Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво е оръдието

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Какво е оръдието

    Каква система и калибър е това оръдие на снимката, в двора на Българска казарма и защо са така насечени спиците на колелото, за мен е някакво трофейноClick image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	1
Size:	173.7 КБ
ID:	557861

    #2
    Тук съм невежа, но това за мен е или шега, или фотошоп или макет...
    Очевидно е, че този лафет не е за тази дължина на цевта, а и може би не за този калибър.
    Да не говорим за каруцарските колела, на външен вид те не биха издържали транспортирането на оръдието.
    Не ми се вярва да останат здрави и след изстрел.

    Comment


      #3
      Колелата са достатъчно здрави за да издържат и по-тежки неща от това оръдие и на са "каруцарски" виж им размера. Оръдието има и сериозен стоманен лафет (който ще поеме отката от изтрела, а не колелата) и интересна противооткатна система (прилича на корабно оръдие). Според мен е гаубица, 100 - 130 мм или оръдие-гаубица от началото на 20-ти век. Нистина интересна снимка, дано някой рзпознае какво е че ми е интересно.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

      Comment


        #4
        А колелата са насечени, вероятно за да не може противникът да го пренесе на по подходящо място ...
        Оръдие си е - дьлга цев, малък ъгъл възвишение ..

        Comment


          #5
          Оръдието трябва да е някъде от края на Х²Х век (модел 1880 или по-скоро 1890 и някоя), поне така ми изглеждат ствола и лафета. Не ми е много ясно доколко има противооткатен механизъм (през спиците на колелото изглежда да се вижда някакъв малък цилиндър над ствола, който може и да служи за тази цел, но не съм сигурен: във всеки случай, повечето полеви оръдия и гаубици от началото на ХХ век използват друг тип механизъм и това оръдие изглежда "старомодно" на техния фон; мисля си че по-скоро няма такъв). Не е гаубица, защото е твърде дълго за целта (тогавашните гаубици обикновено са дължина 10-12-15 калибъра) и не изглежда да може да се издига ствола на повече от 20-30 градуса.
          Снимката е под такъв ъгъл, че няма как сигурно да се измери по нея съотношението между калибъра и дължината на цевта (под този ъгъл оръдието изглежда по-дълго, отколкото вероятно е), но бих предположил, че не е по-малко от 25-30 калибъра и не е повече от 40 (според мен, нещо от типа на 35). Това го поставя в категорията на полевите оръдия, "дългите" оръдия (нещо като корпусни за тогава) или морско оръдие. Няма щит (поне в момента), което също предполага малко по-старо оръдие.
          Калибърът също трудно може да се прецени така, но не ще да е по-малко от 77-87 мм и не е мисля, че е повече от 105-120 мм.
          Всички лафети от този период (края на Х²Х, първите едно-две десетилетия на ХХ век) са дървени, колелото укрепено с метален пръстен, така че това само по себе си не означава нищо (но не е фотошоп или нещо подобно).
          Може и да е някакъв тип морско оръдие (както предполага Амазон, но аз не съм много сигурен), което е качено на колесен полеви лафет, т.е. някакъв тип "хибрид"? Може би е трофейно морско оръдие, което впоследствие е качено на лафет от друго.

          ПП Но аз в никакъв случай не разбирам кой знае колко от тези неща, така че може и да греша.

          Comment


            #6
            Това е сканирана на специален скенер оригинална стъклена плака , така че е 100% оригинал, намираше се всред купчина плаки, все от периода на ПСВ.

            Comment


              #7
              Ваш ред е да изпробвате уменията си за търсене в интернет и да потвърдите или отхвърлите тази хипотеза:
              http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ca...n_19654_HR.jpg - от статията http://en.wikipedia.org/wiki/QF_4.7_inch_Gun_Mk_I_-_IV

              Comment


                #8
                Т.е. да сме го получили от немците? Британците на Балканите са имали съвсем малко количество такива оръдия - само 2 (според сайта на Марко за българската артилерия), които след 1918 г. са предадени на сръбската армия. Малко вероятно е да са те. Остава немците да са ни дали някакво количество от пленени на западния фронт оръдия (но защо?). Иначе определено прилича - и противооткатният механизъм се връзва (тук Амазон позна еднозначно).
                А за насечените спици на колелото - очевидно е, че става въпрос за бойни или подобни "щети", защото на снимката ясно се вижда, че от другото колело даже липсват част от спиците или са пречупени почти изцяло (една е напълно счупена, а две от виждат се са пречупени и липсват части от тях). Може би повреди от шрапнели или умишлено нанесени (макар че кой ще ги прави и защо?). Т.е. оръдието явно не е действащо към момента на снимката. Впрочем, вижда се и табличка с някакво описание, което предполага, че по-скоро е "изложено", отколкото действащо.

