Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Не усещаш ли, че се държиш "хем сърби, хем боли". Хем искаш да споделиш мнение и опит, хем те е страх от вездесъщото ВКР. Пускаш ни някакви мухи, а като ти зададем конкретни въпроси, се измъкваш с "не желая да казвам колко ми е голям опита", "стига с това с какво съм стрелял - израза го използувах случайно, а не да се говори за това", "стига с този АУГ".
    Не знам колко редовно четеш форума, но може би си забелязал, че пишещи с реален и сериозен опит с бойните оръжия тук са малцина. Затова всеки, който споделя лични впечатления, се изслушва внимателно. За съжаление аз, изстрелял цели 15 патрона от АК през живота си, не мога да дам значим принос към дискусията на ниво практическа употреба, затова и се ограничавам до изтъкване на несъответствия и до поставяне на въпроси.
    На мен, а вероятно и на много други, ми е интересно да разкажеш повече за личните си впечатления от една или друга система.
    И малко допълнително четиво, което лесно се намира в интернет:
    Закон за защита на класифицираната информация
    Приложение ¹ 1 към чл. 25 - Списък на категориите информация, подлежаща на класификация като държавна тайна

Comment

В продължение на предложението ми можем да сравняваме примерно качествата на АК 7, 62 укароченный и МР5
      сравнението пак би било некоректно, защото първото е автомат (макар и изродена версия) , второ - картечен пистолет. можем да започнем от енергията на куршума и да стигнем до прицелната далекобойност, която за АКСУ-то е два пъти по-голяма от тази на МП5 (200 срещу 100 метра). първото е правено за въоръжение на танкови и вертолетни екипажи, второто - главно за полицията и нейните специални части. първото - за самозащита при общовойскови бой, второто - главно за провеждането на полицейски операции. първото е ползвано като ерзац-картечен пистолет, докато истински такива не се появяват в спец-частите (главно полицейските) и като ерзац - не си върши работата добре. второто е може би най-доброто сред "колегите" си, макар че такава оценка е по принцип невярна, заради огромното разнообразие в тази сфера.

Comment

Не знам от какъв полимер е Щаер АУГ , но Щаер М-9 / който поне на външен вид изглежда от същия материал/ при около -20 градуса нямаше никакви проблеми със стрелбата. Иначе съм съгласен с предложената от miraco класификация според целите на приложение и според този принцип МР-5 и АКСУ могат да се сръвняват съвсем корктно.

Comment

Добре бе кало и бсб как да говори човек нормално с вас като каквото и предложение да ви даде вие се нахвърляте като кучета с изрази за ВКР та и класифицирани информации CAD/CAM системи и т.н.
          Какво искате още за АУГ - а питай и ще ти кажа.
          Кало кви въртолети и танкове бълнуваш - отряда командоси от Врана с какво оръжие е на въоръжение. Кажи ми в коя танкова бригада танкистите са въоръжени с укароченный АК или във вертолетния полк в Крумово колко такива има.
          Такива изрази които ползувате в стилъ на изказванията си ги ползуват в други сайтове - пуберски чат, запознанства и т.н.
          Дайте или да говорим нормално или да си мълчим като не знаем.
          Аз не пиша тук за да се правя на велик и да показвам свръхпознания, но когато не сте много сигурни по добре не казвайте нищо отколкото да казвате нищо.

Comment

ни съ гневи, бре, човек СОБТ е с нашенска вариация на АКСУ, която се казва AR–M4SF. но това няма нищо общо с разговора.

АКСУ е направен именно като оръжие за танковите екипажи, екипажите на БМП и БТР, както и на вертолетните. това, че се ползва за много други работи, значи, че не е лошо оръжие или просто - че няма какво друго да се ползва. в Афганистан са го носели дори пилотите на изстребители и щурмовици.

За полицейска работа по-подходящ е КП (като се почне от МП5 и се стигне до Бизон-2) или приетият от руските служби Вихрь... просто боеприпасът - 7,62х39 дава рикушети и има по-малка възпираща сила от 9х18ПМ, 9х19пара, 9х39 СП-6.

