Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Един симпатичен бункер в с. Факия - бетониран купол от Т-34-85

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Поне този на снимката със сигурност е "пенсиониран".

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Месершмитите мисля са използвани и в БА за тренировъчни до към средата на 50-те години.
      Ами, унищожени са. Част от тях, май около 100 са подарени на на Югославия, при това са тофейни машини от последните модификации, заедно с рез. двигатели и друго оборудване. Чувал съм че един от тях още се пази в Загреб. А за израелските- не са ли чехословашката версия на Авия ?
      Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Барак-а ли

thorn

Comment

Не знам какви са израелските, чувал съм че от БА са стигнали дотам няколко бройки. Може и чешки да е имало. В израелските ВВС са служили за тренировъчни до 1956 г.

ПП Вярно, чешката модификация са.

"No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
            Не знам какви са израелските, чувал съм че от БА са стигнали дотам няколко бройки. Може и чешки да е имало. В израелските ВВС са служили за тренировъчни до 1956 г.
            ПП Вярно, чешката модификация са.
            http://www.xs4all.nl/~tozu/me109/foreign/109-Israel.htm
            съдейки по цъкъла статии в Авиациа и Время доста активно са използвани, поне в началото, но са се отличавали със завидна аварийност, при това тук чехитя намт вина защото използват оригинален немски двигател, който е давал фира.
            Ти още ли си "там" или вече си "тук"?

Comment

Авия S199 всъщност е копие на Ме109 Г-14 обаче с двигател Jumo 211F , който е бомбардировъчен, а витлата също не са оригинални, на Юнкерс са VS11. Просто чехите ги имат на склад в големи количества и използват тях. Нито двигатея обаче нито витлата са разчетени да работят на такива режими , естествено че ще аварират. Май има запазен такъв самолет / музея на авиобаза Хацерим/ и с удоволствие бих го разгледал, да си постопля душата
              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиан Август е прав - между другото чехите са първата държава, която се навива да продаде самолети официално на Израел. първите Спитфайъри, Дакоти и други са купувани от излишъци от частни лица и по обходни маршрути стигат Израел. в новообразуваните ВВС на държавата им казват "Муле", репутацията си те пренасят още от чехите (там обаче думата е "Меzek" доколкото четох в описанието на модела от преди 15 години) заради по-ниската скорост, лошата маневреност, ниска скороподемност, неефективността на винта, който е за бомбардировъчни мотори. и пак успяват да свалят няколко сирийски или йордански Спитфайъра.

понеже са ни останали (на БГ де) месери от доставките през войната, + сме довлекли каквото сме можали като трофеи сме изплатили частично репарациите към Югославия с тях - около 100 броя, повечето почти нови. останалото са унищожили предполагам, защото пише, че са ползвани много кратко, предполагам до 46та. но не сме продавали, определено. иначе щеше да се чуе.

пантерите не са ли само неофициално на въоръжение? трофейни в смисъл - няколко танка? самоходните оръдия са ясни, за четворките пише, че са ползвани като учебни и през 50те. кажете, ако знаете повече - интересно е.

Comment

За българските месери сте в голяма заблуда....

Много нещо се е домъкнало от Австрия като трофей, част от месерите по различни линии са предадени на Югославия, а други летят до началото на 50-те, когато са вече тотално амортизирани.
                  След това всичко е претопено.
                  Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Пак всички сте в заблуда. Никаква военна техника не сме давали като репарации на Югославия. Техниката е дадена на сърболята, защото според Парижката мирна конференция ние сме имали ограничения-за кой ли път- в бройката самолети които имаме право да държим на въоръжение. Тъй като по това време ама много сме се сближили със сърболята- щото Димитров и тито са щели да правят Конфедерация на Балканите- даваме част от месерите и яко-вете си на тях, за да не се налага да ги унищожаваме според договора. Обаче това ни изиграва лоша шега. Тито се опъва на Сталин и ние късаме дипломатически с сърбите.Техниката обаче си остава при тях.
                    Месерите летят у нас до 1950-51 година, но основно се използват като учебни.
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Част от техниката е дадена на Югославия на търговски начела.
                      Например срещу самолети получаваме от сърбите металните опашки за нашите Ил-2.
                      Колкото до месерите за последно с тях се лети в рамките на приучителната програма за Як-23 и по това време самолетите са били вече в много лошо състояние.
                      Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

БСТПСГ-бил съм там правил съм го

Thorn написа
                        те не ограждат ДОТа, той е отворен, но вътре беше мокро. Пък и двете змийски кожи на стълбите не ме предизвикваха да проверя дали вътре са собствениците им.
                        Господа имах "удоволствието" да бъда командир на това чудо на "военната мисъл" :mhehe:
                        Нарича се ТОТ - танк огнева точка. По войнишки наричано "точката"
                        Едното помещение се използва за спално,едно за снаряди и муниции за ДТМ-тежката картечница и другото е акомулаторно.
                        Мога много да ви разнажа за живота и службата в точката

Comment

Ами давай де, какво чакаш

Comment

в най-скоро време.Сега се вращам от работа и трябва малко сън :vb_sad:

Comment

аз ходиш в този район, снимал съм ги и отвътре и отвън и във всеки в който се завирах имаше такъв дебел слой грес по движещите се части че всичко си функционираше идеално, просто слагаш липсващите мерни прибори и затвор и почваш бойни действия
                              may the Force be with you

Comment

Не съм се завирал в този, но ми изглеждаше доста ръждясал. Пък и се съмнявам да има военна стойност. Най-много да накара противника да похаби някой ПТУР.

thorn

Comment

Working...
                                X