Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пистолет или револвер? Предимства и недостатъци.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Политкомисар, Стич е прав за подготовката. Щом ти трябва оръжие за самоотбрана, не разбирам защо говориш за мръсотия и за мощен боеприпас, сякащ ще се въргаляш в някое блато с него, докато чакаш африкански слонове на пусия. Чисти го и го смазвай един път в месеца, толкова ли е трудно?
    Друг е въпроса дали е за предпочитане да се разделиш с портфейла си или да застреляш човек.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      Политкомиссар написа
      Отговори ми на следните въпроси:
      С кое оръжие (револвер/пистолет) ще възпроизведеш по бързо изстрел?
      При евентуална засечка на патрон с кое оръжие (револвер/пистолет)ще отстраниш по-бързо засечката?
      Кое оръжие (револвер/пистолет) е по чуствително към мръсотия?
      Кое оръжие (револвер/пистолет) от стандартните модели е с по-мощен боеприпас?
      Кое според теб оръжие (револвер/пистолет) е по надежно при самозащита?)
      1. По-бърз първи изтрел се дава с оръже което по-добре познаваш и с което си стрелял повече. Напр. при мен това е пистолета - най-малкото защото по-добре съм свикнал с баланса му и не се замислям къде сочи при инстинктивна стрелба примерно от хълбок.
      2. Добре поддържано оръжие с качествени боеприпаси не засича.
      3. Оръжието ми винаги е почистено така че това не е проблем - освен това не съм убеден , че револвера е по- нечувствителен към мръсотия.
      4. Какво значи по-мощен боеприпас? .600 Нитро е изключително мощен само че ютията за него тежи 2.5 кг , ползва се със специални силиконови ръкавици , антифони и стрелеца получава откатна енергия от порядъка на 95 Дж. Как се дават 2 последователни изтрела с такова нещо? За мен има достатъчно мощни калибри , а такива са всички стандартни /особено за самозащита/.
      5. Отговора се припокрива от горните.

      Comment


        CZ-75B

        НЯКОИ ЗНАЕЛИ ОТКАДЕ МОГА ДАСИ ПОРЪЧАМ ЦЕВ ЗА ЧЗ-75Б

        Comment


          Nick написа Виж мнение
          Зла магия ще да тегне над българските потребители на ЧЗ-75! Те са единствените, които се оплакват от "счупени игли" и "задръжки". Аз също имам ЧЗ-75Б и това е един от пистолетите, с който стрелям най-често; навярно имам 1500-2000 патрона през него без нито една задръжка. Ческа Збройовка има филиал тук, в САЩ - в Канзас Сити, Канзас, толкова са популярни продуктите на фирмата ( http://www.cz-usa.com/ ). Продадени са десетки хиляди ЧЗ-75 на американския пазар. Досега не съм чул нито един американски потребител да се е оплакал по нито един от многобройните оръжейни форуми в САЩ. Интернет е усилвател на информация (и дезинформация) и един да се беше оплакал, щеше да бъде разнесено по цялата "мрежа". Но става точно обратното, това оръжие се възхвалява за неговата надеждност и безотказност. Свидетелство за надеждността на конструкцията е и фактът, че това е най-копираният пистолет в света - както армейски, така и граждански образци.

          Та си мисля, че това, което се случва в България е резултат или на черна магия, или на световен заговор от страна на SIG-Sauer, Glock, Beretta и каквото още се смята за най-най.
          Първо здравейте и благодаря , че съм допуснат във форума и аз да си кажа мнението относно оръжията.Тази тема с мои приятели много сме я дискутирали , но за пръв път срещам някъде да се пише по нея.
          Относно чупенето на ударните игли на ЧЗ-75 Б това е самата истина , но все пак става въпрос за служебните пистолети в МВР , които постъпиха на въоръжение през 1993-94г. и то по точно втората партида.На мен лично на служебното ми оръжие са се счупили точно 9 игли като едната никога няма да я забравя , защото беше точно когато застанах на огневата линия на едно съзтезание.Голям зор бе докато намеря подходящия материал за да си ги правя.
          Причините според мен са много , но имат вина и производителите
          в Чешка Зброьовка и то пак повтарям на втората партида , която получихме в МВР.Също така имат вина и то не малка големите началници за това , дори доста по-голяма от производителите.
          П.П. Моите колеги от групата също смениха за година и половина средно по 5-6 игли на пистолетите си от същата партида.
          Last edited by Румен Уруков; 28-01-2011, 08:31.

          Comment


            REINGER написа Виж мнение
            НЯКОИ ЗНАЕЛИ ОТКАДЕ МОГА ДАСИ ПОРЪЧАМ ЦЕВ ЗА ЧЗ-75Б
            ЗАВИСИ КАКВА ТЪРСИШ ?

