Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дислокация на по-главните поделения на БНА /80те год/
Collapse
X
-
Grenadier написа Виж мнение1ва Общовойскова армия – щаб София:
Армейски свързочен полк – ?
Comment
-
Grenadier написа Виж мнениеАрмейски свързочен полк – ?
1-ви Армейски релейно-кабелен бальон(отделен -не е част от 97-и АСП)
Comment
-
Здравейте!
Регистриран съм тук отдавна и досега само четях, но ето че дойде време да напиша нещичко.
Ето малко допълнителна информация, която имам, благодарение на службата ми в поделенията в Банско, Симитли и Кюстендил през 1997-1998 г.
1. Поделението в Банско на много места погрешно е писано като МСП. Вярна е информацията на Han Soloв Банско имаше танков полк и придаден към него дивизион 122мм самоходни гаубици
2. Поделението в Симитли отново някъде е писано погрешно като танков полк. Вярното е 14-ти МСП, който си имаше танков батальон като всеки друг МСП (разбира се, запасен). В неговия район, но като отделно поделение имаше и противотанков дивизион. По мое време в полка и в дивизиона имаше хора колкото за караул. Аз бях в школата за к-ри на МСО, 30-40 школници бяхме, но си имахме доста отдельонки и кемафи за МТ-ЛБ-тата.
3. Поделението в Кюстендил също е сгрешено като МСП. Всъщност беше 88-ми инженерен полк и като отделно поделение в неговия район - понтонен батальон (доколкото си спомням, се водеше към 55-та понтонна бригада Белене, по мое време се говореше за предислокацията му там). И двете поделения имаха много интересни машини. По мое време имаше учебен център с 2 роти новобранци.
И така, коригирана информацията за
3 МСД – щаб Благоевград:
1. ТП – Банско
2. 19 МСП - Кресна (2 и 3 МСБ - Кресна, 1 и 4 МСБ - Сандански)
3. 28 МСП – Гоце Делчев
4. 36 Дивизионен АП – Разлог (буксируеми 122мм и 152мм гаубици)
5. 14 МСП – Симитли
6. 49 Дивизионен ПВО полк – Благоевград
7. Дивизионен свързочен полк – ? - не знам дали е имало такъв, в Благоевград имаше школа за подготовка на свързочници.
8. 3 Дивизионен ракетен дивизион – Разлог
9. Противотанков арт. дивизион - Симитли (100 мм буксируеми оръдия)
10. Самоходен арт. дивизион - Банско (122 мм САУ)
11. Поделението в Петрич - засега липсва информация.
Моля за допълнения и корекции.Last edited by Atanasov; 08-06-2011, 17:01.
Comment
-
Симитли. Говоря само за срочнослужещ състав в периода 88-90г.
Имаше МСП (реално малко повече от един батальон и май някаква учебна рота) и артилерийски дивизион (реално малко повече от батарея).
Към кашиците имаше взвод зенитки и (може би, но не помня със сигурност) взвод противотанкисти.
Дивизионът по принцип беше с БМ21-Град (на Урал камиони), но често се излизаше само с 1-2 76мм оръдия (за по-евтино).
Comment
-
[QUOTE=asensy;140332]Ето какво открих в интернет (данните са за след 1990 г.):
7 МСД Ямбол
o 12 МСП Елхово
o 53 МСП Средец ??
o 82 МСП Ямбол
o 42 МСП Ямбол
o 20 Див.АП Ямбол
Полкът беше в Грудово, сега Средец, а в Болярово беше първият му батальон, самостоятелен и изпълняващ задачи, като преден отряд. В Грудово имаше два мотострелкови полка, един на Бургаската и един на Ямболската дивизия.
82 полк първо беше танков, а някъде към 92 година стана мотострелкови.За да запази себе си, народът отделя своите честни и здрави синове в особено братство, от което изисква самоотверженост до смърт.
