Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съветски учения при Шабла

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Стара тема, напомни ми за сегашните сцепления около Иран.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Правен е успешен пуск на " някаква " ракета през средата на 80те г. Пуска е извършен от район в западна България и на полигон Корен целта е твърде успешно поразена.Понастоящем тези средства не съществуват.
      "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

Comment

По времето на участието ни във Варшавския договор България имаше само ракети за нанасяне на ядрени удари без бойни глави, които както няколко пъти се отбеляза вече, в случай на война, трябваше да се докарат от СССР.

Едно от поделенията с такива ракети беше над Разлог. Имаше още 2, за които знам.

Целия оперативен план за действие на българските въоръжени сили през този период бе подчинен на идеята те да водят военни действия до пристигането на съветските войски. Повечето наши ударни групировки имаха определен период на продължителност на живот във време на бойни действия, след изтичането, на който ги считаха за "излезнали от строя". Моята част имаше точно 4 минути, за които трябваше да си свършим работата и след това не ни брояха повече. И така докато не се появят "братята по оръжие", а те трябваше да почнат да пристигат на четиресетата минута от началото на евентуално нападение срещу нас.

При атака от наша страна предполагам, че тайминга е бил различен, но честно казано, никога не съм чувал и виждал офанзивни планове за бойни действия извън България. А конкретно за ученията край Шабла не мога да бъда полезен, тъй като не знам нищо за тях. Сигурен съм обаче, че няма как там да е било замесено ядрено оръжие, защото това нямаше да убегне от зорките очи на НАТО и скандалът щеше да е грандиозен, защото наистина, както много точно бе вече отбелязано от Сейлър мен, България бе подписала договора за неразпространение на ЯО. А това беше направено с цената на много усилия защото политиката на страната тогава беше да стоим колкото се може по-далече от "детските играчки". Човека от Правец никога не си падаше по пушкалата още от "партизанските" си години и слава Богу за това.
        Last edited by Sula; 15-04-2009, 23:48.
        Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

В Грудово имаше Луна-М (Фрог).Поделението го разтуриха 1988 есента.В Ямбол,на също имаше ракети,Луна-М май имаше и в Карнобат.

Comment

Никога не сме имали на съхранение ядрени бойни глави! Не е задължително да са за ракети... Дори някои артсисткеми(152мм Д-20 например) можеха да стрелят с тактически ядрен заряд!

Comment

Поделенията в Самоков - полка и базата(маскировка 130 мм оръдия),
              стрелби в Казахстан. Няма ядрени глави.

Comment

Да, от 1989-та насам няма

Моята част имаше точно 4 минути, за които трябваше да си свършим работата и след това не ни брояха повече. И така докато не се появят "братята по оръжие", а те трябваше да почнат да пристигат на четиресетата минута от началото на евентуално нападение срещу нас.
                Байки. Колкото до 40-те минути, телепортацията и тогава, и сега, все още не действа.

При атака от наша страна предполагам, че тайминга е бил различен, но честно казано, никога не съм чувал и виждал офанзивни планове за бойни действия извън България. А конкретно за ученията край Шабла не мога да бъда полезен, тъй като не знам нищо за тях. Сигурен съм обаче, че няма как там да е било замесено ядрено оръжие, защото това нямаше да убегне от зорките очи на НАТО и скандалът щеше да е грандиозен, защото наистина, както много точно бе вече отбелязано от Сейлър мен, България бе подписала договора за неразпространение на ЯО. А това беше направено с цената на много усилия защото политиката на страната тогава беше да стоим колкото се може по-далече от "детските играчки". Човека от Правец никога не си падаше по пушкалата още от "партизанските" си години и слава Богу за това.
                Не много хора са виждали подобни планове Със сигурност, обаче те предвиждаха превантивно настъпление на гръцка и турска територия.
                "Зорките очи на НАТО" са успявали да изпуснат бая по-значими неща... Човекът от Правец често нямаше как да се съобразява с това по какво си пада.

Comment

Sula написа Виж мнение
                  При атака от наша страна предполагам, че тайминга е бил различен, но честно казано, никога не съм чувал и виждал офанзивни планове за бойни действия извън България. А конкретно за ученията край Шабла не мога да бъда полезен, тъй като не знам нищо за тях......
                  Аз също съм виждал, не планове, но карти за атака с/у Гърция. Вече съм забравил колко, но имаше някакъв срок (часове) Благоевградската дивизия да е в Солун (подлепял съм карти не друго ).
                  По отношение на Шабла имам 4 Шабли, но като ПВО и не съм чувал за учения във връзка с ядрено оръжие (то и май няма начин обикновен капрал да чуе ). Но през лятото имаше комбинирани учения с руската и румънската авиация.

Comment

кало написа Виж мнение
                    Байки. Колкото до 40-те минути, телепортацията и тогава, и сега, все още не действа.
                    .
                    Пак ме изпревари.
                    Иначе за 40 мин даже не могат да се строят и излязат от базите.

Comment

Кало и Узи,

40 минути за някои родове войска са напълно достатъчни да свършат много работа. Аз нямах предвид ядрените снаряди и ракети, а първите подкрепления от Одески Военен окръг.

А Кало, байки са това, че България не е решавала присъствието под каквато и да е форма на ядрено оръжие на своя територия по времето на соца. И ние и Съветите бяхме много внимателни с нерегламентираното разнасяне точно на този род играчки, а ако ти е интересно какво се случваша тогава когато някой нарушаваше правилата на играта, обърни внимание на Карибската криза.
                      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                        Кало и Узи,

40 минути за някои родове войска са напълно достатъчни да свършат много работа. Аз нямах предвид ядрените снаряди и ракети, а първите подкрепления от Одески Военен окръг.

