Чудех се, боеприпасите, като патрони,гранати,снаряди, имат ли някаква "трайност" и колко е тя, евентуално?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос относно боеприпасите
Collapse
X
-
Да, имат. Но нямам идея точно колко е и, предполагам, ще зависи от типа боеприпаси, използваното взривно вещество и разни други неща (естествено, от условията на съхранение ще влияят). Не знам точно колко е, но при правилно съхранение за повечето типове (патрони, снаряди) трябва да става въпрос за много (десетки) години.
-
Аз имам вьпрос на тема античност!
Здравейте,
Преди време прочетох в Интернет за интересна находка: Археолози в Англия открили надгробна плоча от времето на Римската Империя на която пишело,че тук почива пьлководец предвождал 500 войници от днешните земи на Бьлгария.Голям процент от крьвта на "кореняците" Англичани била като на много Бьлгари.В статията се шегуваха, че те са наши братовчеди.
Някой може ли да ми каже нещо повече за това или кьде да го потьрся в Интернет?
Благодаря Ви!
Comment
-
Старите патрони с черен барут при добро сьхранение нямат срок за годност.Черния барут,затворен херметически не се разлага,не овлажнява и е годен неопределено време.Патроните с различен вид бездимен барут имат срок на годност и той е указан на опаковката на кутиите.Бездимния барут е химическо сьединение е се разлага с времето, независимо от начина на сьхранение.
Comment
-
Тинко написа Виж мнениеЗдравейте,
Преди време прочетох в Интернет за интересна находка: Археолози в Англия открили надгробна плоча от времето на Римската Империя на която пишело,че тук почива пьлководец предвождал 500 войници от днешните земи на Бьлгария.Голям процент от крьвта на "кореняците" Англичани била като на много Бьлгари.В статията се шегуваха, че те са наши братовчеди.
Някой може ли да ми каже нещо повече за това или кьде да го потьрся в Интернет?
Благодаря Ви!
Comment
-
Патроните с черен барут според мен могат да бъдат годни много по дълго от патроните с бездимен,нитроцелулозен,пирокисилинов и т.н. състав.Причината е много проста,първите са надеждни докато не се разхерметизира гилзата,при вторите обаче е по сложно.Годността им се определя преди всичко от типа на флегматизатора определящ скоростта на горенето и времето за което той се разгражда.Стават опасни за употреба.Снарядите,специално разривния проектил също има срок на годност.Повечето фугасни снаряди се зареждат с АП 1 или АП 4.Полутвърдо тестообразно вещество,което след определен период от време се самораздува и става опасно.
Comment
-
Нормалния срок на съхранение на един съвременен боеприпас, мирновременно производство е 20 години. Периодично се прави изследване на качеството на барута и преглед на нарастване на взривното вещество в снаряда , ако не е снаряден взривателя. Съвременните снаряди се пълнят с тротил, хексоген или смеси на тяхна основа. Военновременните - с амонити , пикринова киселина и подобни, лесни за производство , но нетрайни във времето. Малокалибрените - предимно с ТЕН и хексоген, понякога окфол с тетрил и са по трайни , но пак в рамките на 20 години .При барутите - при военновременните се пропускат част от операциите по стабилизиране и сушене, затова са и по нетрайни.
След двайсетте години срока на съхранение може да се увеличи на два пъти до общо 30 години - това беше в СССР-ско време.
Снаряди с електронни компоненти - радиовзриватели, управляеми първо трябва да се съхраняват в слиматизирани хранилика , а трайността им зависи от годността на електронните компоненти - главно кондензаторите и батериите и запазване на херметизацията. Периодично електроникате се тества..
Пиротехническите - сигнални ракети и патрони са с по малък срок, заради използването на селитри, които са хигроскопични и с времето поемат влага и се поврежда пиротехническия състав.
Comment
Comment