Съобщение

Collapse
No announcement yet.

70 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ БРОНЕТАНКОВИ ВОЙСКИ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

70 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ БРОНЕТАНКОВИ ВОЙСКИ

На 1 март 1935 г. към състава на 2 колоездачна дружина е включена новосъздадената рота „бойни коли” (танкове) и така е поставено началото на българските бронетанкови войски.
    Ротата е въоръжена с договорените през предишната година и доставени през 1935 г. от Италия 14 танкети на фирмата Ансалдо-Фиат „Каро Велоче” L3/33 с монтирани по искане на българската страна картечници Шварцлозе. Заедно с танкетите са доставени за транспортирането им и 14 камиона „Рада” (? Никъде не можах да намеря информация за тези камиони), както и старяжение за броневаците (гащеризони, италиански кожени якета и предпазни шлемове). Танкетите са доставени с фабричен камуфлаж и няколко година са използвани така, преди да бъдат пребоядисани. Звездният миг на танкетите е влизането им гр. Добрич (октомври 1940 г. при възвръщането на Южна Добруджа).
    През 1936 г. с британската фирма Викерс-Армстронг е договорена доставката на 8 леки танка Vickers (6t) mod. E, variant B (еднокупулни). В началото на 1937 г. от тези танкове е формирана втора танкова рота (два взвода по четири танка, също с фабричен камуфлаж).
    През февруари 1939 г. на базата на двете роти е сформирана дружина бойни коли.
    В навечерието на ВСВ българското командване договаря с Германия голяма доставка на чешки танкове Skoda LT vz. 35. През 1940 г. България получава на два пъти 36 танка Шкода, от които е сформирана трета рота към танковата дружина. През януари 1941 г. дружината е реорганизирана в четириротна.
    След включването на българия към Оста от Германия са доставени и 40 трофейни френски танка Рено (R-35). През юни 1941 г. бронираната дружина е ръзвърната в Брониран полк. Ядрото на полка е Бронираната група, в която е организирана цялата налична бронетанкова техника (две дружини, с по три роти). Командир на полка става командирът на бронираната дружина подполковник Гено Генов.
    В периода 1941-43 се работи по идеята за създаване на бронирани бригади. Замисълът е първоначално да се сформират три бригади, но впоследствие се решава бригадата да бъде една, но да се създадат и две армейски щурмови артилерийски отделения. Междувременно върви договарянето на доставки на нова бронетанкова техника от Германия. За основен танк е избран PzKfz IV (Майбах Т-4), а за щурмовата артилерия StuG 40 (ЩО Майбах Т-3). Доставени са и 10 стари чешки танка Прага (PzKfz 38 t).
    От 1 октомври 1943 г. бронираният полк е развърнат в Бронирана бригада (щаб, брониран полк : 61 – Т-4, 36 – Шкода и 10 – Прага, моторизиран полк, артилерийски полк, бронирана разузнавателна дружина, пионерна и сързочна роти, поддържащи части). Командир на бригадата става полковник Гено Генов. (След доставката на останалите Т-4 общият им брой става 97. От танкетите, Викерсите и Рено са сформирани две отделни учебни роти.)
    От получените 50 ЩО Майбах Т-3 са сформирани две армейски ЩАО (към 1-ва и 2-а армии.)
    Българските броневаци защитават с достойнство честта на пагона във войната срещу Германия (септември 1944 – май 1945).
    През първия период на войната Бронираната бригада участва успешно в Нишката и в Косовската настъпателни операции. Безвъзвратните загуби в този период са 20 танка и 4 бронеавтомобила.
    На 5 декември 1944 г. Бронираната бригада е демобилизирана (без механик-водачите, шофьорите и монтьорите) и преминава на мирновременен щат.
    За участие във втората фаза на войната към 8 януари 1945 г. е сформирана сборна бронирана дружина (командир полковник Гюмбабов) в състава на първа българска армия с 22 танка Майбах Т-4 (това са всичките останали годни). В Дравската и в Мурската операции, и особено при овладяването на линията Маргит, са загубени 11 танка и 6 ЩО.
    Като самостоятелен род войска бронираните войски са обособени на 1 януари 1945 г., когато са сформирани две бронирани бригади (2-а бригада е без материална част до края на годината). Започват масови доставки на съветска техника (Т-34, САУ-76 и САУ-100).
    След 1948 г. е създадена първата танкова дивизия (командир генерал-майор Петър Панчевски).
    И т.н., и т.н., за да се стигне до днес, когато бъдещето на бронетанковите войски е подчинено на коренно различни изисквания...
    ДА СПОМЕНЕМ С ДОБРА ДУМА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ, ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ, БРОНЕВАЦИ И ТАНКИСТИ.
    "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
    Предизборна програма

Ей най-сетне нещо като история за Бронираната бригада. Браво трудовак.

