piston написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременно ПВО
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
piston написа Виж мнениеP.S. Айде, от мен да мине..
Comment
-
piston написа Виж мнениеP.S. Айде, от мен да мине..:
В операции 2003 г. «Шок и Трепет» против Ирака силы и средства РЭБ коалиции стран НАТО создавали плотности помех на два порядка выше – до 2-3 кВт/МГц в заградительном режиме и до 30-75 кВт/МГц – в прицельном. При этом РЭС РТВ и ЗРК С-75 и С-125, находящиеся на вооружении ПВО Ирака, подавлялись при 10-25 Вт/МГц.
Можеш да си представиш как е изглеждала ситуацията
Comment
-
Кухулин, пак сравняваш ябълки с домати - тези ватове къде и как са мерени? Защото едно е колко ток подаваш към антената, второ е колко реално излъчваш, трето е насочеността на антената дето излъчва този сигнал, четвърто е дистанцията до целта, пето е насочеността на антената отдолу която трябва да се справя с проблема, шесто е как е кодиран сигнала, седмо е с какви алгоритми работят двете страни.
Проблемът с С-75/125 е най-вече, че са технология от 50-те и 60-те + познати са до последния детайл на запад.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеОтне ми малко време, но отговарям на жеста:
В операции 2003 г. «Шок и Трепет» против Ирака силы и средства РЭБ коалиции стран НАТО создавали плотности помех на два порядка выше – до 2-3 кВт/МГц в заградительном режиме и до 30-75 кВт/МГц – в прицельном. При этом РЭС РТВ и ЗРК С-75 и С-125, находящиеся на вооружении ПВО Ирака, подавлялись при 10-25 Вт/МГц.
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеедно е колко ток подаваш към антената, второ е колко реално излъчваш
Пилот написа Виж мнениетрето е насочеността на антената дето излъчва този сигнал
Пилот написа Виж мнениечетвърто е дистанцията до целта
Пилот написа Виж мнениепето е насочеността на антената отдолу която трябва да се справя с проблема
Пилот написа Виж мнениешесто е как е кодиран сигнала, седмо е с какви алгоритми работят двете страни.
кало написа Виж мнениеИ в двата случая не става дума за смущения на канала за управление на ракетата, а за заградителни и прицелни смущения.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеАми да речем потърси каква е плътността на радиоелектронното подавяне в Ирак през 2003 г. Жокер - след конфликта се извършват модернизиции на ЗРК именно с оглед на тези нива, например Печора-2М. Следващата война пак ще донесе изненади и като приключи - пак ще има спешни модернизации. Едните вдигат мощността, другите вдигат мощността и така."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
Цитат Кухулин написа Виж мнение
Отне ми малко време, но отговарям на жеста:
И в двата случая не става дума за смущения на канала за управление на ракетата, а за заградителни и прицелни смущения.
Това си го обяснявам, аз като неспециалист.
А да попитам знае ли се каква е носещата честота на новите руски С-300 (визирам последните модернизирани варианти) и С-400 ???
Защото, ако работят в различен честотен диапазон от АУАКСИТЕ, на самите последните ще им трябва модернизация за да се борят успешно с новите реалности ???
Comment
-
piston написа Виж мнениеНищо няма да търся, ако си намерил, линкни го тук...
piston написа Виж мнениеЗапочна темата за комуникацията ракета/станция, после започваш общо...
piston написа Виж мнениеМожеш ли да потвърдиш, че в Ирак се използват смущения по ракетния канал?
Това, което се помъчих да ти кажа, е достатъчно общо и логически просто. По-рано в темата ти пусна линк със стойности за плътността на смущенията в Сирия през 1982 г. Днес аз ти дадох стойностите от Ирак през 2003 г. Сравни ги, помисли малко и ако след това увеличението от 20 на 80 вата пак ти изглежда като окончателно решение во век и веков - какво мога да направя аз?
Comment
-
ETH BEHTI написа Виж мнениеВсе едно 3 АУАКСА бичат здраво ефира с по един КВт , а ако захванат някой сигнал към тях се включват РЕБ-овете на намиращите се в близката зона самолети , които имат собствени заглушаващи станции.
А да попитам знае ли се каква е носещата честота на новите руски С-300 (визирам последните модернизирани варианти) и С-400 ???
Защото, ако работят в различен честотен диапазон от АУАКСИТЕ, на самите последните ще им трябва модернизация за да се борят успешно с новите реалности ???
1. АУАКС не се занимава с радиотехническо разузнаване. Има такива възможности, но това му е второстепенна, даже третостепенна задача. За целта лети например Rivet Joint.
2. Носещите честоти на модерните радари се менят постоянно, в реално време, но в ограничен диапазон. Това затруднява борбата с тях. С-300 и С-400 имат по доста радари. Някакви диапазони са известни, но стават само за форумни нужди
3. По принцип всяка борба се предшества от значително разузнаване, освен ако не е някаква инцидентна самоотбрана. Разузнавателните самолети летят с часове и дни преди атаката, слушат радарите, систематизират емисиите, анализират ги и определят методите за борба. Когато се наложи да ги заглушават, действат по тази схема. Да не говорим, че много информация се събира и в мирно време. Това важи с особена сила за радарното покритие, което по принцип е пълно с дупки и често дори не се нуждае от атака.
