В повечето Военноисторически трудове не се дава нищо почти за структурата и организацията на БНА в периода 70-89 г. Аз от години събирам данни, но все пак имам някои пропуски. Струва ми се, че в българската литература има някаква мания за супер секретност. В нета има материали за всички армии от този период, вкл. най-секретната, тази на СССР, а за българската няма нищо. Източници на информация почти няма публикувани, освен някоя случайна статийка в трагичния вестник "Българска армия", където трябва да разшифроваш информацията. Вече ще станат около 10-15 години откакто повечето поделения са история, но публикувано няма нищо. Стига се да абсурдния факт, че за другите армии знаем и можем да намерим всичко, а за нашата армия през Студената война- почти нищо.
Моля да разменим данни за дислокацията на дивизиите, бригадите, полковете и т.н., организацията им в мирно и военно време и т.н.
Ще съм много благодарен за всяка информация.
Дайте инфо за 16-та Мотострелкова дивизия. Моите данни са следните: преди 89: към нея има 16 ракетен дивизион - Грудово, там има и танков полк към нея, към 90-те преобразувана в бригада но не намирам къде. Предполагам в Грудово. Закрита 2002 г. Кои мотостр. полкове влизат към нея? Предполагам: Грудово (Средец), Звездец, Мичурин (Царево). Щаба каде е бил?
2-ра Мотострелкова дивизия - Ст.Загора към 3 или към 2 армия е била? Аз имам данни, че е била към 3-та, но като че ли стават много дивизии там: 2-ра-Ст.Загора, 7-ма- Ямбол, 16-та- ?, 18-та-Шумен.
Моля да разменим данни за дислокацията на дивизиите, бригадите, полковете и т.н., организацията им в мирно и военно време и т.н.
Ще съм много благодарен за всяка информация.
Дайте инфо за 16-та Мотострелкова дивизия. Моите данни са следните: преди 89: към нея има 16 ракетен дивизион - Грудово, там има и танков полк към нея, към 90-те преобразувана в бригада но не намирам къде. Предполагам в Грудово. Закрита 2002 г. Кои мотостр. полкове влизат към нея? Предполагам: Грудово (Средец), Звездец, Мичурин (Царево). Щаба каде е бил?
2-ра Мотострелкова дивизия - Ст.Загора към 3 или към 2 армия е била? Аз имам данни, че е била към 3-та, но като че ли стават много дивизии там: 2-ра-Ст.Загора, 7-ма- Ямбол, 16-та- ?, 18-та-Шумен.
Comment