Тези амшини са ми доста интересни,някои би ли пуснал малко инфорация?Особено интериора местата на екипажа и тнт.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БМП
Collapse
X
-
Зависи за кой модел говориш. Струва ми се, че има три - БМП-1,БМП-2 и БМП-3.
Ето повече информация за трите модела. Ще я пусна на английски, надявам се нямаш нищо против.
БМП-1
Manufacturer: State Factories
Country: Soviet Union
Service Date: 1967
Crew: 3 + 8
Length: 6.74 m
Width: 2.94 m
Height: 2.15 m
Weight: 12,500 kg
Powerplant: 1 x 5D20 6-cylinder inline water-cooled diesel with an output of 300 hp.
Max Speed: 65 km/h
Max Range: 500 km
ARMAMENT(S):
1 x 73 mm gun
1 x 7.62 mm coaxial machine gun
1 x AT-3 Sagger anti-tank missile launcher
Allowance of ammunition 40 shells, 2 000 cartridges, 4 ATMs
На активна служба са 1543 бр., още 9057 бр. в запас.
БМП-2
Service Date: 1982
Type: Armored Personnel Carrier (APC)
Crew: 3 + 7
Length: 6.71 m
Width: 3.09 m
Height: 2.06 m
Weight: 14,600 kg
Powerplant: 1 x 6-cylinder supercharged diesel delivering an output of 400 hp.
Max Speed: 65 km/h
Max Range: 600 km
ARMAMENT(S):
1 x 30 mm gun (Ready/Stowed Rounds 500/0)
1 x 7.62 mm coaxial machine gun
1 x AT-5 Spandrel or AT-4 Spigot Anti-Tank missile launcher
6 x smoke dischargers
На активна служба - 3055 бр., в запас - 6445 бр.
БМП-3
Service Date: 1990
Type: Armored Personnel Carrier
Crew: 3 + 7 troops
Length: 7.14 m
Width: 2.30 m
Height: 3.15 m
Weight: 18,700 kg
Powerplant: 1 x Diesel engine with an output of 500 hp.
Max Speed: 70 km/h
Max Range: 600 km
ARMAMENT(S):
1 x 100 mm Cannon
1 x 30 mm Coaxial Gun
1 x 7.62 mm Coaxial Machine Gun
2 x 7.62 mm Machine Guns
6 x Smoke Dischargers
(Ammo load: 40x100 mm rounds, 8xGuided missiles, 500x30 mm rounds, 6000x7,62 mm cartridges)
На активна служба са 122 бр. (единствено в Русия ги има), няма в запас.
Надявам се, че информацията е полезна. Данните са от http://warfare.ru и http://www.militaryfactory.com"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
-
Е, разбира се... Доколко е добра съдете сами:
http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapi...?THEMEID=25835
http://otvaga.vif2.ru/Otvaga/armour-bulg/a_bmp23.htm
Дали още я произвеждаме?
Нейно развитие е БМП-30 (1990г., с купол и въоръжение на БМП-2, на последната картинка).
Самата концепция за използване на БМП-та и БТР-и е интересна.
В книгата си "Руската кампания-тактика и въоръжение" Айке Миделдорф
настоява за открито(или с възможност за временно закритие) бойно отделение, иначе бойната машина се превръща в "гроб на самоходен лафет", с мин. възможност за водене на бой от екипажа. Закритостта на бойните отделения през Студената война се обуславяше основно от възможността за применение на ядрено и хим. оръжия. Сега това като че ли е отживелица, но БМП и БТР-те все още са закрити. Тактиката за водене на бой на мотопехотата от борда не е ефективна (силна загазованост на закритото помещение, лоша видимост), поради това тя е принудена да се спешава, ставайки уязвима за противопехотните с-ва.
Друг интересен въпрос е конфигурацията на БМП.Докато по въпроса за въоръжението има що-годе консенсус-25-30мм авт. оръдие+7,62мм карт., то по въпроса за защитата остава открит. Налице са 3 подхода:
-БМП "съветски тип":маса 10-15, сравнително леко брониране, голяма подвижност, амфибийност (БМП 1,2,3,23)
-БМП "западен тип"-маса над 20т, повече броня (Bradley, Warrior).
-"свръх тежки БМП"-маса 30-40т, брониране сравнимо с това на основните танкове("Ахзарит", дори и "Меркава" може да се разглежда до известна степен като БМП)
Comment
-
Гост
Най-доброто от тези машини е едно шведско БМП, все му забравям името.
А последната тенденция май е да се появи едно разклонение - тежки БМП, с танкови корпуси и по-леко въоръжение. Лекобронираните машини са все по-уязвими. Израел има два - Ахзарит, на база на пленени танкове Т-55 и едно ново, на база на Меркава, което ми изглежда много голяма работа.