                Comment


                  #9
                  Една насока за търсене би била да се провери какви оръдия са монтирани на този лафет, Mk. I Woolwich, ако се вярва на статията в Wikipedia. За съжаление краткият ми опит в тази насока не доведе до резултати (излизаха разни за противотанково оръдие от Втората световна върху лафет Mk. II Woolwich).

                  Иначе аз табелка не виждам - това отляво на колелото е пластина за спирачка.

                  Освен това bisko твърди, че оръдието е в двора на българска казарма, но може би снимката е от другаде. Добре би било да получим допълнителна информация по въпроса.

                  Comment


                    #10
                    Не, оръдието определено е същото, нещата не опират само до лафета, ще прикача снимка. Единственото, което малко ме притесняваше бяха двата "пръстена" на ствола, но може би просто не се виждат добре на по-новата снимка.

                    За "табелката" си съвсем прав - моя грешка, смешна при това.

                    Така че, bsb, можеш да се поздравиш с успеха - идентифицира оръдието успешно, поне според мен. Остава въпросът как точно се е озовало там, където е. Очевидно е, че може да е само трофей, въпросът е откъде. Няма как да е от британската армия на Балканите, остава вариантът да е предадено от немците.

                    В жълто съм маркирал повредите по колелата. Струва ми се очевидно, че с такива повреди няма как да е действащо. Изглеждат по-скоро умишлено нанесени, а не от шрапнели или нещо подобно. НО са доста "неравномерни".
                    Attached Files

                    Comment


                      #11
                      дааа, точно то е, 4,7 инчовото британско, благодаря колеги, остава загадката как се е озовало при нас и защо наистина така са поломени колелетата, според мен умишлено, за да не може да се използва

                      Comment


                        #12
                        bisko написа
                        защо наистина така са поломени колелетата, според мен умишлено, за да не може да се използва
                        Не знам, не е много логично. Ок, ще повредиш колелата и ще затрудниш използването му на момента, но едва ли е какъвто и да е проблем да се заменят спиците. Ако трябва да го изоставиш и не искаш да попадне в ръцете на противника работещо, по-логично е да вземеш или повредиш затвора, противооткатните механизми и механизмите за насочване. Едва ли е особен проблем да го сториш, няма да отнеме повече време от нанасянето на повреди по колелата.

                        Comment


                          #13
                          Click image for larger version

Name:	72.jpg
Views:	1
Size:	117.1 КБ
ID:	530731Click image for larger version

Name:	37.jpg
Views:	1
Size:	160.0 КБ
ID:	530732Ето го оръдието, в гробницата на НВИМ, мисля че е то

                          Comment


                            #14
                            gollum написа Виж мнение
                            Не знам, не е много логично. Ок, ще повредиш колелата и ще затрудниш използването му на момента, но едва ли е какъвто и да е проблем да се заменят спиците. Ако трябва да го изоставиш и не искаш да попадне в ръцете на противника работещо, по-логично е да вземеш или повредиш затвора, противооткатните механизми и механизмите за насочване. Едва ли е особен проблем да го сториш, няма да отнеме повече време от нанасянето на повреди по колелата.
                            Може просто да предположим, че войника изпълнявал заповедта да унищожи оръдието е видял в колелата единственото познато му нещо (другото я вземе че избухне, я окепази топора) и се е захванал с тях (дори там не е действал особено умно, както личи от снимката).
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                            Comment


                              #15
                              Прав си, Амазоне, за това, че животът е дотолкова голям и разнообразен, че са възможни какви ли не работи, така че логиката не е достатъчна при всички случаи (какво остава пък за здравия разум). Моето предположение за повреди от шрапнели се връзва още по-слабо.

                              Comment

                              Working...
                              X