.
                        Имайки предвид,че разтоянието София - Киев е 1530 км /според справочниците/ предполагам че Одеса - Бургас е окоро 800-900 км. Даже да предположим, че СССР знаят с точност до минута за нападението и ВДВ са в самолетите на летищата - въоръжени и оборудвани - 40 мин пак няма да им стигнат дори само за вдигането на 1 ВДВ дивизия във въздуха /да излетят самолетите/ след това трябва да преодолеят въпросното разтояние, което при скоростта на трасп. самолет ок 800 км/ч ще отнеме поне 1 час. После трябва да десантират /напрп. с парашути/ да съберат и сглобят пръснатите при десанта части, да се приведат в бойна готовност да опознаят местността и оперативната обстановка и т. н. и т.н. И всичко това при идеални условия без противниково противодействие.
                        4 мин. оцеляване на бойна част в полесражението /заложено в разчетите/ също е от сферата на фантастичните разговори. Ако искаш и този твой норматив ще разчепкаме.

Comment

Узи,

Ами виждам, че ти е интересно и забавно, та няма смисъл да те прекъсвам. Излишно е обаче да се обощава, защото не аз съм правил плановете за подобни предвижвания и нормативи, а само съм слушал инструкциите на по висшестоящите или пък са ме спуквали от тренировки да направя нещо за въпросните 4 минути, след което сме тренирали евакуация.

Гюстав Льо Бон

Comment

Нашия норматив (ЗенАП) беше 1 свалена ракета Круз (после се считаше, че полка е унищожен ). А и аз съм чувал нормативи, но от рода на 2 часа на турската граница (при нас трябваше да идват румънци). Предполагам това не е от времето на нападението (даже да предположим, че подразделенията са вдигнати по тревога в момента на инвазията). Даже 2 часа е нереалистично.

Comment

Да, тук съм съгласен и с Кало, и с Узи: тези 40 минути и 4 минути са от сферата на митовете и вицовете, т.е. наистина се говореха такива неща (и са се говорели), но това не ги прави верни (по мои наблюдения, близо до истината са вероятно не повече от 10-15% от общоприетите разбирания и неща, изказвани в разговор при каквито и да е обстоятелства).
                              Ако говорим за "време за реакция" за със стратегическите ядрени сили, то съм склонен да се съглася, ако засекат нещо, което биха определили като начало на ядрено нападение, то с цялата комуникация, съгласуване и прочее, вероятно дори за доста по-малко време биха се задействали и пуснали на свой ред "бесовете" (което пак не означава, че разните 4 и 40 минути са верни като цяло). Но тук се обсъжда нещо съвсем различно: конвенционална война. Изисква много повече време, дори и когато става въпрос за предварително подготвени мероприятия.
                              Колко точно ще "живее" дадено подразделение също не може да се определи със сигурност: нито може да се гарантира каква част от него ще остане действена след като понесе попадения, нито пък какво място заема в "списъка на целите" при вражеско нападение, нито как противникът разпределя ударните си възможности между различните цели. Най-много може да се предполага и да става въпрос за някакви разчети на командването с оглед на някакъв вероятен сценарий. Но пак четири минути е твърде малко. Да не говорим, че за конвенционални военни действия ще трябва доста време за да се разгърнат, както бе споменато. Особено в достатъчно сложните географски условия на Балканите.
                              Виж, ако става въпрос за предположение за колко време някакво съоръжение или машина - говорим за някакъв тип активно радио или радарно оборудване, - могат да действат преди да бъдат (предполагаемо) засечени, то това е съвсем друг въпрос. Такива норми със сигурност е имало. Но става въпрос за тактически неща, не за оперативни. Предполагам, че и за самоходната артилерия е имало подобни разчети - колко изстрела преди да се сметне огневата позиция за "компрометирана" и да се наложи да се сменя.
                              Но всичко това не означава, че за толкова време наистина ще бъде нанесен удар върху машината, а че след изтичане на този срок това е възможно, т.е. може да се очаква, затова е добре да се смени позицията. И никой, след смяната на позицията, няма да изважда машината от сметките, а ще продължи да се възползва от услугите й, докато не бъде наистина унищожена.

Comment

По отношение на ядрен удар от територията на Б-я съм силно скептичен . Да помислим малко, ако тогава СССР и компания бъдат нападнати, никой няма да се занимава с транспортиране на ядрени глави до нашите ракетни дивизиони (термина условен). Не стига, че се губи време за транспортиране, ами и нашите разчети надали са толкоз добри колкото на тогавашните "братушки" . А и СССР покрива перфектно и Турция и Гърция (че и целия свят ). А и ракети си има достатъчно, както и бойни глави. Ако "ние" нападаме е съвсем малко по-друго. И то е "политическа" подкрепа (т.е. не само СССР напада вероятния агресор , ами и България изпълнява своя интернационален дълг "освобождавайки" турския и гръцкия работник (не само в преносен, а и в буквален, освобождавайки го от всичко на грешната земя). Но пак е малко вероятно (ако е сериозно де), защото транспортирането, монтирането и зареждането няма начин да не се засече и ще наруши изненадата. Според мен тези ракети (освен конвенционалния заряд) са имали смисъл само, ако се е дрънкало оръжие. А пък и Б-я не е Куба (както например Турция си е точно Куба за СССР и една от последиците на Караибската криза е демонтажа на установките там).

Comment

Working...
                                X