Comment
-
За израелските БТР се изказвате доста неточно (казвам БТР, защото Израел БМП няма и не използва). Ахзарит наистина е от преработени пленени арабско-руски Т-54/55, но бройката им е малка (не повече от 100-150 според мен). Има само една бригада, която ги използва и то е разбираемо - "потока" от пленени арабски танкове почти пресъхва след 1973 г. Друг БТР (също много ограничен на брой) служи на инженерните части - казва се "Пума" (бивш "Центурион"). Но най-масовия БТР е М113 и "Хамър" , всеки в няколко модификации.
Стефане, затворените машини хич не са отживелица за съжаление. Коктейл Молотов, куршуми и шрапнели влизат през амбразурите не по-зле отколкото ОМП.
А за основните тенденции - зависи от доктрината. Русия традиционно прави много проходими и силно въоръжени машини. САЩ също донякъде, но Европейските (разните Пирана, Викинг, Рийпър и т.н.) са с много слаба броня и въоръжение, но максимален конфорт за екипажа. Сякаш предвидени за полицейски акции и усмиряване на колониите повече, отколко за тотална война...
КГ125, какъв е тоя БМП на база на Меркава, не съм чувал за такова чудо?"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Гост
Направили са един верижен, тежък или не знам там как ще се казва БТР на база Меркава.
Според мен там е бъдещето или би трябвало да е.
Имаше една тема, дето подробно се разнищи това, но не помня къде беше ...
Dinain написаКГ125, какъв е тоя БМП на база на Меркава, не съм чувал за такова чудо?
ПП
Някъде бях чел, че европейците намалили норматива за мятане на гранати, та да могат и жените-войници да го покриват. Ако е вярно, тежко и горко...
А пък ясно е отде требе да купуваме оръжия...
Comment
-
-
Каква е разликата м/у БМП и БТР?
БТР просто служи за транспортировка на личния състав до бойното поле и десант.
БМП по определение освен защитената транспортировка, трябва да осигури и възможност за водене на бой от борда без спешаване. Уви, всички БМП закрит тип дават на екипажа лош обзор и ъгъл на обстрел, неудобни условия на "обитаемост"+неприятната перспектива да бъде изпарен от едно единствено попадение на кумулативен боеприпас (при съвременната наситеност на пехотата с преносими противотанкови оръжия това е доста реална перспектива) поставя в неизгодни условия екипажа пред пехотата отвън. Всичко това налага самите БМП да бъдат пазени от собствена пехота (практиката на съветската армия в Афганистан и на руската по-късно в Чечня да заемат позиция "на броне", т.е. отгоре на машината е донякъде решение, но самия танко-десант е на открито) При бронетехника открит тип попадението/пробива на кумулативен боеприпас, води в повечето случаи до изхвърляне на екипажа навън, но не и моменталното му изпичане при 2000-3000С, в същото време има възможност за по-добро наблюдение и водене на огън. Самата концепция на съвременните БМП не е особено удачна-това са просто по-скъпи БТР-и.
По въпроса за тежките БМП-а, KG125 сигурно има предвид "Немера", на базата на Меркава Мк.1.
Ето още нещо от същия клас: БТМП-84.
http://morozov.com.ua/rus/body/btmp.php?menu=def2.php
както и БМТ-72
http://morozov.com.ua/rus/body/bmt72.php?menu=def2.php
съответно на базата на Т-80 и Т-72
Comment
-
Хехехе, това за норматива е смешно, ама ме съмнява. По-скоро САЩ биха го направили, там като че ли има много повече жени-войници като съотношение?
Имаш ли някакъв линк за тази БМП? Наистина не съм чувал за това, а не ми се вярва такъв проект да види бял свят. Израел има множество М113, а наскоро се говореше, че ще купуват "Брадли" от САЩ. Планове много, ама важното е какво става на практика и какво отива директно в музея
Според мен БМП и БТР няма смисъл да се бронират с повече от противокуршумна броня. При всички случаи не могат да издържат на танков/артилерийски снаряд или ПТ ракета, така че удебеляване на бронята е стъпка в грешна посока. И без това задачата им не е да атакуват, а да доставят пехотата максимално близо до целта, да и осигурят защита и проходимост по време на превоза и да я транспортират по-бързо естествено. В краен случай и да осигуряват огнева поддръжка. За тези им цели стига картечно въоръжение (или най-много леко пехотно оръдие) и лека броня, а най-важните им характеристики би трябвало да са проходимост, обем и скорост. Така че да се слагат танкови оръдия и ракетни установки на БМП/БТР (като при руснаците) е безмислено, загуба на място. Нещо като "подводните крайцери" от началото на ВСВ :tdown
П.С. А, дали сте вече линкове - мерси.
