Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пистолет или револвер? Предимства и недостатъци.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

[QUOTE=Nick]... За съжаление, не съм виждал този вид учебни патрони в България. ..

QUOTE]

Има ги , има ги ...ехее и ние вървим към Европата... :nod: /бавничко де/

Comment

Nick написа
      От усилен патрон може да се счупи какво ли не, но иглата едва ли. .. За съжаление, не съм виждал този вид учебни патрони в България.
      "
      Иглата си се чупи и то както трябра - виждал съм го!
      Учебния патрон ако искаш мога да ти го снимам още утре. Той си върви в комплект с пистолета.

Comment

Към Ник: В момента на ЧЗто съм с третата игла,която ми изработи приятел оръжейник и оплаквания нямам.Този пистолет го ползвам от 1998г. и до момента съм изстрелял през него около 6500патрона,произведен е през 1995г.И двете игли се счупиха по идентичен начин-счупи се жилото,което удря капсула, а не профилното стебло.вече втория път извърших подробно оглеждане на пистолета и последните гилзи.Установих,че на последните 5-6 гилзи има радиални драскотини,които започват от удара на капсула към периферията на дъното на гилзата,а деформацията на иглата е в посока към спусковия лост.Моето обяснение е, че при стрелба с по-силни патрони / в случая руски на тулските патронни заводи,които на хронографа регистрират 390-410 м/с / по-силният откатен импулс задвижва по-бързо автоматиката,а иглата още не се е прибрала и задира в дъното на гилзата и при няколко последователни изстрела се чупи.Някой може да има и по-грамотно обяснение...Относно боеприпасите си напълно прав-много зависи от качественият патрон, но съм стрелял с това,което даваше ведомството -чешки и руски патрони.Докато на мен ми правиха игла,на мой колега се счупи стеблото на затворната задръжка.
        За задръжките-когато се отработва интензивно упражнение с 12-16 изстрела след 3-4 серия започва да се наблюдава неизхвърляне на гилзата-остава вертикална в прозорчето с отвора нагоре.
        За външното покритие-при целогодишно носене близо до тялото на места покритието просто изчезва,не се изтрива, а се люспи.Всичко това е личен опит допълнен с наблюдение върху доста познати ,които използват този модел,прибл. с тази година на производство.Поради тези причини от известно време не нося ЧЗ-то, просто му нямям вяра.А за снап-патроните-всеки,който си обича оръжието ги ползва при сухи тренировки.
        СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Стич написа
          .. на последните 5-6 гилзи има радиални драскотини,които започват от удара на капсула към периферията на дъното на гилзата...
          Такива радиални следи оставят всички пистолети с подвижна във вертикална плоскост цев. Неприбирането на иглата по всяка вероятност се дължи на нейното заклинване от малки метални стружки или люспици лак при екстракцията на гилзата. Това съм го наблюдавал веднъж при един много мръсен ТТ, който изстреля целия си магазин наведнъж за ужас на всички наоколо. "Собственикът" беше офицер от БНА...

Усилените патрони за КП могат да повредят всяко оръжие, дори най-качественото. Преди петнадесетина години тук се внесоха шведски М-40 (Лахти). Докато събера стотинки да си купя такъв се появиха слухове и снимки за пукнати рамки, което набързо ме отказа да го купя по Нета без подробен оглед. Оказва се, че шведите с цел унификация исползуват един и същи (усилен) патрон както за картечните си пистолети, така и за автоматичните. В резултат М40 пукат рамки и Швеция ги изтърси на пазара за военни излишъци. Пукнатините могат да се забележат само след разглобяване на пистолета, и то ако се изчисти от смазка и ако знаеш къде да гледаш.