Comment
-
ETH BEHTI написа Виж мнениеВсе едно 3 АУАКСА бичат здраво ефира с по един КВт , а ако захванат някой сигнал към тях се включват РЕБ-овете на намиращите се в близката зона самолети , които имат собствени заглушаващи станции.
Защото, ако работят в различен честотен диапазон от АУАКСИТЕ, на самите последните ще им трябва модернизация за да се борят успешно с новите реалности ???Last edited by Sailor_Malan; 22-05-2013, 11:27.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Етх Бехти, въпроса е, че при новите радарни с-ми се използват много нови въведения, нови материали и градивни елементи, строго насочени антени и т.н. За да се създаде сила на заглушителен сигнал срещу С-300 според мен 1-2 АУАКСА не стигат.
До колкото четох относно едни учения на гърците с израилтяните на о-в Крит, последните са използвали над 100 самолета за да налучкат слабото място на С-300. Значи можем да си представим, какво съотношение на силите трябва да има, за да може да се неутрализира този боен комплекс.
Comment
-
Устойчивостта на съвременните комплекси срещу заградителни шумови смущения е напълно в крачка с американските заградителни плътности, демонстрирани в Ирак - от порядъка на няколко кВт/МХц. Това означава, че ако няма вътрешна информация за работата на зенитните комплекси, радиоелектронната борба ще изисква много десетки специализирани самолети на външните рубежи и ще е на кантар.
Ако противника има вътрешна информация за работата на комплексите (честоти, модулации, алгоритми), ще сложи прицелно по 100 кВт/МХц и всичко ще окапе.
Само че това е леко опростена и донякъде остаряла концепция. В случая с новите варианти на С-300 има няколко "обаче".
Първо обаче. С-300 във варианта телеуправление от 2-ри род е особено подходящ комплекс за борба с брутални джамери на външните рубежи - може сравнително добре да се насочи пасивно по излъчването им, ако радарите са забити.
Второ обаче. На въоръжение уверено навлизат евтини безпилотни джамери MALD-J. Те няма да действат на външните рубежи, а ще са в челото - т.нар. stand-in jamming. Това по чисто технически причини е смърт за радарите и гадовете трябва да се унищожават безмилостно. Само дето са многократно по-евтини от зенитните ракети.
Трето обаче. Каквато и тактика да изберат зенитните комплекси, тя трябва да е свръхмобилна - радарите не трябва да се задържат на едно място повече от 5-6 минути. В момента навлизат нови техники за геолокация от въздуха и ситуацията в това отношение ще стане жестока.
Значи, ако трябва от горните неща да обобщя мое ИМХО, то при един бъдещ сблъсък САЩ отново ще размажат наземната ПВО, дори да е на модерно ниво, освен ако няма значителна авиационна съставляваща.
Всеки друг в момента би си счупил главата в такава модерна противовъздушна отбрана, освен ако не разполага с много добра вътрешна информация.
Comment
-
Ако противника има вътрешна информация за работата на комплексите (честоти, модулации, алгоритми), ще сложи прицелно по 100 кВт/МХц и всичко ще окапе.
За това трябват най-малко 50-100 самолета.
Първо обаче. С-300 във варианта телеуправление от 2-ри род е особено подходящ комплекс за борба с брутални джамери на външните рубежи - може сравнително добре да се насочи пасивно по излъчването им, ако радарите са забити.
Например - незабит радар, отстоящ извън бойния радиус на самолети за РЕБ и джамерите, предава данни по кабел, сателит и др. на бойния комплекс работещ в пасивен режим. При С-300 и още повече при С-400 това е напълно възможно, защото радарите им засичат обекти на над 150 км, а дори и на повече. Да не говорим, че руснаците имат РЛС с обхват на над 2500 км .
Второ обаче. На въоръжение уверено навлизат евтини безпилотни джамери MALD-J. Те няма да действат на външните рубежи, а ще са в челото - т.нар. stand-in jamming. Това по чисто технически причини е смърт за радарите и гадовете трябва да се унищожават безмилостно. Само дето са многократно по-евтини от зенитните ракети.
Трето обаче. Каквато и тактика да изберат зенитните комплекси, тя трябва да е свръхмобилна - радарите не трябва да се задържат на едно място повече от 5-6 минути. В момента навлизат нови техники за геолокация от въздуха и ситуацията в това отношение ще стане жестока.
Значи, ако трябва от горните неща да обобщя мое ИМХО, то при един бъдещ сблъсък САЩ отново ще размажат наземната ПВО, дори да е на модерно ниво, освен ако няма значителна авиационна съставляваща.
Всеки друг в момента би си счупил главата в такава модерна противовъздушна отбрана, освен ако не разполага с много добра вътрешна информация.
Comment
Comment