Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Специализиран ръкопашен бой - СРБ

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Специализиран ръкопашен бой - СРБ

    Темата не е за тука, но няма къде да я пусна на друго място.

    Случайно попаднах на сайта на "Съюза на Българските Командоси" и там прочетох, че председателя му проф.Юлий Абаджиев е автор на системата СРБ. Веднага си спомних за казармата, за учебния център...и за СРБ - учиха ни там на разни хватки, но мен хич ме нямаше. Повече информация на този адрес:




    Искам да питам някой от форума практикувал ли е тази система (нали има полицаи, военни...) и вършили работа? Т.е. има ли хора с боен опит и какво мислят за системата?

    #2
    Разчистих.
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    Comment


      #3
      Здравейте!
      Темата е много интересна, за съжаление активността тук (след разчистването) е явен признак за това каква е съдбата на СРБ-то. Дори в специализирани сайтове можеш да намериш оскъдна информация за действащи инструктури. За съжаление в армията не е по-различно, липсата на качествени инструктури води до невъзможността за пълноценна подготовка. В основата си СРБ-то е карате, описани са и техники за използване на хладно оръжие, а също и техники с АК-то. Има три основни степени, всяка с по три разряда за майсторство като във втората се използват и похвати от винг чун.
      Интересна е съпоставката на СРБ като философия с американския combatives. В момента имам възможността и посещавам такъв курс тук във форт Блис. Още от първия момент се забелязват големи различия, точно по отношение философията за водене на ръкопашен бой. Нивата са 4 и това което силно ме привлече е голямата степен на използване на джиу-джицу. Борбата всъщност е основен елемент, като се търсят не основни точки за поразяване с удар (както е при нас), а повалянето на противника и последващи душенета и ключове по ставите на ръцете и краката.
      В момента тук са луди по свободните боеве в клетка като за незапознатите споделям че К1 сравнено с това изглежда невинно! Та прави впечатление че големите файтъри винаги са отлични майстори на джио-джицуто! Дори има такива които умишлено търсят скъсяване на дистанцията за да могат да го прилагат. Има няколко състезателя измежду големите, които са продукт на армията, най-вече на морската пехота, та приложението е на лице!
      Надявам се ще се намерят и други с който да дискутираме, бойните спортове са изключително важни не толкова заради уменията (самите техники), колкото развиването на качества като издържливост, боен дух, реална и бърза преценка на ситуация и не на последно място дават дозата агресия необходима за всеки войник.

      поЗДРАВИ!
      Last edited by ; 25-12-2008, 01:32.

      Comment


        #4
        Дозата агресия не може ли да се предизвика по химически начини?


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #5
          Да, темата е интересна... И досега в армията се планират и провеждат занятия по СРБ, но в голямата си част всичко е формалност! Липсват наистина квалифицирани инструктори, а че помагалото (доста обемист иначе учебник) чийто автор е Юлий Абаджиев е и си остана едно-единствено (за първа, втора и трета бойна степен отделни томове) ясно говори какво е отношението към СРБ. Даже и по показите вече дикторите обявяват "...ще видите изпълнение на ката с автомат", което е пълна глупост, защото упражненията в СРБ с различни оръжия се наричат КПФУ (комплекс от психо-физически упражнения)! Всички инструктори в 68-ма бригада са състезатели по киокушин-карате - това е СРБ в момента! Спорен е въпросът дали професор Абаджиев е събрал и систематизирал най-доброто, но че е първопроходецът не може да му се отрече!

          Comment


            #6
            СРБ-ЩО Е ТО

            [QUOTE=Soldat;238715]Да, темата е интересна... И досега в армията се планират и провеждат занятия по СРБ, но в голямата си част всичко е формалност! Липсват наистина квалифицирани инструктори, а че помагалото (доста обемист иначе учебник) чийто автор е Юлий Абаджиев е и си остана едно-единствено (за първа, втора и трета бойна степен отделни томове) ясно говори какво е отношението към СРБ. Даже и по показите вече дикторите обявяват "...ще видите изпълнение на ката с автомат", което е пълна глупост, защото упражненията в СРБ с различни оръжия се наричат КПФУ (комплекс от психо-физически упражнения)! Всички инструктори в 68-ма бригада са състезатели по киокушин-карате - това е СРБ в момента! Спорен е въпросът дали професор Абаджиев е събрал и систематизирал най-доброто, но че е първопроходецът не може да му се отрече!

            Много хубава тема.Разлиствал съм учубника на Абаджиев,има хубави техники но......Но като казва К.Керхаит"наи-добрата система за защита е системата "Смит и Уесън".Не че подченявам СРБ но трява да има много добре потготвени инструктори и тренажори като матрьошката за удари.

            Comment


              #7
              niko_789 написа
              "наи-добрата система за защита е системата "Смит и Уесън".
              Не забравяй, че "системата" за която говориш в много случаи (изпълнение на диферсионни задачи, безшумно елиминиране на противник, залавяне на "език" и ред други такива) ще има ефекта на слон в стъкларски магазин! А и не е сигурно, че при определени условия няма да ти се наложи да се видиш очи в очи с противника точно, когато не разполагаш с възможност за използване на "системата Смит и Уесън". Системата на армейския ръкопашен бой според мен безспорно има място в подготовката на боеца, но това че занятията по СРБ се свеждат до просто запълване на часовете по ФП в огромния процент от случаите обезсмисля самото им провеждане.