Накрая, последен коментар по иглите. Тук разпространената практика е иглата (при всяко автоматично и полуавтоматично оръжие) да се държи суха, без смазка. Почистена, но суха. Каква е практиката в БГ?
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
            Преди петнадесетина години тук се внесоха шведски М-40 (Лахти). Докато събера стотинки да си купя такъв се появиха слухове и снимки за пукнати рамки, което набързо ме отказа да го купя по Нета без подробен оглед.
            Извинявам се за офтопика, но какво си щял да купуваш от нета преди 15-ина години, т.е. 1991 г.???
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
              Извинявам се за офтопика, но какво си щял да купуваш от нета преди 15-ина години, т.е. 1991 г.???
              Писах, че тогава ги внесоха, а не, че тогава се появиха по нета (това стана по-късно). Скив пак какво точно съм писал.
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Това, което Стич казва за чупенето на иглата звучи правдоподобно! Напълно вероятно е да се получава този проблем, особено ако пружината на ударника е по-слаба и челото на жилото е плоско, а не сферично. При употребата на по-мощни боеприпаси естественно линейното ускорение на затворния блок е по-голямо, съответно обратното ускорение на ударника (в противоположната посока на затворния блок) е пропорционално. И понеже от инертната сила, която създава ударника, се получава по-голям натиск върху пружината, то тя ако е по-слабичка няма да може да върне ударника своевременно. Жилото е силно закалено за по висока износоустойчивост и ако е с плоско чело ето ти белята...
                Не мога да дам тук категоричен отговор, защото това трябва да се изследва в лабораторни условия и да се види дали е истинската причина за чупенето на иглата. Това може да стане, като се заснеме с помоща на високоскоростна ренгенова камера оръжието по време на произвеждане на изстрел. По този начин ще се установи дали ударника се връща надежно назад от пружината или не.

Comment

AYB написа
                  ... се получава по-голям натиск върху пружината, то тя ако е по-слабичка няма да може да върне ударника своевременно. Жилото е силно закалено за по висока износоустойчивост и ако е с плоско чело ето ти белята...
                  Пружината на иглата не може да "върне ударника" срещу усилието на бойната пружина, която е много по силна. Повечето образци дори нямат пружина на иглата. Кой я връща тогава в тези случаи? Връща я натискът на гилзата.

Знаеш ли защо на някои игли се слага пружина? Слага се, когато иглата е по-тежка и инерцията й може да достатъчна, за да възпламени капсула (английският термин е "slam fire"). Ако си мислиш, че тази пружина е за да противодейства на бойната, много се лъжеш.

Comment

Пружината на иглата се слага именно за да я върне назад още преди придвижването на затвора. Иначе е възможно действително да се счупи при снижението на цевта с гилзата надолу.

Comment

AYB написа
                      Пружината на иглата се слага именно за да я върне назад още преди придвижването на затвора. Иначе е възможно действително да се счупи при снижението на цевта с гилзата надолу.
                      Да? А как е при Макаров? Там къде е пружината?

Comment

При Макаров и при други подобни пистолети работещи на принципа на свободния затвор, няма по време на изстрел изместване на цевната ос спрямо тази на иглата. Така че тук отпада нуждата от пружина, няма вероятност за "задиране" на гилзата по жилото на иглата.

Comment

Това ми е известно, пък и говорехме за друго, а именно каква работа върши иглата на пружината. Действително ли мислиш, че пружината на иглата, която е със силата и размер на пружина на химикал може да противодейства на бойната пружина, така че "да върне ударника своевременно" срещу нейното усилие?

Я още един въпрос - как стоят нещата при системите без чукче? При иглата/ударника има само една пружина, и тя е бойната. Кое "прибира" иглата при откат?

Comment

Пружината на иглата служи, както вече казах за връщането и назад веднага след набождането на капсула. От схемата, която давам тук може да се види колко тънко и дълго е жилото на иглата и ако не се прибира назад, още преди затвора да се придвижи, и цевта да се снижи надолу...сещате се какво може да стане с жилото...

По втория въпрос; Не е вярно че при ударно-спускателните механизми с линеен ударник, които се използват при систими на заключване чрез снижение на цевта, не се връщат назад! От схемата по-долу може да видите, че на линейния ударник са надянати две пружини; едната (отзад) е бойната, а малката отпред надяната непосредствено след жилото е буферната. След нанасяне на удар от ударника върху капсула, буферната пружина го връща веднага леко назад, пак по причина на това да не се счупи жилото...

Last edited by ; 05-12-2006, 12:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

AYB,

Очевидно говорим за рзлични неща, брато. Колкото и да са ти хубави картинките, нещата са така - пружината на иглата (ако я има) действително я връща назад, но не и преди усилието на бойната пружина да бъде снето по един или друг начин. Което става почти веднага след задвижването на затвора назад, но не веднага, а с малко закъснение - това именно обяснява овалните следи по капсулите при оръжията с падаща цев. При някои оръжия тези следи са по-отчетливи, при някои не.

Достатъчно такива гилзи съм видял за да имам нужда от анимация и цветни картинки. Които иначе са хубави!

Comment

действително я връща назад, но не и преди усилието на бойната пружина да бъде снето по един или друг начин.
                                Тука съм съгласен...

Comment

Working...
                                X