Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пехотните танкове.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

хм, принципно самоходките не са пригодени за улични боеве защото имат ограничен ъгъл на обстрел, иначе и аз тези двете визуално много ги харесвам, а хетцер дори и като хатактеристики, но на модел не го правят нито една от големите фирми, май само Атак правят на хетцер, ама не съм сигурен.

Comment

Хееееееее - ти ще кажеш, че не го правят, дори съм го виждал камуфлиран с един мого джиджин камуфлаж - Николай Колев го има, не знам още притежава ли го, защото си разпродаваше колекцията по едно време, за да си купи апартамент
      П.В.

Comment

Ти говориш за 1/35, а аз имам предвид 1/72. Камуфлажът най-вероятно е "засадна схема". А той бая модели трябва да е шитнал за да си вземе апартамент.

Comment

Я, еши също са го правили, ама тази фирма от доста време не съществува, част от матриците са закупени от Италери, ама те още не са го пуснали.

Comment

Е, Гоги, не съм ги съвсем пропуснал - с навлизането на БТР-ите стандартната пехота просто изчезва като войскови род - това вече е мотопехота. А за съпровод на мотопехотата в немската традиция се предвиждат именно самоходни щуромви установки (организационно се предполага по един-два дивизиона да влизат в състава на мотопехотна дивизия (по идея към мотопехотният полк, действащ на основното направление на дивизията се придава целият САУ дивизион), докато в останалите - линейни танкови батальони. В крайна сметка - мотопехотната дивизия започва слабо да се отличава от танковата - преди всичко в баланса на танкови към мотопехотни батальони (2-3 танкови към 3-4 мотопехотни в танковата дивизия и 1-2 танкови към 5-6 мотопехотни в моторизираната дивизия). Впрочем, тук трябвада се отчетат още два момента:

1. и с навлизането на БТР-ите (и бронетранспортьорите въобще) тактическата подвижност на пехотата не надхвърля тази дори на най-бавните пехотни танкове - зависимост, която малко или много се е запазила и до днес. Единствено рязко нараства оперативната подвижност, особено на колесните БТР-и, която започва да надхвърля тази на механизираните подразделения. Но това в никакъв случай не е нова тенденция, доколкото датира от първите мотопехотни подразделения - в нормални метеорологични условия мотопехотните подразделения, моторизирани с камиони или автомобили, имат по-висока оперативна подвижност (и моторесурс) от механизираните (включително - всички видове танкове). Докато механизираните имат винаги по-висока тактическа мобилност и в лоши условия - по-висока оперативна.

2. колесните БТР-и са просто евтин еквивалент на верижните бронетранспортьори (цената тук е водещ фактор, доколкото след ВСВ се моторизира цялата армия) и като цяло не променят ситуацията.
            Но сразвитието на доктрината за бойна машина на пехотата на практика отпада необходимостта от отделна механизирана огнева поддръжка (т.е., от пехотни танкове), тъй като тези функции се поемат от самите тарнспортни машини на пехотата - новите БМП-та. Спомагателните подразделения се запазват единствено за специфи(ни поддържащи роли.

Що се отнася до битките в градски условия - по идея САУ-тата не изглеждат особено ефективни, но на практика се оказват достатъчно ефективни - на нивото на танковете. Защото и двата типа бронетехникаизцяло зависят от пехотната поддръжка по фланговете, а тя е органично присъща именно на подразделенията самоходни щурмови установки. Към това се прибавя и фактът, че най-често оръдията с които са въоръжени са с по-подходяща специализация за градски бой.
            Особено ефективни, макар и много уязвими се оказват откритите САУ-та - от рода на съветските Су-76 и немските SiG-ове (особено последните).
            В градски бой е много важна способността да се води огън с висока подавяща мощ по горните етажи на сградите, а подобна възможност нямат танковете и най-често липсва и на САУ. И затова поддръжката на самоходни зентини установки става ключова, както и наличието на специализирани инженерни бронирани машини и оборудване.

Comment

gollum написа
              Е, Гоги, не съм ги съвсем пропуснал - с навлизането на БТР-ите стандартната пехота просто изчезва като войскови род - това вече е мотопехота.
              Таковата,напълно съм съгласен с поста и направените изводи като цяло.Само искам да направя малка корекция.Не изчезват напълно.Към края на 80-те имах удоволствието да попълвам хиляди книжки на 2 едновременно уволняващи се набора в нашата армия.На много от тях формулировката беше-редник(ефр.,мл.серж.)-охранител.Това при наши пехотни подразделения занимаващи се е "обектова" охрана.Предимно на РЛС и складове по границата,някои полигони,гарнизонни арести и т.н.Ударението тук е пехотни,не мотопехота.Та стандартната пехота не изчезва напълно.По скоро е "обсебена " от мотопехотата.

Comment

Working...
              X