Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е явно не сме се разбрали така че извинявай !

Comment

AYB написа
      Спорът беше единственно за това дали цевта се снижава надолу докато куршумът се движи по нея и аз казвам, че не се накланя. Я погледни анимациите. Постарах се като ги правех да синхронизирам движенията на затворите, цевите и куршумите.
      При показания от тебе фигурен прозорец, позволяващ праволинейно движение - да. Но при вариант с обица както при Колт 1911 и ТТ цевта почва снижаването в момента, в който започва движението на куршума. Я се опитай да анимираш тази система и ще видиш, че при нея няма dwell time - забавяне на отключването.

Но това е по-скоро теоретична постановка, защото, както вече обсъждахме, това не се отразява на ТП на практика.

Готини картинки, AYB!
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Благодаря!

Еми при Колта, доколкото знам, схемата е на снижение на цевта чрез шарнир (втората картинка), или както ти я наричаш обеца. На практика и при нея има известен празен ход, отключва затвора след като куршума напусне цевта. Придвижването на цевта до момента на напускането на куршума е нищожно. То ако беше иначе, нямаше да има смисъл от заключването.

Не мога нищо да анимирам за сега, защото ми се пречука програмата (Corel DRAW-а). Опитах се да инсталирам по-новата версия, а старата неще да се деинсталира. Блокира и сега наникаде. Нито иска да работи, нито да се махне, нито де се преинсталира. Явно трябва да се чистят регистрите, но сам няма да се справя.
        Last edited by ; 14-10-2006, 17:38.

Comment

хм. интересно мнение

Comment

кало написа
            хм. интересно мнение

http://www.madogre.com/Interviews/Hate_the_AR15.htm
            Още ли е модерно да се правиш на по-голям от Юджийн Стоунър?
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

дай нещо по същество, на мен ми е интересно, никога не съм гърмял с М-16, само съм пипал А2...

Comment

Кало, какво по същество, след като статията е написана в стил "графити на гимназиален кенеф" от автор - явно глупав?
                След цитат като този:
                Compounding that bad idea, we have the use of a tiny gas tube and a horrible breach design that is impossible to clean properly without dental tools and the patience of a dentist doing a root canal. The gas tube itself can warp or break from overheating due to sustained firing. I know, I’ve seen it happen and I’ve done it myself. When the gas tube glows brightly at night to the point it’s lighting your immediate area – this is not good it could go “pop” any moment here.
                Мога да кажа че автора или е непоправим идиот или просто лъжец - темата за засечките на М16 е предъвквана толкова, колкото и "незасичимостта" на АК. Dental tools? 95% от компонентите на М16 могат да се изчистят с помоща на едно единствено парцалче + иглата, която си е част от самия автомат. Останалите 5% (нагара по "розата", не знам как се казва точно) се сваля с всякаква тънка пластинка - тази с личния номер, която си носиш на врата например, или острие на нож. Ако има ръжда по външните повърности се използва метална вата. Никакви специални инструменти не са нужни, даже не съм ги виждал как изглеждат (тези които би трябвало да се намират в приклада). Бързо почистване се прави за 5 минути, основно - за 10-15.

ПП Газовата тръбичка никога не съм разглобявал, нито чистил, нито съм чувал за някой, който го е правил. Нито за експлоадирала такава :aaa:

ПП Говорейки за Bushmaster XM-15A2, модификация (не особено успешна) от времето на Виетнам, се замислям кога е писан този текст въобще (говори през цялото време за AR-15?!) и дали е истински или е просто една скалъпена памфлетка... "Искали да заменят М16" - това е дадено като аргумент в полза на тезата - а, защо, питам аз, не са я сменили вече 40 години, щом е толкова скапана пушката? :mhehe:
                Last edited by Dinain; 14-10-2006, 23:08.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Това е схемата, по която работи М-16. При нея ролята на газово бутало изпълнява самата затворна рама:

Comment

доброто чистене наистина "му е майката". това важи и за АК-то. в казармата отделяхме по 5-10 минути за почистване след стрелба, което, при наличието на подходящите разтвори и смазки, е напълно достатъчно автоматът да блесне. иначе на засечки с него никога не съм бил свидетел, а стрелбата беше предостатъчно. между другото - за колко време се прави непълно разглобяване на М-16? за АК -то - средно 6-7 секунди, за сглобяване - 15-20

