Аз бях снаиперист в казармата ама като гледам бая са ни претупали обучението.Ама пак от 10 мишени свалях минимум по 7/2 награди ми дадоха като така и не ги видях....ама иде/.според мене вградения далекомер при ПСО-1 е добра идея особено за масов снаипер като драгунов,правеш го ефективен и в ръцете и на средно ниво снаиперист/хехекато мене например :twisted: /
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Снайпери
Collapse
X
-
Всъщност, руският аналог на патрона .50 12,7х99 browning (12,7х108 рус) е значително по-мощен от американския. Превъзхожда го и в балистични параметри и начална скорост при една и съща дължина на цевта и като дулна енергия на куршума и като време за запазване на кинетичната енергия...а за камуфлажа и методите на действие е писано много и още много ще се напише. Начините са толкова, колкото са снайперистите по света...всичко зависи от индивидуалните способности и находчивост на всеки отделен снайперист. Даже някъде из нета мярнах снимка на снайперист, прикрит в блато, който беше завързал на гърба си пластмасова патка..може да е смешно но...изглежда върши работаValor is of no service,
chance rules all,
and the bravest often fall
by the hands of cowards.
Comment
-
М82А1 Barret
калибър: .50 BMG (12.7x99 мм)
механизъм: полуавтоматичен, с кратък ход на цевта
Обща дължина: 1448 мм
дължина на цевта: 737 мм
Пълнител: 10 патрона, кутиеобразен
Прицел: 10х
тегло: 12.9 кг без патрони
Максимална ефективна далекобойност: до 1800 м (в зависимост от размера на целта)
Групираност на попаденията на 500 м : (1.5 - 2 МОА) при исползване на патрони матч клас МАТСН
В-94 -
Калибър: 12.7x108мм
Механизъм: газоотводен полуавтомат със задръжка на затворния блок
Цев: 1000 мм
Тегло: 12,9 кг без патрони и оптически прицел
Дължина: 1746 мм (1154мм в сгънат вид)
Пълнител: 5 патрона, кутиеобразен
групираност на попаденията на 500м 5 изстрела в кръг с диаметър около 12-14 см
Valor is of no service,
chance rules all,
by the hands of cowards.
Comment
-
Здравейте български войници. Отдавна май не съм се мяркал насам, ама какво да се прави..задължения, проблеми....
Гледкам тука, че не сте писали в темата..Не ви е интересна или няма какво да напишете? А ако има нещо което бихте искали да знаете за тези нещица-питайте бе...ще се радвам да ви помогна с отговора си. Смятам, че имам някои познания за съвременното леко стрелково оръжие и ще се радвам да ги споделя с вас.Valor is of no service,
chance rules all,
by the hands of cowards.
Comment
-
Мен лично много ме интересуват концепциите за използването на снайперистите в различните армии и особено в БА.
Все пак, едно е снайперист- свободен ловец, друго е такъв, действащ в състава на отделението.
Постнете някой ред ако имате повече данни!Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!
Comment
-
В нашата (Българската ) армия няма свободно действащи снайперисти. Винаги са в състава на ротата. А по света навсякъде е различно. Концепции колкото искаш. От опита който имам мога да кажа, че снайперистът е най ефективен като "свободен ловец" в екип с един или двама войници - автоматчик и наблюдател. В руската армия доскоро също нямаше свободно снайперисти ю, но в процеса на войната в Чечения необходимостта от такива се доказа. Там вече снайперистите са освободени от разни уставни глупости като боина униформа, всекидневно бръснене и така нататък. Доколкото знам от лични контакти с американци, при тях след завършване на снайперското училище ги разпределят по поделенията като те са в състава на ротите но имат огромен избор и поле на действие съгласно ситуацията. всъщност на тях повечето задачи им се дават от офицерите, а ако няма такива действат с останалите от взвода или ротата ии в каквато там войскова единица са.
Конкретно за концепцията за снайперстите в БА...май няма такава...правиш каквото ти каже старшината или ротния и това е.. ако много мрънкаш ти взимат пушката и я дават на някой който не мърмори...корупция..какво да се прави...как да обясниш че снайперската е стрелба е трудна и изисква какво ли неValor is of no service,
chance rules all,
by the hands of cowards.
Comment
-
наскоро четох дискусия за СВД и разбрах, че концепцията на нашите снайперисти е по-различна от тази на запад - при нас (и русия..) снайпериста със СВД е по-скоро за по-точна огнева поддръжка на място на дистанции до 500м и е интегрална част от ротата докато на запад е доста по-индивидуално
така ли е или обърках нещоalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Точно така е. Но според мен тук нещо е объркано..първо те учат , че първата и най важна цел е противниковият снайперист а втората офицерския състав....ама никой не казва дали същите тези противникови снайперисти и офицери ще атакуват с останалата войска в линия и ще чакат да ги намериш.. а и ако дистанцията е над 500 м какво? Трябва да ги изчакам сигурно да се приближат а?
хехеValor is of no service,
chance rules all,
by the hands of cowards.
Comment
Comment