Nikoi vijdal li e v Bulgaria kasia nagant za NKVD i kak tochno se razglobiava
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
nagant
Collapse
X
-
Късият Нагант? Да аз съм го виждал, даже и стрелял
Приятен револвер е, но поради късата си цев началната скорост на куршума е малка.
Разглобява се също като армейският револвер.Разлика в разглобяването му няма.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
re:parabellum
това което си виждал приятелю не може да е късия наган,имам руско списание "оружие" което цялото е посветено на нагана (как е създаден,модели, как е приет в руската а по късно и в съветската армия,пълни данни за руските клеима и патрони) ,има две снимки и много малко информация за късия модел (тои е произвеждан само 5 години) той е не само с по къса цев но и дръжката е по малка мушката е заоблена като на императорския а плочката от дясно я няма а също така и двете болтчета но друго не се вижда на снимките чувал съм,че трябва да се свали първо десния чирен и от там се доразглобява но не знам някой да го има в БългарияNo one can guarantee success in war,but only deserve it.
Comment
-
Schwarzlose написатова което си виждал приятелю не може да е късия наган,имам руско списание "оружие" което цялото е посветено на нагана (как е създаден,модели, как е приет в руската а по късно и в съветската армия,пълни данни за руските клеима и патрони) ,има две снимки и много малко информация за късия модел (тои е произвеждан само 5 години) той е не само с по къса цев но и дръжката е по малка мушката е заоблена като на императорския а плочката от дясно я няма а също така и двете болтчета но друго не се вижда на снимките чувал съм,че трябва да се свали първо десния чирен и от там се доразглобява но не знам някой да го има в България
Ако може , ще бъдеш ли така добър да ми сканираш статията за Наган-а от сп.Оружие и да ми я пратиш на имейла? Аз имам извънредният брой на това списание за оръжието на Вермахта, ако го нямаш мога да ти го сканирам и да ти го пратя на твоят мейл. Така ще направим онлайн трампаТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Не, аз в България го гледах. На пролет като се прибера пак ще погледна туй желязо и ще направя снимки.
Тъкмо истината ще излезе наяве.
А иначе аз имам Нагант произведен през 1914 година в Тула. Съвсем стандартен модел е.
Съжалявам, че навремето дето не взех и СССР-ски от 1938 годинаТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написаНе, аз в България го гледах. На пролет като се прибера пак ще погледна туй желязо и ще направя снимки.
Тъкмо истината ще излезе наяве.
А иначе аз имам Нагант произведен през 1914 година в Тула. Съвсем стандартен модел е.
Съжалявам, че навремето дето не взех и СССР-ски от 1938 година
:vb_sad: :xmay the Force be with you
Comment
-
Han Solo написанадявам се е запазен... защото на 2 годишнината от форума Криле с десетина съфорумци - гости от провинцията ходихме във военноисторическия музей и там прекрасни експонати бяха варварски обезапасени заради идиотските изисквания на МВР и за историческото оръжие
:vb_sad: :x
Се оказват твърде мощни за конструкцията. Самият патрон за ТТ има .5гр барутец-точно толкова има и т.нар. безшумен патрон за автомат Калашников.
Какво се получава като се използват тези патрони на Наган-а?
Ами в Най-добрият случай раздуване на цевта. В най-лошият пръскане на цевта или рамата на барабана. Има и по-лош, но там вече Дядо Господ ги знае.
Един мой приятел даваше навремето два револвера с просвредлен барабан за един барабан оригинален и непипан от самозвани майстори.
Ако някой намери Наган с не разпробиван барабан .Моят съвет е да не го разпорбива за патрони от ТТ. Ако иска толкова да гърми нека да използва патрони .32 Long или .32 Long Kolt. самите патрони са намален заряд и пасват чудесно в барабана.
Но преди да стреляте с такова хубаво историческо оръжие си задайте въпроса:
"Заслужава ли си да унищожа тази честица История само заради някакъв си кеф"
Моят съвет не го правете.
Ако искате да гърмите толкова много, отидете в най-близкото стрелбище и се настраляйте наволя.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
А колкото до обезопасяването на историческо оръжие в нашите музеи то нямам думи. Добре де щом като искат да ги пробиват нека да го направя по най-културният начин. Да махнат ложата и отдолу където не се вижда да пробият колкото си дупки искат. Обаче нашите са си масторчета.Директно отгоре с 5-8 мм свредло. Виждал съм даже дупки и през полуложата отгоре. Явно тъпият шлосер го е мързяло да махне лполуложата и отгоре през нея давааааааааааааай със свредлото.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Тъй като се заговорихме за този револвер ето една къса статийка за него.
НАГАН обр.1895
През 1895г., в руската армия се приема модерният за своето време револвер “Наган” обр.1895 г.Той носи името на фамилия оръжейници от белгийският град Лиеж-до 1900 г. Това са Леон и Емил, а след това Шарл и Морис.Фирмата им съществува до 1928г и произвежда оръжия и автомобили.Може да се припомни, че Емил Наган в сътрудничество със Сергей мосин внася свой дял в конструкцията на пушката “Мосни-Наган”обр.1891г., известна още като трилинейка.