Comment

Хм, много е лесно - издърпва се само един pin (чувал съм да го наричат и "шплент"?), цевта пада надолу като при ловна пушка, затвора и ъъ... ръчката за дърпане на затвора се изваждат с ръка и това е. Не знам какво имаш предвид с непълно разглобяване, но ако искаш да разглобяваш и затвора, трябва да издърпаш една мъничка част (нещо като щипка), което е единствения пипкав момент, защото трябват нокти или нещо остро, после иглата и "розата" сами си изпадат отвътре. За времето - мисля че пак 6-7 секунди, но никога не съм се занимавал с такива безсмислени дейности, като разглобяване/сглобяване за време, както и никой, когото познавам

ПП Никога не съм използвал някакви специални разтвори или смазки. Имаше някакви спрейове със специално масло за оръжия, но бяха кът, а и по практично беше да използваме един друг спрей (който се намираше в изобилие) - смеска от масло и спрей против ръжда - с него се пръскаше всичко, от оръжия, през машинни двигатели, до нафтените печки :rock:

Попадна ми сайтче със старото като света сравнение (пускам го без да съм го чел):
                      Last edited by Dinain; 15-10-2006, 13:21.

Comment

а в БА си нормативи за тая работа, че дори се прави и с превръзка на очите. под непълно разглобяване имам предвид - сваляне на капака, затворната рамка с газовото бутало, отделяне на затвора, пружината, газовата тръбичка, шомпола и онова нещо, чието име не си спомням - дървената или пластмасовата част под газовата тръбичка.

пример (макар и с някои грешки) - http://www.vbox7.com/play:20324ca7

Comment

Това, което имаш предвид, май се нарича "ложа"
                          При М16 ложата и газовата тръбичка въобще не се пипат, освен един път в годината да речем, пружината е затвора в свое си пространство в приклада и на практика не се цапа, само трябва да се смазва (не много често, 1 път в месеца да речем). Шомпол няма

а в БА си нормативи за тая работа, че дори се прави и с превръзка на очите.
                          Аха, знам И Форест Гъмп беше много добър в тая дисциплина.

Comment

Почистването при М-16 е по-наложително за безпроблемната му работа. Както можете да видите от линка който давам, газовете проникват във вътрешността на затворната рама, която изпълнява ролята на газова камера. Тук затвора се явява като упор, а затворната рама като бутало. При интензивна и продължителна стрелба пази камера се замърсява силно с нагар и почват проблемите. Системата е много интересна, много оригинална, но този проблем със замърсяването я прави ненадежна. Тук трябва да се помисли за възможност механизма на газовия двигател да се самопочиства. Възможно е това да се направи. Стои и проблема със силното загряване на рамата и затвора от горещите барутни газове.

Comment

При интензивна и продължителна стрелба пази камера се замърсява силно с нагар и почват проблемите.
                              Е, това не важи ли за всяко едно огнестрелно оръжие?
                              Колкото по смазан е затвора, толкова повече издържа на нагар (т.е. нагара се размива и става на кал; бая трябва да стреляш, за да се свърши/изпари/изсъхне смазката и нагара да стане твърд - е, при условие че поначало оръжието е било смазано)
                              Интересно ми е дали преекспонирането на засечките на М16 не идва наистина от времето на Виетнам, както твърдят привържениците му. Според това, което съм срещал, тогавашните муниции, раздавани на войниците във Виетнам, са били с особено нискокачествен барут, оставящ силен нагар и съответно запушващ цеви, затвори и т.н. Също така и самото оръжие е било в първите си модификации, с всичките кусури и т.н.

Comment

Като сме почнали с видеоклиповете да дам и аз един. Това е засечка на М-16, по време на стрелба с халосни патрони! То и Калашников засича при стрелба с халосни патрони, така че клипа не е меродавен.

А това трябва да се види задължително!!! :rock: БРАВО НА МАЦЕТО :tup:

Last edited by ; 15-10-2006, 14:13. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                                X