Заедно с танкетите са доставени за транспортирането им и 14 камиона „Рада” (? Никъде не можах да намеря информация за тези камиони)
    А в книгата на Калоян Матев "Автомобилната техника 1935-45 г" няма ли нещо за тези камиони?
    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Елемаг написа
      А в книгата на Калоян Матев "Автомобилната техника 1935-45 г" няма ли нещо за тези камиони?
      Проверил съм. За съжаление няма...
      "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
      Предизборна програма

Comment

Тези камиони и аз ги търсих, обаче нищо не намерих за тях-а дори незнам как изглеждат.
        Въпросченце към знаещите-та значи аз си купих Т-IV на Тамия в мащаб 1:35-много голяму говеду-още го крия в багажника на колата си-незнам жената как ще реагира като го види.Та въпросът е следният-дайте ми инфо в какъв цвят са били боядисани нашите Т-4.Ако може според стандартите на Вермахта, не вярвам нашите да си ги боядисвали с обикновенна зелена и жълта боя.Някой знаели според каква номерклатура са били боядисани?
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

не мислите ли че може да има грешка
          и да са "прага" , а не "рада"
          ето и нещо което може да свърши
          работа на Parabellum
          Discover the latest breaking news in the U.S. and around the world — politics, weather, entertainment, lifestyle, finance, sports and much more.

Comment

Parabellum написа
            Та въпросът е следният-дайте ми инфо в какъв цвят са били боядисани нашите Т-4.Ако може според стандартите на Вермахта, не вярвам нашите да си ги боядисвали с обикновенна зелена и жълта боя.Някой знаели според каква номерклатура са били боядисани?
            Вж. у Калоян Матев. До 1943 г. внасяните от Германия танкове са били в цвят Steingrau. Т-4 се внасят фабрично боядисани в жълто (Wehrmacht Olive). Главно поради липса на боя със заповед от 21 януари 1944 г. е утвърден като основен тъмножълтият цвят. За допълнителни маскировъчни пасти са утвърдени кафявочервена или маслиненозелена (според месността), а за зимно време - бяла. От тук излиза, че до края на 1944 г. българските Т-4 са били жълти. Формираната за Първа българска армия дружина е с пребоядисани в тъмнозелено танкове Т-4.
            Attached Files
            Предизборна програма

Comment

dragunov написа
              не мислите ли че може да има грешка
              и да са "прага" , а не "рада"
              Може и да е грешка... Но в два източника е изписано РАДА. Да са Прага е малко вероятно, защото камионите са купени с допълнителен договор по препоръка на продавача - едва ли италианците ще препоръчват чужди камиони... То има и едни унгарски RABA, но едва ли са и те...
              Предизборна програма

Comment

Благодаря и на двамата. Ще потърся този цвят вермахт Олив и ще го боядисам в него.
                А колкото до Рада-та и аз така съм ги чел-Камиони Рада.Обаче в нета няма нищичко за тях.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Някой може ли да ми каже как у нас влезе тъпият термин "бронетанкови" и откога? Бригадите по соцвреме си бяха само "танкови".

Comment

Мисля че термина си е руски. Но определено ми звучи по-подходящо, понеже чисто танкови съединения няма от доста време, освен танковете има доста други бронирани бойни машини.
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial е прав. През 50-те год. български офицери масово учат в бронетанковата академия в СССР. Частите (бригади и дивизии) се наричат танкови, но войските от бронирани стават бронетанкови (като наименование, без да коментирам дали е тъп терминът, аргументите са изложените от Imperial). същото се отнася и за службите - даже през известен период те се наричат автобронетанкови...
                      Предизборна програма

Comment

Здравейте,

Интересна тема, мисля, че ще ви е интересно да видите няколко снимки, които имам, останали от дядо ми, служил във 2ра колоездачна през 1930 - 1931. Сканирах ги наскоро по друг повод, но мисля, че дължа услуга на kapitan, който преди много време ми помогна със снимка на дкв от българската армия: http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5338

Мисля, че най-интересната снимка е на бронирания автомобил, не знам каква марка. Освен по темата за Бронираните Войски, мисля, че сниката е интересна и с каските, които носят дядо ми и останалите войници - на сайта за каски има такава снимка на "Школници от ШЗО" - http://kaski.boinaslava.net/m16art.jpg

Предположение - Понеже емблемата е нарисувана и на колата дали не е било някаква (не)официална емблема във войската!?

Останалите снимки са на камиони на учение и на автомобилите, които са използвали в дружината.

Снимките са със сигурност от периода 1930 - 1931.

Поздрави
                        This afternoon I know you like me, by tonight you're gonna love me

Comment

http://www.rochesterautodealers.com/ може да не е марка а дилър....
                          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Това са чешки танкове използвани от българската войска през ВСВ
                            Last edited by БНА-БА; 05-04-2008, 11:29.
                            Българската Армия е в сърцата ни.
                            http://vbox7.com/play:eb638c1e
                            http://vbox7.com/play:f18d542d

Comment

Всъщност танковете са чешки.
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                              X