            Comment


              Товарищ комисар,с минимална стрелкова подготовка си просто носител на оръжие, а не въоръжен човек.Без тренировки/с оръжие или не/ никаква самозащита няма да се получи,а още по-малко -инстинктивна.Най-много да се получи инстинктивно наси....не :mhehe:[/QUOTE]

              Напълно те подкрепям!!!!!!

              Comment


                Румен Уруков написа Виж мнение
                ЗАВИСИ КАКВА ТЪРСИШ ?
                Колегата едва ли търси вече.Това е писано преди близо година.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  Parabellum написа Виж мнение
                  Колегата едва ли търси вече.Това е писано преди близо година.
                  Не съм обърнал внимание на датата на публикацията.Добре , че си свършил работа!

                  Comment


                    Относно въпроса на уважаемия Узи за това кои револверни патрони ги няма в 9х19 - просто за спорта - например т.нар. `Wadcutter`?
                    А доколкото става въпрос за основната тема, за която говорим - е, тук се включвам малко по-подготвен в сравнение с предишното ми включване за танковете.
                    Доколкото разбрах, част от участниците във форума са извън България, някои от тях в Щатите. Вероятно на последните ще им проговори нещо марката револвер, на който съм горд собственик - Щурм Рюгер Ред Хоук .44 магнум. Въпросното оръжие, тежащо 1620 грама (преди да му сменя дръжката с по-голяма, щото както каза един приятел "това е правено за хора с малки ръце и големи комплекси", хехе) е абсолютно неподходящо за скрито носене, каквото повелява българският закон. Може да се носи под мишница, като рискуваш при по-продължително носене да получиш гръбначно изкривяване. Слава богу, не се чувствам застрашен от нищо, така че единствената причина, поради която съм си купил това малко оръдие е за лично удоволствие - няма по-здрава конструкция като материал, масивност, ударно-спускателен механизъм и изобщо като цяло, до която да съм се докосвал. Оръжие, което мога да заровя в земята (всичко е неръждавейка без мерните прибори, които са някаква сплав и чирените, които вече с гордост мога да заявя, че са класен орех) без консервация и след години само да се извади и зареди, след което да произведе изстрел (освен ако чирените не са изгнили съвсем и не се е напълнил ударно-спускателния механизъм със земя, която да провали нещо).
                    От тази гледна точка - да, револверът според мен е по-надежден за екстремни условия. По-екстремни, отколкото обаче човек би преживял.
                    На второ място - говорим за мощност на боеприпаса. Действително, има пистолети, съпоставими по мощност с револверите от голям калибър ( не говоря за .600 нитро, който мисля, че беше над 5 кила, не 2,5, той си е чиста изгъзица) и това не са само Дизъртите (според мен имащи повече недостатъци от един револвер при най-много равни предимства), а модели като Аутомаг, Дан уессън и др., до които обаче се съмнявам който и да е от членовете на тоя форум да се е докосвал. Аз поне не съм. Като цяло револверните боеприпаси са доста по-мощни от пистолетните (не че има някакъв положителен ефект в гражданското носене за дефанзивни цели, дори напротив).
                    Следва да напомня на участниците във форума, че според новия закон за оръжията и т.н. вече е разрешено носенето на патрон в цевта. Ако човек е предпазлив, не мисля че това може да доведе до някакви негативни последици. А за тези, които не се отнасят предпазливо към оръжието си - по-добре не го носете.
                    Относно това, което някой по-нагоре бе казал за опасността от произвеждане на случаен изстрел с револвер - колега, не знам дали си запознат с механизмите на тия чудесийки, но един съвременен револвер може да произведе изстрел само при докрай натиснат спусък - това му е единственият, но напълно достатъчен предпазител. А ако някой си вади оръжието с пръст на спусъка, преди да е започнал да го насочва - проблемът си е негов.
                    Засягайки въпроса за удобство при носене и размери - напоследък се появиха изключително удобни малки револвери със скрит ударник и калибър .38 +Р+, които са значително по-удобни и малки от всеки пистолет, който би могъл да се сравни с този калибър (даже и оная нова чек..ка на валтер, дето мяза на лазерното пистолетче на некой от седморката на блейк). Ако - недай боже - се наложи, просто вадиш от джоба примерно (защото са заоблени и лесно се събират там), насочваш и дърпаш спусъка. Пистолетите, от своя страна, са по-скорострелни и за по-малко време можеш да пуснеш доста повече метални парченца в желаната или нежелана посока(зависи от спускообработващото устройство).