ако ще сравняваме - дайте да сравняваме АКСУ (АКС-74У) с Колт 933 Командо.

Демек - можем да сравняваме оръжия от различен клас с аналогично предназначение (или употреба), ако НЯМА с какво друго. ама в случая - има - та нека сравняваме АКСУ с Колт Командо, или с посочения вече Вихрь (СР-3), а МП5 - с Каштан, СР-2М, Узи, Инграм и т.н., и т.н.

Кало кви въртолети и танкове бълнуваш
            а с този тон се обръщай към домашните си, не към мен. АКСУ е измислен не в България (където го носи в изменен вид СОБТ), а в СССР именно с целта, която аз посочих. между другото - повечето полицейски отряди за бързо реагиране у нас вече са с КП-и

Comment

Кало AR–M4SF е наименованието на произведените в Арсенал изделия и те се ралличават от АКСУ само по аксесоарите към него - фенерче от оптикоелектрон, приклад констр. на Арсенал и възможност за поставяне на заглушител механиката по принцип е по лицензна документация, което им създава известни проблеми.
              Бих добавил че със същото оръжие се въоръжи и бригадата за специални опера ции кам армията така, че твърденията ти за случаен избор на същото в полицията не са много основателни.
              Не съм запознат, че оръжието е предназначено за БМП и БТР - екипаж на тези машини е мото-стрелковия взвод и само механик водача остава в машината след напускане на взвода. За механик водачите ли е конструирано това оръжие, ако имаш информация за това сподери я.
              По въпроса за възпиращата сила на боеприпасите както си посочил имам силни упасения, но ако имаш конкретни данни моля сподели ти. Аз не съм срещал параметър възпираща сила по принцип в областта на боеприпасите - това е може би тактически параметар.
              Имам интерес да видя сравняване на оръжията, които си изброил и чакам да направиш такова сравнение, по което да направим интересен диалог.
              По отношение на тона, ако съм те обидил с нещо извинявай, но по принцип към домашните си проявявам уважение, каквото обикновенно и към другите.

Comment

и аз това казвам за СОБТ и АКСУ-то. пак ще повторя - това, с какво са въоръжени нашенските военни, не е показател за това, за какво е правено това оръжие.
                В БМП и БТР остават МВ и наводчикът (добре де - мерачът). но разсъжденията тук нямат място -

тъю като нямам личен опит с АКСУ или АКС-74У (освен че съм си играл с такъв), но не мисля, че личният опит има нещо общо с оспорвания факт (че този автомат е правен за екипажи на бойна техника), ето няколко потвърждения:

"Укороченный автомат АКС-74У был разработан в конце 1970х годов на базе штатного автомата АК-74 ( в модификации АКС-74 со складным прикладом) специально для вооружения экипажей боевых машин, расчетов орудий и иного армейского персонала, для которого штатный автомат АКС-74 слишком велик."
                world.guns.ru

"Этот "коротышка" был сконструирован, как замена пистолетов-пулеметов, для использования экипажами боевых машин, рассчетами техники и др. Иногда называемая "плевательницей", эта машинка демонстрирует посредственную точность и кучность, и малопригодна для полицейских целей. Несмотря на это, многие подразделения охраны порядка вооружены именно АКС-74У."

"Предназначенный для десантников, связистов, саперов, танкистов, расчетов пусковых установок ракет и бойцов спецподразделений, короткоствольный автомат АКС-74У является модификацией АК-74, подобной той, какой в свое время был АКМ-СУ (см.) для базовой модели АКМ."

на форума на десантура, хора, знаещи за какво става дума, отричат някога този автомат да е бил предназначен за ВДВ.

