Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Използване на боеприпасите(куршумите)съобразно доктрините на НАТО и Варшавския догово

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

като бивш срочнослужещ командир на мотострелково отделение ще се опитам да си припомня ,какво ни учеха в любимото Елхово - това за соц. доктрината за раняването съм го слушал от офицерите ни -с 1 ранен се занимават поне двама от другарите му,той пищи,стене, деморализира останалите- ако е убит пък по-скоро ги нахъсва за бой !Разбира се, никъде не ставаше въпрос при стрелба да се гони раняване- просто така ни отговаряха, като питаме защо мишена ударена в основата се смята за поразена, дъвчейки консерви с телешко варено на стрелбището .
    За груповия огън- една от задачите на командира на отделението/КО/ е да укаже на ВСЕКИ персонално,къде и коя му е целта- например,има си картечаря полоса "от баира в лево до оня шубрак десно" ,дебне си за цели там И НЕ СЕ ЗАНИВАМА с друго- същото важи за ерпегиста и автоматчиците,всички знаят своите,на отделението,ротата задачи,ЕВЕНТУАЛНО,ако се налага им си разказва за батальона и полка-ЕВЕНТУАЛНО и без подробности !По време на боя може да се наложи
    отделението да концентрира огъня по една точка - това си включва в предварителния инструктаж,като cе указват предполагаемите цели,демек отивам при автоматчиците и им казвам:
    -Ти Иванов,стреляш по небронирани цели на противника в полоса от ляво стълб дясно дере,Петров ти ,десно стълба ляво кантона ,по моя заповед съсредоточавате огъня по основата на стълба- предполагаемо картечно гнездо !Важно е да се зададе по какво ДА НЕ се стреля- да не хабиш 5.45 боеприпаси по бронирани машини !
    По 17 годишни спомени !

и малко офф:
    Искрено се смях като прочетох ,как командос целел мишена човешки бой на 300 метра- ами от нашата

рота,половината неграмотни турчета просто нямаше такъв,който да не може да свали въпросната мишена- къде с добро ,къде след солидна доза пълзене противогаз и тичане с бордюр до мишенитее и обратно /като не можеш с куршума ,се налага с бордюра да поразиш / се научаваха !
    Един от основните елементи в упражненията по стрелба с АК74 е движеща се двойка мишени човешки ръст на 500 м / струва ми се че реално бяха по-малко- но не под 400/- ами сваляха се ,пък се движеха ,като да търчат по писта на стадиона !
    Лично аз ,като изкараме заплануваните упражнения и се отдадем на доизстрелване на патроните,стрелях по някакви заебани железни стълбове/като стълб за пътен знак/ на 100-150 м пред окопа- никакъв проблем с прясно прострелян автомат !

Comment

Е, явно по отношение на точността нещата са се попроменили . Аз си спомням (събитията са около 1999 г.), че стрелбите бяха по мишени на 300 метра, при това неподвижни. Далеч не всеки успяваше да бутне повече от една от трите мишени с отредените за упражнеинето 12 патрона. Особено забавно беше веднъж, когато нито един от осемте човека, които стреляха не успя да събори нито една мишена. Личните ми впечатления са, че въпросните мишени на 300 метра изглеждат съвсем малки и не много лесни за уцелване. А все пак се появяваха и задържаха поне за 4-5 секунди, може би и малко повече. На 500 метра трудно си представям колко малка би била мишената. ХУбаво, че не ни караха да стреляме по такива.

Comment

ще на флудим ,ама нали става раздумката

за АК47 или АК74 става въпрос- не съм гърмял с АК47 ,но съм чувал че е доооста по тегаво от АК74-в целият Елховски полк нямаше ак47, за цвят дет се вика,с ПК съм стрелял доста---по-точна и от ак74,но тя - "баба ДОНА" от войнишкия фолклор, е по различна от калашника- тежка-съответно по-малък откат,дълго дуло,боеприпасът различен...
        По принцип след 300м мишената човешки ръст се скрива зад мушката,за това- първо здраво опушване на мерник и мушка преди стрелба- с гума, найлон- каквото се въргаля на полигона и стрелба в основанието на мишената,на по -горен мерник,за най-далечните цели мисля ,че ползвах мерник 6 !

Comment

За АК-47 става въпрос. А за флуденето - тя темата и не предполага друго .

Comment

Само съм го виждал и държал ,никога не съм гърмял,като цяло изглежда много по-масивен от АК74- все едно Ауди А4 и А6

сега ще кажа нещо ,което може да обиди някой,извинявам се предварително:
            мисля че само гей или откачен няма да се "изкефи" на АК74 ..всъщност май бъркам- толкова лесно се стреля с него ,че може да мине за дамско оръжие
            Last edited by dislocated; 28-03-2007, 15:55.

