Като са идвали от Ориента, и са били направени от далеч по-качествена стомана. Такова име на оръжеен център си е изградил и град Толедо през средновековието.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Легендарни Оръжия
Collapse
X
-
broni
legendarni i "legendarni" orujiq dal gospodsamiqt me4 e legendaren za tolkova mnogo narodi 4e nqma kak da napi6a po4ti nqma narod koito da izpolzva me4 i da nqma nqkoi geroi s vul6eben me4..a sabqta damaskinq sama po sebe si e 6ediovar koito ne vseki maistor moje da izraboti..samyraiskite me4ove su6to sa legendarno orujie..ne pomnq to4no kak bqxa imenata na me4ovete ot 6ogyn no kato nadnikna f knigata 6te drasna ne6tolegendarni sa dulgiqt luk na robin xyt arbaleta na tel kakto i refleksniq luk kato cqlo..mnogo konni narodi imat legendi za lukove koito preminavat pres 12 xalki i t.n. ne moga i da iskam da napi6a za vsi4ki legendarni orujiq..takiva sa estestfeno bezopelacionnite tigri na vermaxtta i ss kakto i t34 na 4ervenata armiq..abe kakto kazax orujiq bol...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Траки, Македони, Българи, Славяни с общ корен?
Сега не ми се пише обширен доклад, по въпроса, но искам да възродя темата и да отбележа две неща.
Първо за сабята дамаскиня на Крали Марко. Най-верочтно става дума за килидж или шашмшир, защото най-добрите саби с острие от многослоева (дамаска) стомана са правени в Персия, поне що се отнася до 14-15в. Дотогава вече сабите със закривени остриета са добили таква популярност, че мечове с остриета от дамаска стомана в Близкия Изток не са останали. Персийските остриета са били сред любимите на османлиите, които заповат да развиват собствена оръжейна промишленост и металургия чак след няколко успешни похода срещу Персия, в които пленяват голям брой занаятчии.
Други легендарни оръжия са сабите на пророка Мохамед. От тях са запазени към една дузина, от които повечето сега са изложени в Топ Капъ в Истанбул, сред съкровищата, а другата част са в Египет. Аз лично съм виждал тези в Топ Капъ (където е рай за любителите на хладно оръжие) и по-скоро вярвам, че може и наистина да са от времето на Пророка, ако не и на самия Пророк. Остриетата са прави, както някога са били всички ранноислямски мечове, а саби арабите не са ползвали (противно на съвременните картинки, от които размахват сатъри и силно извити остриета). Разбира се, дръжките и ножниците турците са ги украсили според техния вкус (също и в Египет, където други тюрки, мамелюците са направили така). Има обаче една сабя, която е изчеснала, и която била наречена ЗулФикар, от нещо си Ал Фикар. Не съм специалист по арабски и нека ако има такъв тук ме поправи ако съм написал името грешно, но то е значело "Великият Сатър", преведено буквално. Знае се за този меч. че е бил даден от Мохамед на Али, който в една битка го покрил с кръв и слава. Самото острие завършвало с раздвоен връх (като змийски език). Дали това раздвоение на върха е имало за цел да символизира нещо, не е ясно, но сабя с такова острие има изобразена на няколко ранноислямаки манускрипта. Уви, това уникално оръжие е в неизвестност, ако въобще го има някъде. Множество по-късни саби имат раздвоение на върха с цел да имитират прословутия Зулфикар, но разбира се те не са истински, макар че и те са интересни и привлекателни по своему.
Comment
-
Гост
Направо се чудя как досега не е споменато копието на св. Маврикий - според легендата с него бил прободен Христос (но само гвоздеят в острието е от негово време), после минало през св. Маврикий, после през св. Константин, от Карл Велики насетне е сред регалиите на фр. крале и герм императори, после пребивавало в Нюрберг, после в Австрия, после било в Хитлер и най-накрая отново било върнато във Виена.
Някои считат, че името на Ескалибур иде от латинското "от стомана", тъй да се каже "Стоманеният".