Към историята на конструирането на нагана би трябвали да присъединим и известният белгийски оръжейник Анри Пипер,известен у нас с револверът си приет на въоръжение в българската армия в ограничено количество.като използва някои дотогавашни идеи,Пипер изработва няколко подобрения в револверите си,едното от които е подвижността на барабана с цел по-добра обтурация.Братя Наган купуват тези идеи и ги патентоват във Франция-1892г и в Англия 1894 година.
За да завърша кратките бележки по конструирането,би трябвало да спомена, че наганът е представител на едно цяло семейство револвери разпространени във френската и швейцарската армия.
Рамата на револвера е цяла,а зареждането и изхвърлянето поединично.Задната част на Корпуса е съставена от две надлъжно прилепващи се части,което е оригинален отличителен белег за споменатото семейство револвери.
Движението на барабана напред е едно съзнателно замислено конструктивно решение с цел да не се допусне прорив на барутните газиве между изхода на камерата на барабана и началота на цевта.За да се постигне замисълът, се използват три основни въведения:
- Придвижването на барабана напред е под въздействието на механизъм,задвижван от ударно-спусковият механизъм.
– Цевта,навита в корпуса се подава навътре с около 3мм, с конусно скосен ръб.В предната част на барабана са издълбани гнезда в патронниците за прилепване към тази част на цевта.
– След изстрел барабанът се връща назад под въздействието на спирална пружина,разположена между остта му и метална втулка.
През 1910г е направен опит за усъвършенстване на нагана,който не достига повече от етапа на техническо решение-барабан подобен на този на френският револвер обр.1892г.Издаден е и патент за този т.нар. “Специален образец” от 16 юни 1913г.Произведена е и малка серия, но започва Първата световна война,новостите слизат от работните маси,за да отстъпят място на масовото производство на известните образци.
От “Наган”обр.1895г са се произвеждали две модификации-за войници и офицери.Между тях има само една разлика-револверът,предназначен за войници, е с просто действие/сингъл екшън/.Трябва да се опъне петлето с ръка и след това да се натисне спусъкът.Офицерският наган е с двойно действие.С него може да се стреля и чрез натискане на спусъка,при което се взвежда и спуска ударникът
В годината на приемане на нагана руската армия е в процес н превъоръжаване с трилинейни винтовки обр.1891г.Затова първото количество от 20 000 броя револвери е произведено в Белгия до 1898г.От същата година започва производството в Императорският тулски оръжеен завод,като за 5 години-1898-1902 са произведени 180 000 броя.През 1903г са произведени 5000 екземпляра,а през 1904г-3392.По време на руско-японската война количеството значително нараства:1905-64 830,1906-62 917 броя.През периода 1908-1910 са произведени 38 133 броя офицерски и 5200 войнишки.
Според руският мобилизационен план от 1910 и допълнен през 1912г., се предвиждат 436 210 револвера в армията.На 20 юли 1914 те са 424 434.цената им е средно 27 рубли.За да се покрият загубите на руската армия,на 18 септември 1914 е заповядано да се произвеждат по 25 000 броя на месец.През 1915 производството достига 131 842.
Освен в Белгия и русия наганът е произвеждан и в Полша.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
За Нагана
:sm100: Преди много години, още когато прохождах в темата, край мен мина едно такова чудо. Не късо а съветско производство с клеймо Тула-1944 г. И беше с патрони за ТТ - 7,62 Х 25. Имаше червени бакелитени (или подобни) чирени и беше като от магазина, пардон -от склада. Аз не си падам хич по стрелбата и не го пробвах тогава, та не мога да кажа, разпробиван ли беше или оригинален. Върти ми се из главата, че беше оригинал. А такъв къс оригинален Наган, не съм виждал. Иначе народно творчество съм срещал тук-таме. В музея имаше десетина броя, но само един беше оригинален белгийски. Подаващата напред барабана част, беше счупена много гадно. От друг револвер успях да намеря такъв чарк и сега изделието работи. Е, ако му туриш ударник, който също беше свален. Сега е в експозицията и всеки може да го види.
:wall: За обезвредяването или по-скоро за ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕТО на историческите оръжия, аз и съмишлениците ми от НДрТр, сме изписали тонове мастило. Показвал съм по весниците, как НЕ трябва да се обезопасява оръжие. За пример -Български Парабелум, мод 1900 г., с големия герб на патронника, с пластинчатата пружина, със скосените копчета на блока, и с калибър 7,65 Люгер (и с по-дългата цев), така злобно беше заварен в патронника, че не можеше да се затвори блока и изхвъргача стърчеше, чак да ти се доплаче. Докато изпиля заварката вътре, та поне да може да затвори блока и изхвъргача да легне на мястото си, и отзад под дясното копче блока да може да заключи, се видях в чудо. А тогава ги нямаше много разните му там шмиргели и пр. инструменти! Гадория та гадория. А колко други такива случаи има!!! Една ловна двуцевка с капсулни цеви. Със златни инкрустации по железарията, със резби по дървенията. И с оксижена разтопени пистоните до дъно. Сакън да не гръмне! :1087:Last edited by танкиста от Харков; 14-01-2005, 14:31.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
Comment