Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Регионални Клубове на Дружеството

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Регионални Клубове на Дружеството

    В тази тема ще бъдат написани всички регионални клубове заедно с Председателите и членовете им и връзка с тях. Нека Танкиста от Харков да започне с Централният Софийски клуб. Фактически от там започна всичко !
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    #2
    Софийския клон

    :sm100: Софийския клон на Национално Дружество "Традиция" възникна през 1991 г. Всъщност тогава започна историята на цялото дружество. Започна се с няколко души ентусиасти, които се събрахме в музея на МВР, където работех тогава. На базата на музея и под закрилата на МВР-институцията се проведе учредително събрание на клуб Традиция.
    Избра се управително тяло и се направи регистрация в СГС-фирмено отделение. За председател бе избран полк. Георги Маринов,за секретар полк. Димитър Пенов, зам председател Христо Дерменджиев(сменен по-късно от Агоп Казазян), членове полк.ОЗ Тодор Предов, Стефан Мъников и др.
    Първите изяви на клуба бяха организирането на изложби, на които да заявим пред столичната общественост, че съществуваме. За 6 май 1992 г. направихме голяма изложба в музея на МВР, съвместно с НВИМ. Стана голяма фукара. Наслагахме за пръв път големите степени на Ордените "За Храброст", "За Военнна заслуга" и още много други. Турихме българския Парабелум и др. благинки. А по стените наслагахме снимки на нашите прославени генерали от войните за Нац.обединение. Абе, кеф!!!
    Откри изложбата гл.секр. ген. Бонев, защото министъра Й. Соколов го преследваха журналистите заради разни уволнения. И не можа да дойде. Обаче на закриването дойде. Изобщо, тогава ръководството на МВР, като цяло подкрепяше музея и клуба. Утвърдиха се заповеди за музея, които касаеха и съществуването под крилото му на клуба. Даже когато мафиотите (Гигов и Крушата), тарикатски взеха сградата на музея, Соколов я върна с един от последните актове на правителството му. Подчертавам този факт, защото тогава за съществуването на колекционери на оръжие се гледаше като на готови превратаджии и убийци. Не случайно за изборите събираха оръжието на всички, които имаха разрешителни тогава и на всички официални ловци. С други думи обезоръжаваха по-добрата част от населението и оставяха оръжието на мутрите. А то по правило беше нелегално. И ако някой щеше да върши щуротии, то бяха именно тия юнаци. Да им видиш акъла на управниците!!!:1087: :imperial: :1087:
    Към клуба тогава се присламчи, едно никому и световно неизвесто лице, на име Валери Спасов и жена му Дима, които се представиха за издатели на колекционерски вестник. Нарекли го "Всичко за оръжието". И търсеха автори за да може да изплуват. И ние всички членове на клуба и писали и не писали и можещи и само желаеши се включихме да подържаме весника. Защото още един чичко Ленин, когато организирал революцията в Русия се сетил и посочил, че ако иска някой да чуе и да разбере, а от там и да подкрепи едно начинание, то му трябва вестник. Тогава на практика се убедих, че това е вярно. Колкото и да беше малък тиража на весника, той стана популярен в страната, благодарение на членовете на клуба, някой от които израстнаха като оригинални и задълбочени автори. Развади се цялата налична, предимно чужда литература. Почна се от преводи и компилации за да се достигне до прекрасни авторски публикации. От тогвава по нашата тема пишат Г. Маринов, Огнян Маринов, Агоп Казазян, Тодор Предов и мн. др. Ее и аз понаписах някой неща, но до сега нито един материал не ми е поместен както трябва. Да не говорим за заплащането на труда на авторите, с които издателите направо се подиграваха. Затова накрая и естествено стана развода между дружеството и Валери Спасов. Докато паразитираше на наш гръб, той успя да се здобие с две-три коли, вилен имот в Мирково, апартамент в София и да изучи децата по Америка. Абе, Кеф!!! Сега се е присламчил към НВИМ и лъже нещо Петко Йотов и прави опит за пазар по подобие на Търновския. Даже е уредил жена си да работи в музея. Нали е специалистка по оръжията. Абе, Чудо, Абе Кеф!!!
    :sm100: Понеже думата беше за Софийския клон. Клуба тръгна много силно и започна борба за промяна на законодателството и за това името "колекционер на оръжие", да излезе от списъка на мръсните думи. И до голяма степен успяхме!!! :nworthy:
    Периодично се явявахме пред общественоста със своите прекрасни изложби. Правехме ги съвместно с музея на МВР и с НВИМ. Тия последните нямаха експозиционни зали и тогава охотно искаха да общуват с нас. За разлика от сега, след като ги приютиха във В.А. Заедно направихме няколко големи изложби. Сещам се за две- "Средства за свръзка и наблюдение" и "Неизвестните музеи". За пръв път интересуващите видяха нашите клубни картечници, всякакви други оръжия и военни потреби. А по витрината с шифровъчната машина "Енигма" се изкатери цялото население. А един американец, като видя Драгунската Бердана ¹ 2, подарък на нашия княз Александър ² от руския император и до нея една карабина Драйзе, направо полудя. -Е такова нещо няма -викаше той за ужас на преводачката. И как да му обясня на тоя, как се казва на американски дървото "птичи явор" и защо жилката му е перпендикулярна на приклада.
    От цялата страна мераклии и ентусиасти се научиха за съществуването на клуб "Традиция" и започнаха да се стремят да станат наши членове. Започна се едно роене като на силен кошер. Така възникнаха клубовете в Пловдив, Благоевград, Шумен и мн. др. Стана ясно, че трябва да се направят съответните със законодателството промени. И се учреди Националното дружество. Негов най-мощен клон стана Софийския. В него членуваше по-голямата част от актива и като личен състав, софианците колекционери бяха по организирани.
    Сега Софийския клон има около 60 активни членове и още около 50 по-лабави (които не са платили навреме членския внос) Съмишлениците са повече от 300.
    Председател е Иво Танчев - GSM - 0887-922-409
    членове са:
    Стоян Шоков - GSM - 0898853511 и тел. 72-91-48
    Стоян Чалъков - .....
    Местостоянка засега е стрелбището в Младежки дом Средец, до парка Заимов и Английската езикова гимназия. Сбирките са всеки четвъртък. Има табло за обяви в коридора, на което се записват всички предстоящи мероприятия. Снащи например се обяви една нова оферта за екскурзията до Аустерлиц и се прие един нов член на клона.


