gollum написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Леките оръжия на РККА
Collapse
X
-
-
Я пак прочети внимателно какво си писал и какво съм писал аз. Т.е. колесният лафет "върши работа" за древни картечници и какот се вижда, в РККА бързичко е заместен с универсална тринога, коагот има възможност. И щитът е отпаднал, защото не върши монго работа (пише го в източника ми, не си го измислям аз). Защо не върши особена работа? Защото става въпрос за пехота и пехотно оръжие. Сравнението с картечница на танк или тактическа транспортна машина е некоректно именно поради тази причина - нуждите там са различни, картечарят е "вързан" за машината и няма възможност да си избира позиция според терена, да се прикрива и т.н. Затова там щитът върши работа, а и се носи от машина, което игнорира пробелма с теглото.
Comment
-
gollum написаЯ пак прочети внимателно какво си писал и какво съм писал аз. Т.е. колесният лафет "върши работа" за древни картечници и какот се вижда, в РККА бързичко е заместен с универсална тринога, коагот има възможност. И щитът е отпаднал, защото не върши монго работа (пише го в източника ми, не си го измислям аз). Защо не върши особена работа? Защото става въпрос за пехота и пехотно оръжие. Сравнението с картечница на танк или тактическа транспортна машина е некоректно именно поради тази причина - нуждите там са различни, картечарят е "вързан" за машината и няма възможност да си избира позиция според терена, да се прикрива и т.н. Затова там щитът върши работа, а и се носи от машина, което игнорира пробелма с теглото.
Comment
-
Първо, ако е за чисто техническата възможност, колкото може да се монтира щит на колесен лафет, толкова и на тринога или друг тип статив - няма някакъв особен технически проблем в това. Което мисля е очевидно. Второ, концепцията на тежката картечница е да служи като средство за огнева поддръжка, което изключва това средство да се движи и да води огън едновременно, осевн ако не е на някакъв самоходен лафет (но ние не обсъждаме този случай), а това означава, че този тип оръжия заемат позиция и след това водят огън. Ако е нужно след това сменят позицията си. Т.е., принципно нещата са едни и същи и за картечница с колесен лафет и за такава, монтирана на триног статив. Плюсът на вторият вариант е, че самото оръжие е по-леко и се пренася по-лесно (именно защото се розглабява и обслужващия му персонал, обиконевно тирма души, лесно ще се справи с пренасянето и монтирането на новата позиция). Колелата биха позволили кратко придвижване само в специфични условия, така че в много случаи пак ще се налага картечницата да се свежда до по-лесно пренесими части (две или три).
Така че единственият плюс на колесният лафет е когато става въпрос за твърде тежки и обемисти картечници, в нашия случай - поради това, че в РККА се използват доста стари и неудобни в новите условия картечници (като "Максим" с водно охлаждане). От олгистична гледна точка, обаче, значително по-добър е вариантът, когато се използват универсални картечници, а не няколко различни типа, всеки със собстевни проблеми и резервни части.
Както показва времето, триножният статив без щит се е наложил категорично над двуколесния с щит в тази област.
Comment
-
gollum написаПърво, ако е за чисто техническата възможност, колкото може да се монтира щит на колесен лафет, толкова и на тринога или друг тип статив - няма някакъв особен технически проблем в това. Което мисля е очевидно. Второ, концепцията на тежката картечница е да служи като средство за огнева поддръжка, което изключва това средство да се движи и да води огън едновременно, осевн ако не е на някакъв самоходен лафет (но ние не обсъждаме този случай), а това означава, че този тип оръжия заемат позиция и след това водят огън. Ако е нужно след това сменят позицията си. Т.е., принципно нещата са едни и същи и за картечница с колесен лафет и за такава, монтирана на триног статив. Плюсът на вторият вариант е, че самото оръжие е по-леко и се пренася по-лесно (именно защото се розглабява и обслужващия му персонал, обиконевно тирма души, лесно ще се справи с пренасянето и монтирането на новата позиция). Колелата биха позволили кратко придвижване само в специфични условия, така че в много случаи пак ще се налага картечницата да се свежда до по-лесно пренесими части (две или три).
Така че единственият плюс на колесният лафет е когато става въпрос за твърде тежки и обемисти картечници, в нашия случай - поради това, че в РККА се използват доста стари и неудобни в новите условия картечници (като "Максим" с водно охлаждане). От олгистична гледна точка, обаче, значително по-добър е вариантът, когато се използват универсални картечници, а не няколко различни типа, всеки със собстевни проблеми и резервни части.
Както показва времето, триножният статив без щит се е наложил категорично над двуколесния с щит в тази област.
Comment
-
междо другото гледал съм във филмче Че и щитъ заедно със колесния лафет се разглабят и могат да се носят на раменете на чове като раница доста хитроумно решение според мене.за пресечен терен.
Comment
-
gollum написаИменно, абсолютно същото се прави и с картечницата на триног статив, така че тук няма нещо особено "хитроумно" (още повече, че двуколесни лафети с щит се използват на стари картечници и далеч преди ВСВ). Разликата е, че докато стандартен триног статив и картечница, са две части, нормално с маса около 10-12 кг всяка, докато дори разглобен, двуколесен статив с щит и картечница, ще съставят по-скоро три отделни части, достатъчно тежки (особено ако картечницата е стара).
Comment
-
да се върнем на темата
Сравнението м/у Максима и МГ-34,42 е малко трудно.Не само поради габаритите.МГ42 е такава, че доскоро се произвеждаше в братска Югославия,а може би и още се прави под оригиналният калибър.Защо ли?Максима е на въоръжение в руската армия от 1905г. - Епопеята "Порт Артур".Тогава е била монтирана на лек оръдеен лафет с голям щит.МГ42 ебила и все още е копирана от производителите.Доброто оръжие живее дълго.Калпавото губи битките.
Comment
-
м-да, да вземем да сравним и МГ-42 с Топол-М. недейте да бъркате оръжия от различен клас и вид. Максим е тежка ротна картечница с водно охлаждане. МГ-42 е един от първите представители на новия вид единни картечници (демек - с възможност за използване на двунога и на станок - на ниво отделение, взвод, рота). Най-близкият руски аналог е ДП, но в някои отношения издиша...
Comment
-
кало написа.. МГ-42 е един от първите представители на новия вид единни картечници ... Най-близкият руски аналог е ДП, но в някои отношения издиша...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
в тази концепция не влиза стрелба на "големи разстояния". ДП и така си стреля на около 800 метра, в наши дни също няма да намериш картечница, която да се ползва за стрелба над това разстояние (като изключим 12,7-мм). Виж - продължителната стрелба (в това число и стрелба с дълги редове) е нещо важно именно за тогавашните ротни картечници. В това отношение обаче Максим например е далеч по-напред от МГ-42, но въпреки това изчезва, което ще рече, че в реалността такава стрелба не е била особено нужна...
Comment
-
lobo написаСравнението м/у Максима и МГ-34,42 е малко трудно.Не само поради габаритите.МГ42 е такава, че доскоро се произвеждаше в братска Югославия,а може би и още се прави под оригиналният калибър.Защо ли?Максима е на въоръжение в руската армия от 1905г. - Епопеята "Порт Артур".Тогава е била монтирана на лек оръдеен лафет с голям щит.МГ42 ебила и все още е копирана от производителите.Доброто оръжие живее дълго.Калпавото губи битките.
Comment
Comment