"Основная претензия - АКС-74У. Он же "обрубок", он же "огрызок" и т.п. Вещь над¸жная и безотказная, как и все автоматы семейства Калашникова, но для милицейской работы данный образец абсолютно неприемлем по следующим причинам:
                1. Избыточная мощность патрона. Штатный 5,45Х39 мм автоматный патрон обеспечивает начальную скорость пол¸та пули составляющую около 735 м/с. В связи с чем применение данного вида вооружения в городских условиях приводит к возникновению реальной возможности причинения объекту сквозного ранения и, как следствие, поражения совершенно "левой" цели, находящейся, например, за спиной атакуемого лица. Те же исходные данные и конструктивные особенности 5,45 мм пули со стальным сердечником приводят к совершенно дикому рикошету, зачастую влекущему за собой весьма плачевные последствия.
                2. Низкая кучность и точность стрельбы даже на дистанции 100 м. В мо¸м присутствии человек пытался привести АКС-74У к нормальному бою с использованием станка холодной пристрелки на 100 метрах. Как результат, рассеивание группы из 5 пробоин на поясной фигуре составило порядка 40 см после отстрела 20 патронов. Согласитесь, результат неприемлемый, особенно для милицейского оружия, к которому, по определнию, должны предъявляться повышенные требования по точности стрельбы на коротких и средних дистанциях.

Моя точка зрения по данному вопросу следующая: В качестве штатного вооружения милиции следует использовать не автоматы, а пистолеты-пулем¸ты. Это связано с применением в данных образцах менее мощного, по сравнению с промежуточным, пистолетного патрона, что сводит к минимуму возможность рикошета. Кроме того пуля пистолетного патрона обладает бОльшим останаливающим действием по сравнению с пулей автоматного патрона. Предпочтителен, на мой взгляд, как раз ПП-19-01 "Витязь", который, как оружие скоротечного огневого контакта в городских условиях обладает оптимальными ТТХ, в полной мере сочетая огневую мощь, точность и кучность боя на коротких и средних дистанциях."

това пък е от форума официалния сайт на руското вътрешно министерство
                Last edited by кало; 25-09-2006, 11:46.

Comment

КАЛО примерите, които ми даваш са за АК 74У - това е съвсем друго оръжие.
                  Калибъра е от ограмно значение.
                  АКСУ за специални подразделения и задачи се използува със 7, 62х39.
                  Този калибър за да се използува със заглушител и да се заглушава надеждно има едно много решаващо изискване - ??? и още няколко по-маловажни. Втози му вид рекушетите са значително по-малки от примерно 9х19 НР FMJ.
                  Пак питам той за механик водачи и мерачи ли е създаден или за решаване на задачи от т.н.сили със специално предназначение - въздушно- десантни, диверсионно подривни, полицейско разузнавателни или от мото стрелковия взвод.
                  Пак повтарям моето мнение , че този вид оръжие е сравним с МП5 и ще посоча параметри ако някой не ме убеди в противното.
                  Чакам и сравнение на оръжията, които ти изброи за да побеседваме.

Comment

първо - да направим едно уточнение - АКСУ викат съкратено на най-разпространената версия - АКС-74У. 7,62мм вариант е АКМСУ. Както и всеки друг АК, за да се ползва със заглушител му трябва дозвуков патрон, което не добавя особено добри характеристики на оръжието и е принудителна мярка, въведена през 60-те за въръжаване на спец. и разузнавателни подразделения (но НЕ с АКМСУ, а с АКМС). "В този му вид" (ако имаш предвид със заглушител и инвалидизирани боеприпаси) АКМСУ и АКС-74У изобщо не са предназначени за градски бой, че да им броим рикушетите. Ако са ползвани в такъв, то това е защото просто е нямало какво друго да се ползва. Дозвуковият патрон 7,62мм, между другото има още по-малка възпираща сила от нормалния. Тъй като не съм стрелял с изброените КП-и, а разполагам с данни за тях от нета, филмчета, и отзиви на ползватели, не виждам как бих могъл да беседвам за тях.

Един съвет - поразходи се из руските специализирани форуми - на ВДВ и на СпН, на МВД, Братишка - виж какво пишат хора с действително голям опит за "малките" АК-та и виж колко общо има с действителността изречението "АКСУ за специални подразделения и задачи се използува със 7, 62х39." Пак ще повторя - при специални задачи този автомат се носи само като второ, допълнително оръжие на радист, РПГ-ист, картечар и то - поради липса на КП-и.
                    Според хора в посочените руски форуми ползването на АКМСУ или АКС-74У в сграда си е почти самоубийство.