Comment

По отношение врякането на ранения и другите двама , дето го мъкнат назад ,транспорта и т.н. съм съгласен , съгласен съм и че през ВСВ СССР е голяма страна . Обаче ми се ще да напомня , че близо 70 % от ранените са върнати обратно в Червената армия ! Сравнението м/у куршуми и противопехотни мини е неуместно , защото сферата на поражиние на последните /че дори и скачащите/ предполага именно безвъзвратно осакатяване .
              А ,изобщо ,зададената така тема , касаеща само боеприпасите /куршумите/ , изисква тясно разглеждане на специфичните им особености. Масовият 5.56 куршум в НАТО губи баланса си в тялото и на 15 см вече се движи странично и с променена траектория , почти винаги се и троши на две ! 7.62/39 губи баланса си след повече от 25 см-т.е почти в края на най-обемните телесни части.
              От тази гледна точка натовският куршум е много по-смъртоносен, с много и различни ефекти , породени и от по-високата му скорост. Това не значи , обаче , че целта на социализма е да ранява само враговете си .
              Концепцията е свързана с боеприпаса , но далеч повече с оръжието , което го изстрелва. Калашника е с открити мерни прибори -къса мерна линия -респективно по-лоша групираност от почти всички натовски оръжия , които са с диоптрични мерници и предполагат по-прецизна стрелба...

ПП Темата продалжава да не е в " Армейско въоръжение".

Comment

Те това, че 7,62 губи баланса си по-късно, не означава автоматично, че е по-малко смъртоносен. По-скоро на 5,56 му е нужно да го прави по-бързо, ако иска да предизвика свестен ефект при попадение извън жизненоважен орган- с по-високата си скорост и по-малък калибър би имал много по-малък стоп ефект от 7,62 ако беше "стабилен".
                Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

тактиката на взвода - http://www.rustrana.ru/rubrics.php?r_id=1807

Comment

dislocated написа
                    ще на флудим ,ама нали става раздумката

за АК47 или АК74 става въпрос- не съм гърмял с АК47 ,но съм чувал че е доооста по тегаво от АК74-в целият Елховски полк нямаше ак47, за цвят дет се вика,с ПК съм стрелял доста---по-точна и от ак74,но тя - "баба ДОНА" от войнишкия фолклор, е по различна от калашника- тежка-съответно по-малък откат,дълго дуло,боеприпасът различен...
                    По принцип след 300м мишената човешки ръст се скрива зад мушката,за това- първо здраво опушване на мерник и мушка преди стрелба- с гума, найлон- каквото се въргаля на полигона и стрелба в основанието на мишената,на по -горен мерник,за най-далечните цели мисля ,че ползвах мерник 6 !
                    Късно, късно си бил там, 84 само АК47 си имаше. Къде беше стрелбището - още ли на Пчела?
                    Last edited by модератор; 29-03-2007, 19:31.
                    http://www.bukvite.com

Comment

На потребителя Luchs е наложен бан от форума за срок от 2 години. С надеждата дотогава малко да порастне и да му дойде акъла в главата.
                      Last edited by модератор; 29-03-2007, 19:29.

Comment

Само да вметна, че след Втората Световна война са направили проучване и се е оказало, че голяма част от войниците на всички воюващи страни не са се целели по противника при даване на заповед за стрелба, поради неотстранима психологическа бариера, че все пак ще убият човек. Този процент е още по сериозен за след ПСВ. Поради тази причина американците наблягат след това на обучение за бой, което да премахне тази бариера и във войната във Виетнам резултатите за американците са много "по-добри".
                        Резултатите са на базата на сравнения между огромния брой изстреляни куршуми и непропорционално малкия брой поразени цели, както и на "интервюта" с участници в бойните действия.
                        Американската психологическа подготовка за премахване на такъв "нежелан ефект" се състои най-вече в нахъсване срещу врага, който общо взето трябва да бъде възприеман като жалка твар.
                        Лучс, като гледам последните ти изказвания, май не би било трудно да възприемеш подобна методология, ако не и сам да водиш подобна психологическа подготовка. И тъй като скоро модераторът ще закрие темата или ще ти отнеме думата, доколкото го познавам, съжалявам само, че това е поредната тема, дето трябва да се прекратява, поради емоционално неуравновесени изказвания. Скоро ще започнем да обсъждаме само статистики.
                        Last edited by ivan_kunchev; 29-03-2007, 17:11.

Comment

bukvite написа
                          Късно, късно си бил там, 84 само АК47 си имаше. Къде беше стрелбището - още ли на Пчела?
                          Да ,много приятно и тихо място /това без майтап/

Comment

Поради тази причина американците наблягат след това на обучение за бой, което да премахне тази бариера и във войната във Виетнам резултатите за американците са много "по-добри".
                            Да-да, на думи особено...Макар че по-вероятно причината да е в това, че професионалния войник не страда от толкова скруполи, а за разлика от филмите мобилизираните гимназисти там са били малцинство.

Comment

ТО поначало разликата за САЩ (а там се проектира въпросното оръжие) е в това, че се оптимизира според професионална аримя, докато във Варшавския договор според наборна.

Comment

По-скоро защото констуктивно не са успели да създадат достатъчно компактно и леко оръжие с калибър от порядъка на 7,62. Един професионален войник винаги би се справил по-добре с кое да е оръжие от един наборник, тук вече играе подготовката.

Comment

Working...
                                X