                    Тъй като по-нагоре някой беше споменал неща за калибрите - моето лично мнение за минимален калибър за неизбежна отбрана (това е правилният термин в закона, като ако успеете да докажете съответната отбрана това ще ви спести голяма част от неприятностите, свързани с употреба на оръжие срещу човек ако живеет в България и не сте някакъв орган, ама и там възможностите са ограничени) е 9х17. Изобщо не подценявам по-дребните калибри , за което съм сигурен, че ще бъда налетян от собствениците на подобни оръжийца (както казвам на мои приятели с .22 когато се опитват да ми отговорят - аз не бих се съгласил да ме намушкат и с игла за плетене), но - говорим за неизбежна отбрана, където е доста вероятно нападателят да е дрогиран, афектиран, безстрашен или просто достатъчно тъп, за да не разбере, че сте го улучили с любимата си .22-ка преди да ви е разцепил до чатала с брадва например, а и едва ли ще имате време да го умерите точно в малкия мозък (приятел от "Пирогов" ми бе цитирал истински случай, при който човек с пробито от флоберка сърце си дошъл на самоход).
                    Относно времето за подготовка - не съм съгласен с това, че обикновено имаш 30 секунди за подготовка - говорим за гражданско носене на оръжие, може просто да те ръгнат в корема, блъснат на земята или каквото и да е друго неприятно нещо, при което ще имаш секунда-две макс, стига да се сетиш изобщо, че носиш пистолет. Между другото, знам един случай, дето един човек го беше спасила точно жилетка плюс патрон в цевта - уби си килъра от земята, преди оня да успее да го улучи втори път.
                    Що се касае до мнението на колегата - форумджия, за когото съм почти убеден, че е служител в някое от силовите ведомства, че оръжие не трябва да се дава на гражданите - колега, ако погледнеш сводката за няколко години назад ще се убедиш лично, че огромна част от белите с оръжие са направени от бивши или действащи служители в същите силови ведомства, като оръжията са им служебни или полагащи им се по право като бивши служители. Оръжие според мен следва да се дава на всеки гражданин със здрава психика и добро правосъзнание, както и все пак поне някакъв хуманизъм, който го пожелае. Престъпниците винаги имат начин да си набавят, защо да сме в неравностойно положение.
                    Без да съм сигурен, че съм засегнал всички въпроси, които са възникнали във форума, но почти сигурен, че моето писание ще породи нови, се връщам към основната тема - кое е по-подходящо за носене - пистолет или револвер. От гледна точка на гражданин мисля, че малък револвер със скрит ударник(не като моята ютия) е добър избор, напълно равен с например компактен самозаряден пистолет 9х19. Пистолетът има бая предимства, но , независимо от всичко, коментирано по-горе, винаги има опцията да направи някаква засечка - най-вече от боеприпас (виждал съм няколко такива случая, за щастие само на спортни мероприятия - пак не говоря за "любимата" .22-ка, където са по-чести - породени било от износено до крайна степен оръжие, или от неразработено такова - "Зиг Зауер" евтините модели си позволяват такава слабост, както и от лоши патрони). Все пак, господа, не забравяйте, че не всички са военни или полицаи или спецназове дори в която и да е държава, не всички си почистват оръжието поне веднъж месечно и си изстрелват старите позволени от закона 50-5 патрона ,за да ги заменят незаконно с нови на стрелбището и точно поради тази причина не мисля, че липсата на засечки вследствие на добра поддръжка и качествен боеприпас е абсолютен фактор при всички.
                    В подкрепа на казаното по-горе следва да отбележа, че Рюгерът ми не е единственият пистолет/револвер, с който съм имал вземане - даване - в доста близки отношения съм и с едно ТТ (по мое лично мнение вече морално, че и технически остарял пистолет - виждал съм някои, които се чупят при интензивна стлеба просто поради умора на материала), един малък бебчо браунинг, доскоро с макаров, да не говорим за десетките различни пистолети, с които съм стрелял на приятели или по стрелбища. Имам доста впечатления, изградени с години, и, макар че действително вероятно мнението ми е субективно по някакви причини, каквито винаги има, дори и да не ги виждаме, го споделям.
                    Между другото, уважаеми Узи - изцяло съм на твоето мнение за ЧЗ-то - на мен лично просто не ми е удобно с този тесен затворен блок, тъй като съм свикнал да издърпвам за зареждане отстрани със здрав, пълен хват, не отгоре. Иначе нямам лично лоши отзиви за ЧЗ-та, чувал съм някои неща, но не съм присъствал лично на счупване на такива. Знам, че подлежат на тунинг и много хора ги предпочитат за спортни цели.
                    Засега ще пиша толкова, ще съм благодарен ако някой ме подсети нещо или дори ако тръгне да ме поправя, но моля да е аргументирано - макар че, доколкото видях, в този форум огромната част са изключително интелигентни хора и не очаквам грозни нападки.
                    Last edited by gotrag; 23-09-2011, 01:18.

                    Comment


                      Ами няма какво да се "поправя". Напълно съм съгласен с изводите ти. Накратко - най-добро е това оръжие което познаваш най-добре и е в достатъчно мощен калибър.

                      Comment

                      Working...
                      X