Comment

Арсеналския АКСУ в 7,62/39 е на въоръжение в СОБТ и в групите на националните служби и дирекциите на МВР.Получава се комплектован със заглушителя, патроните с намален заряд и обтураторите към заглушителите,които трябва да се сменят на всеки 180-200 изстрела.Автомата се държи отлично при стрелба , с няколко забележки:
                      - при стрелба със заглушителя е препоръчително да се носят стрелкови очила или да е спуснат наличника на шлема, защото доста барутни частици се връщат към стрелящия;
                      -при демонтиран заглушител и стрелба с патрони УС автомата не презарежда;
                      -при демонтиран заглушител и стрелба с обикновени боеприпаси звука е страшен заради късата цев.
                      При стрелба със заглушителя и патроните с намален заряд и тежък куршум откат почти не се усеща, лесно се овладява и характерното дърпане надясно и нагоре когато се пусне дълъг ред.Позволява на около 30м. при стрелба стоешком да се изстрелят на един ред всички патрони в пълнителя и да има средно 23-28 попадения- това като тест за откат и баланс.
                      СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

miraco написа
                        BSB не твърдя, че 9х19 е основен калибър споделих, че за мене той е по-добър.
                        И стига с това с какво съм стрелял - израза го използувах случайно, а не да се говори за това.
                        По отношение на устойчивост на ниски температури на оръжията мога да ти говоря много, но не си спомням да съм говорил че пластмасата на АУГ и използуването и в Австрийските алпи.
                        В потвърждение на думите си ще спомена че разлечните материали имат различно топлинно свиване при ниска температура и обикновенно това води до засечки в такива случай.Според мене свития диапазон на допуски за точност на детайлите води до по-малки хлабини при подвижнити части, което дава качество на оръжието като точност и прецизност на попаденията на и чувствителност от грубо замърсяване и големи температурни аномалии.
                        Пак според мен мисля че прословутите качества на Макаров и на АК се дължат именно на компромиса между големите допуски на хлабини на подвижните части и точността на оръжието от друга страна както и прословутата им устойчивост на всякакви атмосверни аномалии.
                        Бих споделил и още едно мое мнение по отношение на калибър 5, 56х45 има отлични данни като точност и групираност, но енергията на удара е ниска и няма пробивност на твърди прегради, което го прави нежелан за някои ситуации.
                        С UZI71 бих споделил , че почти всички го харесват HP FMJ, както и мерцедеса като кола, но има и други марки и всичко зависи от нуждите и възможностите на клиента. По отношение на арсеналските патрони моето мнение е, че там могат да се правят добри боеприпаси, но когато има голами серии, защото при тях може да се повиши качеството на барутите, на капсулите и т.н.Производството на малки партиди изисква невлагане на солидни средства за качественни материали, което води до компромиси в качеството.Като пример бих посочил отличните качества на партии арсеналски патрони от времето на РСО(развито соц. о-во)когато работеше роторната линия и месечно са произвеждали толкова колкото сега за три години.
                        "Прословутите качества" на Макаров какви са? Щото от моя много скромен опит с пистолетите(ПМ, ТТ, Jerico, Glock 17, Browning NP, Valter PPK, M1911A1(любимо оръжие, все едно си въоръжен с гаубица) и още едно, две нещица) ПМ е абсолютно в дъното на класацията. Бих казал даже, че е абсолютното дъно и по-надолу няма накъде. Особено в сравнение с такива мощни и идиотоустойчиви оръжия като ТТ. Нямаш си на представа като как пред мене един новобранец успя надеждно да блокира ПМ по време на стрелби - докато изтегляше затвора назад човека дръпна без да иска предпазителя(щот е новобранец) в резултат на което затворния блок артиса в крайно задно положение и не се върна в нормално докато със задачата не се заеха последователно трима човека, които освен сила и технически умения употребиха и такава доза псувни, че сигурно целия ловешки край е пращял. Впоследствие се оказа че момчето дето предизвика екшъна си призна че вместо да дръпне затвора назад го е дръпнал назад и леко нагоре(в резултат не което безобразната тесла ПМ вероятно си е "мислела" че ще я разглабят), обаче подобни номера впоследствие съм правил и на TT и на Jerico и нито едното от двете оръжия не се превърна в безполезна тесла като ПМ.
                        Ако ти трябва пистолет от тоя клас (и живота ти зависи от това оръжие) - приятелски съвет, не ви взимай ПМ, вземи си РРК, и цената даже е сходна

