Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос-молба за отбраната

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Въпрос-молба за отбраната

Здравейте,

извинявам се предварително ако съм объркал форума и темата, но не съм професионалист като вас и тук ми се стори най-подходящо да си задам въпроса.

Налага ми се да правя едни печатни материали, в които участват стари оръжия и трябва да се кажат по няколко изречения за участието на тези отръжия в отбранителни (защитни) действия по българските земи.
    Става дума за Шишане, 2 пушки буйлии (тетовка и азиатски тип), 2 пистолета от 1 пол на 19 в., револвер Гасер, Шашка кавказки тип от българо-сръбската война и офицерска сабя, която е била на въоръжение от 1905 до края на I СВ.
    Интересува ме от къде мога да получа някаква информация за участието на тези модели оръжие в ОТБРАНИТЕЛНИ дествия (съответно на хора с такива оръжия). Примерно за защитата на Дряновския манастир (предполагам там са имали буйлии и шишанета) или офицер смело изкочил и посекъл с шашката или сабята врага и т.н.

Всяка информация ще е добре дошла (ама мноого добре дошла
    :nod: )

За сега съм се ровил на 2 места - "Проблемата за въоржаването на въстаническите сили в былгарското национално-революционно движение 1869-1876" , която не ми даде подобна информация и "Българска военна история" т.1 и т.2 в който има по нещо но и то не е много. Особено за шашката и сабята не мога да намеря информация.

Предварително благодаря за всеки съвет и насока

.
    Last edited by ; 20-03-2006, 23:34.

Comment

valo написа
      Това, за което питаш, ще заеме няколко страници машинописен текст....
      За кога ти трябва инфото? /нужно е време,за да се напише/
      Благодаря много, ще се радвам на всяка информция. :nworthy: Като време ми трябва за понеделник. Честно казано, по 3-4 изречения за всяко оръжие ще ми свършат работа. Ако искаш може на ЛС или на мейл: detkovci@gmail.com

Ако е необходимо мога да и пратя снимки на конкретните оръжия.

Comment

Нищо не мога да кажа, но все пак, пушката май е "бОйлия", а не "бУйлия". Даже не знам какво значи, май е свързано с размер, но определено съм го срещал с "О". Дано да не бъркам.

Comment

KG125 написа
          Нищо не мога да кажа, но все пак, пушката май е "бОйлия", а не "бУйлия". Даже не знам какво значи, май е свързано с размер, но определено съм го срещал с "О". Дано да не бъркам.
          Абсолютно е възможно както и това аз да съм го написал неправилно, за което се извинявам.

Comment

Примерно за защитата на Дряновския манастир (предполагам там са имали буйлии и шишанета)
            В подробности ми е трудно да кажа. Но от стихотворението но Бачо Киро "шишане" го превеждат като "пушка" на български. В записките на тогавашния игумен на манастира отец Пахомии (р. 1836, игумен 1867-1892г) пише, че Г. Измирлиев и Минко Радославов му казали да готви 4пушките и шишанетата", което ще рече, че въстаниците различавали двете.

Та затова не знам дали във фолклора винаги когато срешнем пушка-бойлия и шишане винаги се говори за точно определен вид оръжие или става дума въобще за пушка.

Comment

.
              Last edited by ; 20-03-2006, 23:06.

Comment

.
                Last edited by ; 20-03-2006, 23:06.

Comment

Благодаря много , Valo. Това е много изчерпателно. А коя е книгата и има ли в нея информация и за разни отбрани при които са използвали тези оръжия? За съжаление когато правих снимките в НВИМ не ми казаха подробности.

Comment

Та затова не знам дали във фолклора винаги когато срешнем пушка-бойлия и шишане винаги се говори за точно определен вид оръжие или става дума въобще за пушка.
                    То това и KG125 го намекна, но "пушка-бойлия" идва от "бой", сиреч "ръст". Т.е., пушка която е с "човешки бой" (или съответно ръст). Не разбирам от пушки и не знам дали наистина е имало толкова дълги пушки, но все пак става въпрос за фолклорна метафора, така че ще означава дълга пушка, която е специална в това, че е по-точна, по-"силна". Сиреч отличава се от "редовата пушка" .
                    За "шишане" поразтърсих, но общо взето намерих, че било къса пушка с широко дуло (предполага мнещо като старинните мускети с разширяваща се като фуния цев), като особеността й е била, че е много богато украсена (то май всяка "лична" пушка е била такава, де).

Comment

.
                      Last edited by ; 20-03-2006, 23:05. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                      X