dadga написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Интересности
Collapse
X
-
may the Force be with you
-
Недейте така, да речем сапоьрските роботи имат много висока проходимост и са добре адаптирани - нищо чудно и с този да е така. А че няма никаква автономност е ясно - въпорсът е, че вероятно са измислили система за свръзка, която да е достатъчно нечувстивтелан към стандартно заглушаване (предполагам, че е ще да е сходна със системата на безпилотните им разузнавателни самолетчета).
Що се отнася до цената - в репортажа споменаха, че сотйността на едно такова роботче е 200 000 $. Аз си напарвих наум една сметка горе-долу колко струва на САЩ обучението и екипировката на едни редник и мисля че няма да сгреша ако посоча сума от порядъка на 100 000 $. Т.е., това роботче е на стойност около двама войника и определено може да им позволи да намалят жертвите във войната (т.е., реално да им спести средства).
Инак мен ме занимава друго - засега не виждам опити да борнират това чудо. Интересно е дали след време няма да правят малки танкчета от този вид - с дистанционно управление.
Comment
-
Не знам за уцелването му с тежко оръжие ... това нещо е доста малко и ако се ползва през тъмната част на денонощието определено не ми се вижда лесно за уцелване от разстояние. Докато то най-вероятно, щом има инфрачервени сензори не само ще вижда противника, но и ще стреля, при това - точно. А и няма как да се "страхува" от унищожение, все пак не е човек, а оператора му би могъл да жертва машината си при нужда.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Ще стане много тежко, скъпо и въпреки това не достатъчно защитено като сериозно ще пострада проходимостта и възможностите на сензорите, освен това защо ти е да го брониразш? просто може да екранираш най-важните агрегати с други не точлова витални, така се прави масово при хеликоптерите.
В цената на войника трябва да включиш пенсионнато и здравно осигуряване, застраховките и цената ще стане няколко пъти по-висока, освен това е по-скъпо да обучиш скаут или спецназ отколкото оператор, то като стана на въпрос всяко хлапе над 4 години играещо на шутъри ще се справи като оператор, дори е възможно по-добре от униформеният
Comment
-
Е, аз имах предвид цената на един "среден" редник, не на специалист. Впрочем, нищо чудно и тя да е значително по-висока (мисля, че само пълната екипировка за градски бой е някъде около 40 000 $, ако не и повече; като се прибавят към това всичките разходи за обучение, заплата, здравно и пенсионно осигуряване и т.н. ...).
Аз имах предвид не толкоз да е изцяло бронирано, колкото просто да е добре защитено от огън с автомат/лека картечница (за това предполагам ще е достатъчно наистина да се защитят само основните възлови места).
А иначе - определено подобен робот би могъл да намали жертвите сред армията - особено когато се налага щурм или патрулиране. Въобще, в никакъв случай не ми се вижда някаква безолезна играчка. Пък и идеята му май е по-скоро да допълва хората - не изцяло да ги заменя.
Comment
-
е то и няма как изцяло да ги замени, пък и по проходимост отстъпва на всеки не съвсем сакат редник. Относно защитата: екранирането с не витални части мисля ще е достатъчно. а вжни според мен са двигателят, захранването и дистанционното.
Ако двигателят е електричка (както пише) то той може да е вглавините на колелата, 4 броя при положение че с напънки ще може да се тътруги и с 1-2, смятм достатъчна живучест, батериите може да са в пространството прикривано то гумите, а дистанционното е компактно и за всеки случай може да се сложи в бронирана кутия.
Comment
-
Гост
Немците през войната нямаха и едно противотанково нещо като количка на вериги и с електродвигател. Пуска се срещу танковете, управлява се май с ел. кабел и се взривява дистанционно под танка?
Comment
-
Гост
Абе, знаех си. Обаче дали нивото на независимите от човека единици може вече да е такова, че да го заместят? Нещо не ми се вижда вероятно. На помощ обаче, да гледат зад ъглите, да отиват навътре и да предават в реално време данни докато не ги гръмнат, да изпълзят до някой бункер и да го гръмнат, това е много вероятно вече да може да стане.
Comment
-
По време на изпитанията на един подобен робот но американски в Ирак просто му метнали едно покривало отгоре и той престанал да получава информация от сензорите си. За негово щастие бързо изпратили отряд с бронирани коли да го изтегли че струва близо 300000 долара
Ето един подобен:
НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
По време на изпитанията на един подобен робот но американски в Ирак просто му метнали едно покривало отгоре и той престанал да получава информация от сензорите си. За негово щастие бързо изпратили отряд с бронирани коли да го изтегли че струва близо 300000 долара
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
Comment