Стефане, какви са тия "машини от отворен тип"? Доколкото знам, от ВСВ вече не се произвеждат такива... можеш ли да дадеш някой пример?"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Ув. Dinain,при условие,че масовото арт.въоръжение на БМП/БТР вече е в калибър 20-30мм е нелепо да се твърди,че за БМП стига и противокуршумна броня.Поне в челната проекция бронята трябва да издържа малокалибрен артилерийски изстрел.А да се монтират на БМП различни ПТУРК и артилерийски системи в кал.100мм сдвоени с 30мм /както е при БМП 3/ нито е безсмислено, нито е загуба на място,тъй като на подразделението може да се наложи да решава самостоятелно задачи свързани с поразяване на цели извън обхвата на въоръжението преносимо от десанта,като тези цели по степента на своята защитеност не могат да бъдат ефикасно поразени от 7,62-12,7мм картечници или 20-30мм. оръдия.СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !
Comment
-
Гост
Има цяла тема в тоя сайт със снимки, ще се пробвам да я потърсяи да я пусна. Има такава машина и ми се види много читава.
Първата идея за БМП на Бундесвера, формулирана от бивши вермахтовски генерали е машина, способна в челна проекцкия да издържа противтанков изстрел, а в странична - осколки и шрапнели. Не се постига.
Като чета по-горе написаното, все повече си мисля, че наистина леките БМП-та са остарели и че ако пехотата ще влиза навътре в пъкъла на машина, трябва да е баш като оня модел на Меркавата - максимално здрав.
Comment
-
стич написаУв. Dinain,при условие,че масовото арт.въоръжение на БМП/БТР вече е в калибър 20-30мм е нелепо да се твърди,че за БМП стига и противокуршумна броня.Поне в челната проекция бронята трябва да издържа малокалибрен артилерийски изстрел.А да се монтират на БМП различни ПТУРК и артилерийски системи в кал.100мм сдвоени с 30мм /както е при БМП 3/ нито е безсмислено, нито е загуба на място,тъй като на подразделението може да се наложи да решава самостоятелно задачи свързани с поразяване на цели извън обхвата на въоръжението преносимо от десанта,като тези цели по степента на своята защитеност не могат да бъдат ефикасно поразени от 7,62-12,7мм картечници или 20-30мм. оръдия.
хич не съм съгласен и ще се радвам да влезем в една "хубава" дискусия по въпроса.
Първо, масовото въоръжение на БТР/БМП въобще не е 20/30 мм оръдия, а именно 7,62/12,7 мм картечници. Това е според моите наблюдения - М113 и Хамър се продават масово по целия свят, а те са с противокуршумна броня. Това е защото се приема, че в бъдеще ще има все по-малко "тотални" войни и все повече "леки конфликти" - размирици, бунтове, полицейски акции. Следователно шансовете БТР да срещне танк или бункер на бойното поле все повече намаляват. Да не говорим, че това въобще не са целите му. БТР е просто "брониран камион", най-важната му задача е да превози пехотинците до целта максимално бързо и сигурно. Въобще разните 17/18/20/23/30/35 мм оръдия все повече "напускат" сухопътните войски и остават предимно в ВВС и ПВО.
Да вземем за пример Израел - с опита от няколко войни, на нито една от машините и няма такива оръдия. Вместо това БТР-ите и танковете и са "накичени" с по 3-4 картечници+основно оръдие(при танковете).
По нататък. Основанието че "може да се наложи" винаги може да се приложи. Въпроса е какви са приоритетите. Ако почнеш да слагаш големи оръдия и брони на БТР, накрая ще получиш един леко брониран, но пък тежък и скъп танк, който не може да носи много войници на всичкото отгоре. Ако попадне в ситуация да преодолява тежки укрепления сам, ами това е пропуск на командването, не на БТР-а. Затова си има танкови войски, артилерия и авиация, всеки си има своите задачи на бойното поле.
Още ще кажа, че основния противник на БТР в един кофликт ще е противниковата пехота. С днешното разпространение на ръчни противотанкови оръжия, увеличаване на бронята да издържа на 20/30 мм снаряд е безмислено, защото това ще утежни много машината, а няма да спре РПГ/"Лау" или друго подобно оръжие. А и БТР в днешно време да бъде атакуван с "леки" оръдия е почти невероятно, както казах.
Поради същата причина няма нужда от тежко оръдие за огнева поддръжка. Всеки пехотинец спокойно може да носи със себе си по един брой "Лау", 10-12 такива общо дават много по-голяма огнева мощ от едно 75 или 100 мм оръдие.
А ако все пак се наложи да се бронира БТР временно, хората са измислили най-различни патенти. Ако искате, мога да пусна снимки на различните модификации на М113 в Израелската армия."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Гост
-
Доколкото знам е възможно. Зависи какво разбираш под "ръчно" средство. РПГ и "Лау" например са "истински" ръчни гранатомети. Те нямат шанс да пробият предна броня, но има един куп ПТ установки, с екипаж 2 или повече човека, който стрелят на разстояния до 5 км и пробиват до 1200 мм (след реактивна защита!).
По памет:
Европа - "Фагот", "Милан", "Тор"+
Русия/СССР - "Метис", "Корнет", ПТУРС-64+
САЩ - "Тоу", "Джавелайн", "Дракон"... не знам, има десетки видове :o"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
Comment