Наскоро у мен възникна интерес към огнестрелното оръжие произвеждано и на балканите и в частност на територията на днешна България през периода16-19 век. Предимно се интересувам от типологията му, центровете на производство и влиянията на околните региони върху него. Ако някой ми подаде информация, автори и издания, бих му бил много благодарен.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Огнестрелното оръжие на балканите до 19век
Collapse
X
-
Много дълга тема е това. Аз се заемам да обясня полека-лека какво и защо са правили нашите прадеди на Балканите.
Като за начало ще започна с центровете на занаятчийско производство-тюфекчийството. Това са Габрово,Сливен,Тетово и Албания.Нарочно не слагам Цариград.
Всеки един от тези градове създава своя школа, която създава неповторими и красива образци огнестрелно и хладно оръжие, което ние го ценим, но не и останалият свят, защото това си е наше дело-Балканско и останалият свят не го разбира.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
-
не знам, но като за начало може да потърсиш тази книга в някоя антикварна книжарница: "Weaponry of the Past," Nikola Daskalov and Viara Kovacheva, Sofia Press 1989. Тя е на английски, но е специално посветена на оръжията от периода на Възраждането с огромен превес на огнестрелните, като има множество цветни илюстрации. Аз не съм експерт но като за начало е подходяща. Книгата на Георги Маринов "наръчник на Оръжейния Колекционер и Любител", т.1 (и единствен) е също добра за някой начинаещ.
Comment
-
Сдобих се с посочената от вас литература. Между различните автори, разбира се, има разминаване. Те се отнасят предимно около “Сливенската пушка” разликите и с “боялиятя”. Някой от вас има ли лични наблюдения и възгледи по този въпрос.
За Парабелум - Намерих книгата, повече информация имаш на Л.С. което не си отворил.
Comment
Comment