Б. Дрангов
Comment
-
Наистина 53 МСП беше в Грудово(Средец). Състоеше се 3 мотострелкови батальона, един танков батальон, артилериски дивизион, транспортна рота, свързочна рота и ПВО (1-ви в Болярово, 2 и 3-ти в Грудово, 4-ти Танков батальон). Освен това в Грудово бяха дислоцирани - Танков полк и Артилерийски полк които бяха към Бургаската дивизия и Ракетен дивизион (Глухите). Това е към 1979г,
Comment
-
1ва Мотострелкова дивизия (Cat A) – щаб Сливница
1. 3ти Мотострелкови полк – Сливница
2. 5ти Мотострелкови полк – Сливница
3. 48ми Мотострелкови полк – Брезник
4. 14ти Дивизионен артилерийски полк – Сливница
5. 65ти Дивизионен танков полк – Сливница
6. 37ми Дивизионен полк ПВО – Сливница
7. Дивизионен свързочен батальон – Сливница
8. 1ви Дивизионен ракетен дивизион – Самоков
9. Дивизионен сапьорен батальон – Брезник
10.Дивизионен разузнавателен батальон – Брезник
Comment
-
Много разхвърляно се е получило за съжаление.
Щом не сме успели да оправим още кашишките поделения, то за другите какво остава.
Предлагам да подредим нещата по родове войски.
За свръзочните войски -
към всяка армия имаше отделен свързочен полк.
Към 3-та армия свързочния полк беше в Сливен. На 2-ра в Пловдив. На 1-ва София.
Отделно има свързочни полкове , които по-горе са споменати в Суходол, Ловеч и Нова Загора. Имаше и още едно голямо съединение в Пиринско, но съм забравил вече къде.
От мен имате - 25-ти Отделен свързочен полк към Щаба на флота -дислокация Галата. Разделен е на букви, които са разхвърлени из всички части на Варна.
Химически поделения имаше в -
1. Горна Оряховица
2.Дряново
не мога да се сетя за номерацията им.
Comment
-
RIZAR написа Виж мнение
Химически поделения имаше в -
1. Горна Оряховица
2.Дряново
не мога да се сетя за номерацията им."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
fredip написа Виж мнениеНаистина 53 МСП беше в Грудово(Средец). Състоеше се 3 мотострелкови батальона, един танков батальон, артилериски дивизион, транспортна рота, свързочна рота и ПВО (1-ви в Болярово, 2 и 3-ти в Грудово, 4-ти Танков батальон). Освен това в Грудово бяха дислоцирани - Танков полк и Артилерийски полк които бяха към Бургаската дивизия и Ракетен дивизион (Глухите). Това е към 1979г,
Ракетният дивизион в Грудово (глухите), през 1988 година , мисля октомври почти го закриха. Оставиха само охрана.Войниците ги разпределиха главно в Звздец.
Comment
-
RIZAR написа Виж мнение
От мен имате - 25-ти Отделен свързочен полк към Щаба на флота -дислокация Галата. Разделен е на букви, които са разхвърлени из всички части на Варна.
Comment
-
Здравейте!
Може би е глупав въпроса, но инфото е твърде хаотично и не мога да се оправя...
Интересува ме обобщено как са разпределени осемте МСД и петте ТБ по армии към 80-89?
За 1 армия явно са 9 танкова + 1 и 3 МСД, а за другите?"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
В Трета армия са били бургаската (16та), ямболската (7ма) и хасковската (17та) МСД, танковите бригади в Сливен (13та) и Айтос (24та).
Във Втора армия са били старозагорската и пазарджишката МСД и казанлъшката и карловската ТБр. Нещо МСД в Шумен не ми се връзва за третата МСД на армията.
Отделно във военно време военните училища са се развръщали в МСД. Мой приятел ми беше споменавал, че във военно време великотърновското училище примерно ставало 82ра МСД (не беше сигурен за номерацията).
Comment
Comment