              Comment


                #8
                наистина много хубава тема , главно заради това че много добре илюстрира какво представлява обучението по ръкопашен бой в нашата армия в момента . Аз също нямам кой знае какви наблюдения върху СРБ , изучавал съм точно тази смес от оперативно джудо-карате , от която е произлязъл СРБ , но мисля че причините за това са точно липсата на обучени инструктори . Една система от армейски бойно приложни техники трябва да се използва и развива постоянно с цел да се подобрява практическата и пригодност , а това става точно с наличието на подготвенни инструктори . Това е едно от нещата които са недопустими за една професионална армия .

                Comment


                  #9
                  Общата им подготовка е по едно от изброените бойни изкуства или комбинация от 2-3 от тях:
                  - Джудо
                  - Самбо (Самоотбрана без оръжие)
                  - Айкидо
                  - Джу-Джуцу
                  - Карате (различни от Кьокушинкай стилове)
                  - Карате Кьокушинкай (или - Шин кьокушинкай - Нов кьокушинкай)

                  Отделни групи учат малко по-екзотични бойни изкуства като:
                  - Таекуондо
                  - Кунг-Фу/У-шу (главно - Син-И Цюан)
                  - Винг чун куен (ама има няколко стила, не знам - кой от тях e)
                  - Да Дао

                  Това е, което знам аз. Ако греша, поправете ме.
                  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

                  Comment


                    #10
                    lokko написа Виж мнение
                    Една система от армейски бойно-приложни техники трябва да се използва и развива постоянно с цел да се подобрява практическата й пригодност, а това става точно с наличието на подготвенни инструктори.
                    Да, така е. Едно бойно изкуство (и неговите стилове) се развива(т) постоянно - също както един език. Разбира се промените са под влияние на различни фактори, но самите промени са правят от носителите на езика, тоест - от говорещите го. Ако те спрат да го говорят, той ще стане мъртъв език.
                    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

                    Comment


                      #11
                      една бойно приложна техника , също както и един език , не е нужно да бъде изкуство , а просто да служи на хората , които я използват . Трябва да бъде изчистена от украсата на будистката философия и да бъде оставено само това , което е от истинска полза за боеца . Противно на всеобщото мнение добрия войник не е планина от мускули , която прегазва всичко по-пътя си благодарение на огромните си бицепси . Добрия войник воюва с оръжие и превъзходството му се дължи на доброто обучение , бързи и точни реакции и правилна тактика . Когато все пак се наложи да влезе в ръкопашен бой или да задържи противника си жив , той трябва да разчита на машинални реакции , придобити с продължителни тренировки . Разбира се добрата физическа подготовка е нужна , но не и до нивото на свръх-човек

                      Comment


                        #12
                        В момента бойните изкуства са митологизирани от екшъните. Затова преди години се народиха много доджота, където преподават недоучили майстори.
                        От опит ще кажа, че това което се учи по школите, няма нищо общо с действителността. Прекалено е украсено и вече не е ефективно.
                        Да не говорим за китайските школи, които в България присъстват само под формата на гимнастика.
                        Преди няколко дни ми попадна филмче за обучението на китайските спецчасти. Не знам от кой район бяха, но практикуваха толкова твърд стил, че повече ми приличаше на Таекундо.
                        И понеже темата е за СРБ - то все пак е разработено за общовойскова подготовка. Просто и ефективно е, без сложни ключове и техники. Върши перфектна работа, но няма да го снимат в холивудски екшън;-)
                        Там вече и каратето не върви, искат се по екзотични изкуства с повечко безмоторна авиация;-)
                        Сънят е слаб заместител на кофеина!

                        Comment


                          #13
                          Като гледам май до тук писалите никой не е практикувал тази глупост на социализма. Ако си мислите, че с бойния вик ,, Киай,, чупене на тухли и ритане на дървета ще станете бг. командос.....2 години ни побъркаха с това нещо и като си повярвахме. Двама от нашите ги преби един чичка с една лопата до като ония се средоточавали и киакали срещу него ....пък после били изненадани. С това СРБ най-много да си искарате боя някъде, друго е калашника.
                          здз

                          Comment


                            #14
                            ;-))
                            Преди няколко години, бяха ошамарили група американски морски пехотинци в дискотека, нейде из бивша Югославия.
                            И не от обозните, а от редовните части. Решили 10-тината младежи да се правят големи биячи, но забравили, че дискотеката има само един вход..
                            Пък на тях подготовка и инструктори не им липсват

                            Та аз пак ще защититя СРБ-то. Ако се преподава правилно, дава една основна подготовка за самозащита. Пригодено е за бързо разучаване на неподготвени кадри. За това е идеално.
                            Велики майстори от него няма да извадите. Холивудски актьори също
                            А чичото с лопатата е залягал повече над материала - нищо повече;-)
                            Сънят е слаб заместител на кофеина!

                            Comment


                              #15
                              много си прав , бих се зарадвал да ми покажеш кой е този човек -практикувал СРБ сериозно в света . Това което мога да твърдя лично за мене е че съм го практикувал точно колкото теб - в казармата , а по късно , когато ставаше въпрос за професионални задължения използвах компилация от бийно приложни техники следващи същата философия - да победиш противника , без излишни финтифлюшки . Точно това беше идеята на темата според мен , че СРБ не се практикува всъщност в България , а можеби силовите структури в страната имат нужда от точно такива бойно-приложни техники , със съответните доработки , разбира се

                              Comment

                              Working...
                              X