Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бункери по крайбрежието

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Бункери по крайбрежието

Чувал съм (пък и съм виждал), че по Черноморското крайбрежие има циментови бункери. Аз съм виждал един горе при Шабла - един такъв едноетажен, с две-три амбразури. Та въпроса ми е тези бункери наши ли са или германски и къде ги има.

Panzergrenadier

при Обзор

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Na самият плаж в Равда също има, или поне имаше когато съм ходил там на лагер...да кажемпървата половина на 90-те на миналият век (малей как звучи, все едно съм 100 годишен)

Comment

И аз съм виждал остатъци от някакви отбранителни съоръжения, обикновено в двата края на плаж, вкопани в скалите (или поне така изглеждаха). Трябва да е било някъде в района на Приморско, но може и да греша
        Във всеки случай, не са само на едно-две места. Но и и идея си нямам кой и защо ги е строил. Предполагам, че може да са от времето както на Първата, така и на Втората световни войни.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Край Балчик и по пътя Варна - Добрич. Чувал съм, че са строени от немската армия по време на ВСВ.
          SEMPER AGRESSUS

Comment

В самия Бургас на "новия плаж", а също и по на север, където са солниците има бункери. Доколкото знам са си български, част от бреговата охрана. Всичките ми чичовци и вуйчовци са служили в бреговата отбрана и бреговата артилерия, та от тях съм чувал това.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Има и във Варна-срещу морската гара.Според мен са български от ВСВ.Все пак тогава цялата ²²² армия е отбранявала крайбрежието от братушките.

Comment

Kraii.selo obro4i6te,ot nego de vijda celiqt plaj ot kranevo do albena.............

Comment

Има и във Варна-срещу морската гара.Според мен са български от ВСВ.Все пак тогава цялата ²²² армия е отбранявала крайбрежието от братушките.
                  Е, най сетне някой да се сети Бункера си е съвсем до пристанището, няма как да не отидеш до Морска гара и да не го видиш. От него съм скачал като хлапе и съм си изкълчвал глезена Между другото се сещам за поне още един в района на Рибарското мостче, който се използва за склад на ресторант от много време. Има тунел, в който се влиза от нивото на плажа и излиза в Морската градина (но май предназначението му е било в обратната посока).
                  Доколкото знам, наистина са си български - да спират руски десант уж. Както и всичките брегови оръдия, събрани под Военноморския музей.
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

има поне един във вилната зона на Балчик, Белите скали, на самия ръб на едно възвишение. строени са от българската армия 1940-41 година до колкото разбирам (един от роднините ми е служил по това време там), но защита от кого - това не мога да твърдя със сигурност.

Comment

Такива бункери има по цялото крайбрежие - по всички подходящи за десант места обикновенно плажовете - едно от най подходящите места е плажът между Созопол и Черноморец и там освен типичните бункери на двата носа заграждащи плажа имаше и едни нетипични укрития - представляваха спираловидна бетонна стена с диаметър около 4 метра , без покрив
                      may the Force be with you

Comment

Han Solo написа
                        Такива бункери има по цялото крайбрежие - по всички подходящи за десант места обикновенно плажовете - едно от най подходящите места е плажът между Созопол и Черноморец и там освен типичните бункери на двата носа заграждащи плажа имаше и едни нетипични укрития - представляваха спираловидна бетонна стена с диаметър около 4 метра , без покрив
                        т.е. как спираловидна? това звущи като позиця за оръдие по-скоро :-) повече детайли?

Comment

Представи си разрез на черупка на охлюв... и е позиция за пехотинци - с височина около 1,50 и разстояние между витките около метър
                          may the Force be with you

Comment

:sm100: Такива бункери в Созопол има няколко. Имаше един много голям бункер на склона точно срещу разклона на главната улица за чаршията до бившето лятно кино. Обаче местите управници го разрушиха и сега са останали само отломки по склона. На скалите от северната страна на плажа "Харманите", също има такива остатъци от няколко бункера. По правило те са оставени на пълно разрушение и никой не се грижи за тях. Даже ги разрушават умишлено. или ги ползват за естествени нужди туристите. Някой от тях ся много интересни като архитектура и могат да служат за културни и др. цели. Спомням си, че преди десетина години разглеждах едно полско списание "Военна археология", в което имаше снимки и схеми на Поморийския вал. Поляците си го пазят и подържат. И го ползват за съответните нужди.:nworthy:
                            От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Бункери аз лично съм виждал на Приморско, когато ходих там през лятото на 2004год. По всичко личеше, че са от ВСВ. Дори се снимах върху тях, но не знам дали пазя снимките.
                              Изглеждаха добре направени.
                              Truth will save the world

Comment

Working...
                              X