А от ненаименованите, на спецефични - огледалния щит на Тезей, стрелите на Херкулес намазани с отровата на хидрата; май имаше нещо и за меча на Атила(меча на бог Марс), дето който го намерел щял да звавладее света (само да не е оня от гроба на Кубрат, че него руснаците го дигнаха); пояса на амазонската царица Иполита - който го притежавал бил непобедим (добре че Тезей бил готин и голям сваляч, иначе и на двамата с Херкулес им била спукана работата).
Comment
-
За самия Екскалибур съм че е латинско название на ооох беше ебаси името и че принадлежал на сарматски вожд преселил се с племето си на британските острови....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Гост
А забравих сребърния лък на Аполон - едно от прозвищата на бога било Сребролъкия. На Персей освен щита му бил вълшебен и мечът (даден му от Хермес). Тезей пък имал сребърен меч, по който баща му го познал. А иначе как извадил меча изпод камъка доста ми напомня за една от легендите за Крали Марко-приемственост.
Comment
-
до твв
като те чета насам - натам виждам , че тая работа с дамаската ти е малко мътна :sm186: верно е, че има и многослойна дамаска стомана,но има и такава ,която няма слоеве(говоря за вуутц(wootz - транскрипция - по желание :tup: ) и булат).когато се говори за арабски саби всичко се слага под един знаменател - дамаска,но трябва да се има пред вид,че има два основни вида - wootz и т.н. многослоен дамаск.повечето персииски саби(шамшир) и турските калъчи са от вуутц(аз май други не съм виждал :lol: ).многослойния дамаск е по-разпространен в района на кавказ.двата материала се получават при коренно различна технология.японските саби също са многослоен дамаск.
по повод легендарните оръжия - да не забравяме свещения меч на япония.той се пази заедно с камъка и огледалото и никой няма право да го вижда.всъщност някъде около 30-те години правителството прави една визита за да установи дали това не е просто легенда и се оказва, че не е.как всъщност изглежда меча никой не знае(освен този дето отговаря за него).този меч никога няма да видим.
Comment
-
дядоБлаго написакато те чета насам - натам виждам , че тая работа с дамаската ти е малко мътна :sm186: верно е, че има и многослойна дамаска стомана,но има и такава ,която няма слоеве(говоря за вуутц(wootz - транскрипция - по желание :tup: ) и булат).когато се говори за арабски саби всичко се слага под един знаменател - дамаска,но трябва да се има пред вид,че има два основни вида - wootz и т.н. многослоен дамаск.повечето персииски саби(шамшир) и турските калъчи са от вуутц(аз май други не съм виждал :lol: ).многослойния дамаск е по-разпространен в района на кавказ.двата материала се получават при коренно различна технология.японските саби също са многослоен дамаск.
по повод легендарните оръжия - да не забравяме свещения меч на япония.той се пази заедно с камъка и огледалото и никой няма право да го вижда.всъщност някъде около 30-те години правителството прави една визита за да установи дали това не е просто легенда и се оказва, че не е.как всъщност изглежда меча никой не знае(освен този дето отговаря за него).този меч никога няма да видим.
По настоящем мисля че само един или двама ковачи в света могат да правят остриета от пулад/вуутц и качеството не е същото като на старите остриета.
Имам обаче един въпрос, понеже наистина не съм съвсем наясно. В далечния изток, в Малайския архипелаг има оръжия, някои от които като крериса имат остриета от многослойна стомана, а други от ламинирана. Каква е разликата? Също докато при многослойната стомана процесът на изработка ми е най-общо ясен, как се прави ламинираната? Всъщност, ще направя отделна тема във форум хоби и там ще пусна снимки на остриета, пък ти ще обясниш кое от тях какво е. Аз ги колекционирам, пък ти ги правиш, така че нормално е да знаеш много повече от мен и няма да е зле да понауча това онова.
Comment
-
Galahad написамай имаше нещо и за меча на Атила(меча на бог Марс), дето който го намерел щял да звавладее света (само да не е оня от гроба на Кубрат, че него руснаците го дигнаха)Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
Comment