Съобщение

Collapse
No announcement yet.

цвета на германските каски

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

цвета на германските каски

Абе иде реч за цвета на германските каски, някой да знае как са били боядисани през полската и френската кампания?

Доколкото знам, в сивозелено. Но не съм 100% сигурен.

Comment

Хъм... Изключения и версии има много, затова ще се придържам към правилото, към общия случай.
      Каски М35 - цветът им е свежо ябълково зелено за армията и синьо за ВВС. Гладка боя, без примеси.
      Имат 2 ваденки. От дясната страна /дясно, ако каската ти е на главата/ всичките имат щит в цветовете на /тогавашния/ германски флаг - червено, бяло и черно по диагонал. От лявата страна е различно. Войската има черен щит, а в него сиво-жълтеникав орел с прибрани крила, стъпил върху свастика. Същото за ВМС, но орелът е красив златен металик. Луфтвафе е доста различно - орелът е в полет, с разперени криле, направо - без да е върху щит. Разбира се, държи свастика.
      Към края на първото тримесечие на 1940 излиза каската М40 - същата като М35, но двата отдушника отстрани вече не са нитове, вкарани в каската, а просто дупки с релефен кант за здранина. Иначе на пръв поглед разлика няма.
      Обаче 1940 донася и по-видими разлики. На 21 март 1940 излиза заповед каските да се боядисват в тъмно сив цвят, при това с примес - алуминиев прах или много фин прах от дърво, да са леко грапави и никак гланцови. Просто защото на лунна светлина или при намокряне каските блещукали издайнически в досегашния си вид.
      А пък на 21 март 1940 идва друга заповед - щитът с националния флаг от дясната страна да се изчегърта или замаже. По този случай вражеските снайпери обявяват тридневен траур :lol: :lol: Е то по-късно идва ред и на другия декал, ама това е чак през август 1943. Обаче за щастие на световните колекционери, заповедите за премахване на декалите се изпълняват адски немърливо и просто огромен брой каски си остават с тях, та и до днес.

Накратко: до март 1940 се носят зелени каски /и сини за Луфтвафе/ с 2 декала. От март 1940 и нататък се срещат какви ли не - М35 във вида от преди 1940; М35 с един декал; М35 в тъмно сив цвят и един декал; М40 тъмно сиви с 2 декала /много а редки/; М40 тъмно сиви с един декал.
      На нож!

Comment

Много много амама мнооого ти мерси. А иначе аз правя модел на това: и на него са кичнати 4 каски, ама като се замисля (предвид че машшината е сива и с цел контраст) ще ги направя зелени, заедно с тубите. Пка да повторя:благодаря много.

Comment

Моля, пак заповядай! То на приказка е добре, ама още по-добре е на картинка, нагледно, затова ето да видиш конкретно за какъв убит зелен цвят става въпрос.

[/list]
          На нож!

Comment

---

А за сравнение, ето М40 в тъмно сив цвят, с примеси в боята. Тук примесите са едри, цялата е на зърна. Но се среща и в по-фин вариант, изглеждащ направо гладко.

Но зеленото определено ще е по-добре, за контраст на останалата история.

На нож!

Comment

Много благодаря че сложи снимки, аз като каза ябълково зелено и си предствих нещо доста по-светло. Ама много съм ти благодарен.

Comment

Абсолютно си прав, аз така го казах май под влияние на западняшките форуми, там го водят като Apple-green, просто явно тамошните ябълки не са толкова свежи, като нашите :lol:
                На нож!

Comment

Страданията на Запорожкото казачество

Може да имат предвид листата а не плода, въпреки че май и те (засял съм си на вилата няколко) са по-светли. нО ЩЕ СЕ ВОДЯ ОТ СНИМКАТА.

Comment

Working...
                  X