Впрочем по повод АК. Единственото оръжие от фамилията, което наистина е за боклука е АКС-74У. Просто на това място в серията е трябвало да има картечен пистолет, а не автомат според мене. С тая къса цев и малокалибрен патрон с голям заряд(същия като на 7.62х39) такъв казачок има да танцува, че просто ви е бедна фантазията. Иначе оръжието е простичко и надеждно в експлоатация. С моя на първата ми стрелба изпуцаха над 240 патрона за около час и след едно просто наливане на смазка в цевта(да е жив и здрав взводния дето ме научи на тарикатлъка ) нещото беше готово за действие съвсем малко след това. Само му изтрих сипаната смазка.
                        Няма лошо в "скалпели" като АУГ и МР-5(примерно с лазерен мерник и заглушител) обаче си трябват и масови оръжия като АК
                        Last edited by Sailor_Malan; 03-10-2006, 16:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Брех това трудно чистене
                          аз използвах за чистене онази смес между бензин и спирт коя се даваше за почистване на техниката
                          действаше безотказно третото парцалче вече беше бяло
                          Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

ValBo написа
                            Брех това трудно чистене
                            аз използвах за чистене онази смес между бензин и спирт коя се даваше за почистване на техниката
                            действаше безотказно третото парцалче вече беше бяло
                            E koйто имал техника добре. А ние си нямахме Кашици от класически вид
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Вие свързочници нямахте ли?;-)))
                              Та за този спиртобензин си имаше рецепта - смесва се с дестилирана вода и се оставя няколко часа да се омесят. Бензина изплува отгоре и се изхвърля
                              слага се глицерин и се пали за няколко секунди да изгори остатъчния метилов спирт и бензин. Разкошна водка ставаше. Но после гадовете смениха етиловия спирт:-(
                              Last edited by ValBo; 03-10-2006, 18:09.
                              Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

Sailor_Malan написа
                                "Прословутите качества" на Макаров какви са? Щото от моя много скромен опит с пистолетите(ПМ, ТТ, Jerico, Glock 17, Browning NP, Valter PPK, M1911A1(любимо оръжие, все едно си въоръжен с гаубица) и още едно, две нещица) ПМ е абсолютно в дъното на класацията. Бих казал даже, че е абсолютното дъно и по-надолу няма накъде. ....се заеха последователно трима човека, които освен сила и технически умения употребиха и такава доза псувни...
                                На крива ракета космосът й пречи.

Моят опит с пистолети също е скромен, макар и да включва около пет пъти повече модели. Притежавам повечето от споменатите от теб модели, с изключение на Jerico, но затова пък имам оригинала, CZ-75. Първо, моят скромен опит с Макаров и изстреляните с него няколко хиляди патрона показва абсолютна надеждност, нито един отказ досега. Второ, сравнението ти е неправомерно и ти знаеш защо - не можеш да вкарваш в кюпа оръжия с различни принципи на действие и патрони с 200% разлика в дулната енергия. Трето, примерът с новобранеца, "техническите умения" и псувните само илюстрира, че единствено простотията няма граници. Както казва моят племенник (програмист за едно от децата на Microsoft), "Artificial intelligence is no match for natural stupidity".

ПП. Валтер се пише Walther. Думата "тесла" си я написал правилно.
                                Last edited by Nick; 03-10-2006, 18:42.
                                Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Working...
                                X