато ако машината беше останала в БГ съдбата и ще е много съмнителна. Това за което се сещам аз е една вечна стоянка в някое гробище за военна техника, чакайки средства, време и желание от накой да я реставрира...и така докато времето я разруши напълно и безвъзвратно...
Мдааа, по света има държави, които ценят военната история и има такива, които са безучастни и безотговорни към нея. Не ми се ще да вярвам, че БГ е от втория тип, но като че ли има достатъчно много доказателства за това.
В българия такива музейни експонати ако може да наречем така въпросните танкове ме са високо ценени докато в чужбина към тях се обръща голямо внимание.
Като цяло ми прави впечатление, че всякакви предмети (оръжия, ордени, медали, екипировка, униформи и т.н.) от времето на Третия Райх в момента се продават по интернет оказиони на баснословни цени. Тези цени се определят от голямото търсене, въпреки че такива вещи са останали с милииони бройки след войната. Очевидно е, че колекционерския интерес към тях е огромен. Представям си как стоят нещата с едрогабаритната техника (танкове, самолети, автомобили, артиллерия и др.), при положение, че почти цялата част от тях са били претопени и използвани за скраб след войната и до днес са оцелели единици, до максимум една-две десетки бройки от даден модел. Предполагам, че подобни екземпляри се котират за седемцифрени суми в евро в колекционерските среди.
Много е тъжно и бих казал- срамно за страна като БГ, да не запази поне по един екземпляр от своите Бф-109 или Двоатин 520 и този уникален ЩУГ с посвещение от Хитлер, но е факт. А такива експонати са почти безценни за всеки уважаващ себе си музей по света. Въпрос на чест и световен престиж е всяка една експозиция да притежава Ме-109 или Панцер 6-ца.
Окръжният съд в Мюнхен отказа да екстрадира в България двамата немци, обвинени в кражбата на танк "Майбах" от полосата край турската граница.
Томас Гмайнер и Матеус Майер остават в Германия и са пуснати на свобода, съобщи sliveninfo, цитирайки адвоката на немците от Ямбол Румен Бянов.
Припомняме, двамата бяха арестувани в Германия на 23 април.
Те бяха в затвор в Мюнхен, чакайки решението на немските магистрати.
Освобождаването им е с решение на съда от 23 юни, което е изпратено по факса на адвокат Бянов.
До окончателното приключване на делото в Сливен обаче немците нямат право да напускат Германия.
Все още не сме превели изцяло мотивите. При всички случаи обаче решението ще стигне и до сливенската военна прокуратура, която поиска европейска заповед за задържане и екстрадиране, заяви защитникът на двамата.
Излизането на Гмайнер и Майер на свобода е лоша новина за българската прокуратура, коментираха юристи.
През април немците бяха арестувани с европейска заповед по искане на сливенската военна прокуратура.
Военните магистрати от Сливен обвиниха Гмайнер и Майер в кражба на танк, което предполага до 15 години затвор. Обвинението дойде през декември миналата година, когато германците бяха арестувани на турската ги граница, край село Факия.
След пускането си под гаранция двамата живяха в ямболския хотел "Тунджа", за да изчезнат мистериозно, бягайки от нелегално от страната ни през април.
Някой да има информация дали Hetzer са заравяни по дискутирания начин в началото на темата? Изобщо за бойното им използване от българската армия и евентуални сблъсъци с подобни машини в края на войната? Гледах в axishistory и още 1-2 сайта, но нищо конкретно.
Не! България не е имала хетцери, че да ги заравя. Но и немците не са ги вкопавали! Немците почти не използуват тежки противотанкови оръжия срещу България през 44-45. Причината е слабата техническа наситеност на бълг. армия. Освен това през втората фаза нашата армия е изцяло в отбрана. Отделни опити за настъпление са били провеждани само с пехота. Българската пехота с голяма неохота е следвала бойните коли. Оправданието било, че тези оръжия привличат противниковия огън и с това увеличават опасността за живота на съпровождащите ги бойци! Това пък показва, че нейната подготовка за такъв вид действия е била много слаба.
Според тези сайтове българската армия е имала Hetzer: Първи, втори (третата снимка отдолу нагоре - в описанието пише, че е български, но как е направена идентификацията незнам).
Comment