If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Имаш предвид, на трофейния лек британски танк индекса е Мк. 4, та оттам и объркването? Вероятно е така. А в колко бройки е било сглобено това чудо и къде се е използвало?
Махни листата де a между другото знам че няма особено много специалисти по лъковете във форума но опитайте се да познаете какъв тип рефлексен лък е това?
Отговорът е хунски, но трябва да се отбележи, че е много трудно да се направи разлика между хунски, аварски, маджарски и български. Може би ако имаше по-добра снимка на декоративните мотиви по раменето отпред на лъка и беше даден и в ненатегнато състояние щеше да е по-честно. Така сега ме накара да го търся из страницата на Грозер.
Изобщо не е трудна разликата.Единствено хунският и японският тип сложносъставни рефлексни лъкове са асиметрични.А между маджарските,аварските и българските лъкове няма такава очевидна разлика.
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Изобщо не е трудна разликата.Единствено хунският и японският тип сложносъставни рефлексни лъкове са асиметрични.А между маджарските,аварските и българските лъкове няма такава очевидна разлика.
Изобщо не съм съгласент с подобно изказване.
Хунския лък е симетричен сложносъставен рефлексен с двойна извивка, и е подобен на маджарските, аварските, хазарските, българските и персийските лъкове.
Към асиметричните лъкове спада само японския и корейския лък.
За тази справка специално се рових в каталози за средновековно оръжие. Авторите са категорични.
Имаш предвид, на трофейния лек британски танк индекса е Мк. 4, та оттам и объркването? Вероятно е така. А в колко бройки е било сглобено това чудо и къде се е използвало?
Според мен след евакуацията на съюзниците е било използвано на
източния фронт или пък частите въоражени със тази сау са
останали в окупирана франция.за бройките само мога да гадая.
инфото към рисунката е :
10,5cm leFH auf Geschutzwagen mk 6(е) (явно от другия сайт от който
взех снимката са сгрешили със индекса но е възможно да са били различни модеификации)[sd.kfz.736,15 батарея,източен фронт ,1941.
Звяр изобщо не си прав.Хунския тип не е така ясно изразена асиметричността както при японския(няма разлика с корейския) но е асиметричен.Ако толкова не ти се вярва драсни едно писъмце на Грозер или на Касай те самите произвеждат лъкове и ще ти обяснят :sm100:
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Аз пък от бронетехника грам не отбирам а на горните самоходки британски шапчета ли забелязвам?
:1087: а как си ги познал?Аз още не мога :mhehe: :1087:
Понеже все пак познах загадката на Араслан, мисля че е мой ред да пусна тук едно нещо, за което искрено се надявам никой да не познае какво е.
Та ето го нещото:
Хайде сега ако не друго поне дайте някакви предположение това хладно оръжие от кой край на земното кълбо е. Айде, от мен да мине, тука още едно такова с ножница:
Арабско нещо ми се струва гледал съм по филмите подобниНай-много индийско да е ама там не залагат на толкова тънки остриета пък и украсата на втората сабя по ми мяза на арабска.Иначе оръжийцето си го бива с удоволствие бих го размахвал
Comment