Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Клуб-К

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Клуб-К

    Руска компания предлага на пазара нова мощна система за крилати ракети, която може да се скрие в обикновен контейнер. Това означава, че от всеки търговски кораб може да се потопи самолетоносач, а от камион - да се унищожи летище, съобщи агенция "Ройтерс".

    Потенциалните клиенти на системата "Клуб-К" включват партньори на Кремъл като Иран и Венецуела, твърдят специалисти по отбраната. Те се притесняват, че някои държави може да предадат на терористични групировки ракетите със сателитно насочване, които е много трудно да бъдат засечени, допълва агенцията..

    "Клуб-К" дава потенциал за нанасяне на прецизни удари от голямо разстояние (до 300 км) благодарение на ракети, изстрелвани от обикновено транспортно средство, което може да се придвижи до което и да било място на планетата, без да привлече внимание", казва Робърт Хюсън от Jane's Defence Weekly, който пръв публикува данни за оръжието.
    В действителност става дума за известна за Запад серия ракети 3М-54ТЭ, 3М-54ТЭ1 и 3М-14ТЭ, предназначени основно за борба с надводни морски цели. Производственото име на комплекса е "Калибър", а по стандартите на НАТО ракетите са известни като SS-N-27 и бяха демонстрирани публично на оръжейно изложение в Близкия изток през 2007 г. Тогава обаче бе показано, че те се изстрелват от самолет, боен кораб или дори от торпедна тръба, но не и от наземна установка с размерите на цивилен контейнер.

    На сайта на московския производител "Концерн "Моринформ система-Агат" този месец бе качено видео за измислена тропическа държава, подложена на наземна, морска и въздушна атака от агресивен съсед.

    Нападнатите отвръщат с изпреварваща атака, като товарят три контейнера с "Клуб-К" на камион, влак и кораб, разпращат ги в различни посоки и нанасят съкрушителен удар по врага, унищожавайки бойни кораби, танкове и летища.
    Е какво мислите за това оръжие?Доста е иновативно и може би това е отговора на руснаците срещу доста изпреварващият ги американски флот.Обаче това оръжие може доста да подпомогне международният тероризъм?

    #2
    Това е като ядрена бомба - куфарче.

    Comment


      #3
      Струва ми се, че доста ракети "земя-земя" се изстрелват от контейнери. От друга страна, един от стандартните размери на търговските контейнери е 40*8*8,5 фута (т.е. 12*2,4*2,55 м), което е повече от голяма част от ракетите. Така че не виждам кой знае какъв технически проблем пусковата установка да се разположи в търговски контейнер. Даже в статията за "Екзосе" (http://en.wikipedia.org/wiki/Exocet ) има снимка на импровизирана аржентинска пускова установка - тя е значително по-малка от големите контейнери, както се вижда.
      След като ракетата, за която става дума в статията, е с изцяло автономна навигация, значи не й трябва особена система за управление на огъня. Т.е. вкарването й в търговски контейнер би трябвало да е тривиално. Просто досега не е имало нужда от подобни упражнения.
      Сега виждам и статията за комплекса заедно със снимка. Наистина е в 40-футов контейнер. http://ru.wikipedia.org/wiki/Club-K_(ракетный_комплекс)

      Comment


        #4
        Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

        Рекламното филмче на системата е много тарикатско, но е чиста реклама, доста далеч от реалността. Общо взето възможността за изграждане на подобна възпираща система е реална, но предполагам изключително скъпа.
        А и реален възпиращ ефект без ядрени бойни глави, дали е възможен?
        Така, че личното ми мнение е, че това ще си остане само като проект.
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

        Comment


          #5
          Ракетния комплекс Клуб се произвежда в два варианта Клуб-С за подводници и Клуб-Н за надводни кораби. Разликата между тях е в типа пускова установка. Предназначени са за поразяване на големи, бавнодвижещи се цели или за нанасяне на удар върху неподвижни цели. Съществуват няколко варианта на ракетите, които са на въоръжение в ракетния комплекс Клуб. Това са съответно 3M-54E и 3M-54E1, предназначени да поразяват големи надводни мишени, 3M-14E и 3М-14Е1 предназначена за поразяване на наземни цели 91RE1 и 91RE2, които са за борба с подводници. Обсега на 3M-54E е около 300 км, а бойната му глава около 450 кг. Лети на 10-15 м на водата. В момента строящите се в Русия 3 фрегати за Индийския флот е монтиран Клуб-Н. Руснаците имат традиции в разработката на подобни "скрити" или "маскирани" ракетни системи. Пример за това е Боевой железнодорожный ракетный комплекс(БЖРК) Молодец, който е въоръжен с ракети 15Ж61 и 15Ж60(по натовско означение SS-24 Mod 3 и Mod 2).
          Тук искам да кажа, че и американците имат подобна разрабока на вариант на ракетна установка, която също е базирана във влак и е маскирана като обикновен товарен вагон. Това е Peacekeeper Rail Garrison Car.
          Сега до колко е за осъществимо за ракетната система Клуб-Н да бъде монтирана в контейнер, качен на влак, камион и търговски кораб и до колко подобна система би била ефективна си остава въпрос на доразвиване на разработката и на финансиране. Но мисля, че потенциалните купувачи на такава установка не биха били чак толкова много. Според мен основната причина за това е, че страни като Иран, Северна Корея, Либия, Сирия, които са сред основните потенциални купувачи на подобен тип система, разполагат със собствени разработки в тази област и имат технологичните възможности да ги реализират.
          Attached Files
          Last edited by gollum; 31-01-2011, 15:08. Причина: размерът на картинките правеше съобщението и цялата тема нечитаеми
          sigpic
          Si vis pacem, para bellum.

          Comment


            #6
            Сега и ако намалиш картинките до поносими размери, че да се чете какво си написал.... Цена няма да имаш
            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

            Comment


              #7
              Иран, Северна Корея, Либия, Сирия
              Не мисля, че която и да е от тези страни може в близкото бъдеще да създаде ракета, която се доближава като характеристики до Клуб-К.

              Относно това дали ракетата е ефективна, мисля, че като характеристики е доста добре. Проблемът е, че за да се пробие отбраната на американска авионосна ударна група (или друго военноморско съединение с противовъздушна и противоракетна отбрана от такъв клас) ще е необходима масирана атака с много ракети. От друга страна, държавите, които биха си купили това оръжие най - вероятно ще могат да си позволят да го купят в символични бройки.

              Comment


                #8
                Сега първо искам да се извиня за размерите на картинките, още не съм усвоил форумния интерфейс. По въпроса за ракетните програми на Иран, Северна Корея, Либия и Сирия искам да кажа, че тези страни засега не могат да направят нещо, което да се сравни с Клуб-К по характеристики и възможности. В това отношение спор няма. В случая обаче според мен допираме до един основен въпрос- количество или качество. Според мен мисля, че в случая всяка една една от тези страни би заложила на количеството за сметка на качеството поради ниска цена и възможността да го произвежда на собствена територия. Ще посоча един пример за това. Иран в последните години активно разработва своята ракетна програма. Основните му източници на технологии и оборудване са Китай, КНДР и Русия. По отношение на противокорабни ракети произвежда 3 собствени модификации Косар, Ноор и Наср-1. С иранска ракета беше поразена израелската корвета Ханит. Колкото до Клуб-К засега като основен купувач се очертава Индия и вероятно Венецуела. Съмнявам се, че Русия би продала бройки от него на Иран, Северна Корея или Либия.
                sigpic
                Si vis pacem, para bellum.

                Comment

                Working...
                X