Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременна бронирана техника
Collapse
X
-
На выставке вооружений в Нижнем Тагиле сегодняшняя программа была максимально приближена к реальным боевым действиям с элементами яркого шоу. Всё самое современное и лучшее. С некоторых экспонатов только недавно снят гриф «совершенно секретно», что вызвало большой интерес у руководителей иностранных делегаций. И потенциальным покупателям сегодня ни в чем не отказывали.
Comment
-
Защо решетъчните екрани са толкова рехави ? Забелязвам, че и американските, и европейските, и руските са така.
Не трябва ли решетките да са по-нагъсто или двойни с препокриване на празните пространства ? Или е нещо като стандарт ?
Единственото за което се сещам, е че са за поемане на удара от по-големи боеприпаси и са сметнали, че за стреловидните не са ефективни.
Comment
-
???? Решетъчните екрани имат за цел на инициират взрива на кумулативния боеприпас по-далеч от бронята, така че фокусната му точка да се измести и така струята да загуби силата си преди да е достигнала до основното брониране. Разстоянието между елементите е съобразено с калибъра на най-използваните видове кумулативни гранати/ракети. Служат САМО за това - най-вече защита срещу РПГ.
Comment
-
Защото те далеч не са основна заплаха в градския бой, като РПГ-та и ПТУР, например. Не разбирам защо намесващ тази решетка в разговор за защита от малокалибрена артилерия, при условие, че обясних каква е целта й?
Иначе - за да получат адекватна защита срещу 40мм ПБС, съвременните ОБТ трябва да наддадат много на килограми и габарити, което ще рече - промени в окачване, вериги и прочее. Тоест, твоят въпрос е "Защо танковете не са еднакво защитени отвсякъде". Отговорът е - защото не е ефективно и ще донесе повече минуси, отколкото плюсове. Иначе, съвременните ОБТ имат горе-долу добра защита от малокалибрените автоматични оръдия, особено на средни и големи дистанции, включително по бордовете и кърмата. В този аспект бордовете на руските танкове са средно ДВА пъти по-добре защитени от повечето западни образци (средната дебелина на борда на корпуса е 70-80мм срещу 25-40мм при западните образци). Бордовите средства за защита - най-вече модулни панели на ДЗ несъмнено повишават тази защита, като основното им действие, обаче, остава срещу кумулативни боеприпаси. Говори се, че някои нови предложения (елементи от руския Реликт, например, както и перспективната ДЗ) работят много ефективно и срещу ПБС, и срещу боеприпаси тип "ударно ядро".
Comment
-
Още не са се появили хубави снимки от новия вариант на БМПТ (Терминатор-2), представен днес пред Медведев. Но все пак извадих малко от репортажа на ОРТ:
Ново, засилено брониране, особено по купола. Макар че и бордовете на корпуса са променени. Този път и защитени от куршуми и осколко ракети, не виждам къде са АГС-ите, но се твърди, че си остават като въоръжение. Най-сериозните новости са около системите за прицелване и наблюдение. Скоро ще има повече инфо, и надявам се - по-качествени снимки.
Comment
-
кало написа Виж мнениеЗащото те далеч не са основна заплаха в градския бой, като РПГ-та и ПТУР, например. Не разбирам защо намесващ тази решетка в разговор за защита от малокалибрена артилерия, при условие, че обясних каква е целта й?
кало написа Виж мнениеНово, засилено брониране, особено по купола.
Добре изглежда, но са намалили броя на ракетите. Знае ли се защо ?
Comment
-
Решетките се появяват първо на Т-34 към началото на 45-та. Причината са панцерфустите. Кало ти го обясни, те са само срещу комулативни боеприпаси. И то индивидуални такива. Срещу комулативен снаряд също няма да помогнат много. Това за което пишеш за джипа са противокоршумни мерки. Танкът куршуми не му пречат.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеПо случайност днес сутринта бях паркирал до брониран джип - инкасо. Решетката на радиатора му е покрита с подобни решетки, но те са под наклон и не дават шанс на патрона да премине. Елементарно и просто решение, но военните по цял свят слагат прави решетки. Просто ми стана интересно защо така са решили.
Comment
-
Сун Дзъ, решетките в двата примера наистина са предназначени да пазят от различни заплахи. Танкът няма причина да се защитава срещу куршуми, а решетката на джипа, както сам си посочил, пази радиатора (с няколко куршума там може лесно да се спре возилото). В същото време решетките на танка покриват много по-голяма площ - ако се правят скосени, добавеното количество метал може да добави стотици килограми тегло към бронята на танка (така на око ги гледам) - това също е не-маловажно съображение.
Задачата на решетките на танка е да детонират/спрат противотанкови гранати и ракети, както посочи Кало. Затова трябва не трябва да са по-"рехави" от най-широката част на гранатата, това е всичко. Всичко над това добавя излишно тегло на танка.
Виж това:
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Аз бях отговорил, но някой модератор ми изтри поста ... или бъгна форума.
Аз расъждавам дали не би било по-добре ако решетките са под наклон или двойни с препокриване на защитаваната площ.
Това че решетките са за защита срещу оръжия тип РПГ го знаят и първокласниците и съвсем не е необходимо някой да ми го обяснява и разяснява.
Дано не бъгне пак ...
Не визирам поста на Dinain. Той е следствие от по-горното недоразумение.Last edited by Сун Дзъ; 26-09-2013, 23:15.
Comment
Comment