    :rock: :rock: :rock: По повод посещението на възстановката на битката на народите при Аустерлиц, Иво Танчев е намерил оферта на една чешка фирма.

    :wall: -Условията са 220 лв
    -6 дни с 4 нощувки в тризвезден хотел в БЪрно и в Славков със закуска - шведска маса.
    -Пътуват два автобуса по 47 места. Единият тръгва от Банско, а др. от София. Тръгване оконо 30.11 или 01.12.
    -До 20 юни желаещите трябва да се свържат с Иво и да внесат по 100 лв. капаро. Другите в началото на м.септември.

    :nworthy: Още за дружеството - друг път!:nworthy:
    Last edited by танкиста от Харков; 03-06-2005, 14:09.
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

    Comment


      #3
      :sm113: Ето адреса на председателя на Национално Дружество "Традиция" Полковник О.Р , Доц. д-р Георги Маринов

      E mail: gmmarinov@abv.bg

      gsm: 0889-303-734
      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

      Comment


        #4
        Аз планирах, тази година да ходя в Чехия, но плановете ми се провалиха.......ожених се ! Затова ще почакам някоя друга година и ще отида да видя за какво става въпрос!
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          Честито

          :nworthy: :rock: Човек и добре да живее, накрая се оженва и губи образ и подобие. Ама такъв е живота!!! :twisted: :twak: :nworthy:
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

          Comment


            #6
            Мерси, мерси, но нека да не разваляме темата.!
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

            Comment


              #7
              .
              Last edited by ; 21-03-2006, 07:21.

              Comment


                #8
                Я дай малко пояснения по снимката с 4-те саби и шашката. Откъде са, колко са стари ? (шашката е ясна де, другите ме интересуват)
                Pauke !

                Comment


                  #9
                  .
                  Last edited by ; 21-03-2006, 07:21.

                  Comment


                    #10
                    valo написа
                    За това ще трябва да се консултирам със собствениците на железата. Все-пак снимките са правени преди девет години....
                    Горните три саби са си турски, от типа, който на Запад (а и в Турция) наричат килидж. Горните два са със стандартна ръкохватка и кръстачка, а острието вероятно е било приспособено от западна сабя (горната примерно от тежката английска кавалерийска сабя обр. 1796 и множеството й подражания из Европа, за долната не знам). Третата от горе надолу е също килидж, обаче този тип ръкохватка с извивки към острието е като че ли по-рядко срещана и съм я виждал на парадни саби, обсипани с коралчета и тюркоаз. Възможно е едно време нейната ножница да е носила доста украса. По чирените обаче няма съмнение, че е турска, въпреки че острието е внесено от Западна Европа. За датировка, първата половина на 19-и век е като че ли най-вероятна.
                    По-долната сабя, тази над шашката, е вече по-интересна. Формата на дръжката прилича на тази, срещана на карабелите, ползвани от турците, поляците, а и унгарците през 16-и и 17-и век, за които е характерно и острие с множество каналчета. Ако наистина е такава, е запазена прекалено добре, а и гардът е странен. Подобна форма на дръжката имат някои арабски саби от Йемен, но арабите ги обковават обилно със сребро. Още една загадка на Пловдивския клон, която едва ли ще получи разрешение.
                    Много хубави неща Вало, мерси :tup:

                    Comment


                      #11
                      За снимката от 6 септември 1996 г.

                      :nworthy: Я какви сме юнаци. Тая снимка я бях забравил. Аз съм се изтъпанчил най-отляво, до мен е председателя на дружеството, Г. Маринов, зад него е Красен, а нанатък са всички ветерани от Пловдивския клуб. Много сме готини нали!?!? Изложбата, която тогава направихме в Музея на Съединението беше страхотна! Една от малкото изложби, която се правеше в момента и се уточняваше на момента, какво да се сложи. В крачка намерихме оригинална снимка на В. Левски и направихме цяла витрина за него. Излезе щик от Манлихер с шефски монограм и се намериха още два. Турих си Ремингтона и после се намериха още няколко. Абе кеф!!!:tup: Там на масата, където редяхме анотациите за отделните експонати, под влияние на емоцията и на някой други фактори, написах есето "Размисли за лудите мъже". То вече беше поместено някъде из Форума.:rock:
                      :nworthy: Тогава се работеше за идеята и се направиха такива геройства, които сега не могат да се достигнат. Казвам го със съжаление, защото сега при подготовката и създаването на последната изложба в Музея на МВР имаше доста неприятни моменти. До сега 3 пъти сме я полу-разваляли и наново полу-изграждали. За сега все още стои и който иска може да я разгледа. Все още!:1087:
                      Last edited by танкиста от Харков; 04-07-2005, 13:30.
                      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                      Comment


                        #12
                        .
                        Last edited by ; 21-03-2006, 07:13.

                        Comment


                          #13
                          :nworthy: Снимки от изложбата и от създаването и тогава прави председателя на дружеството Г.Маринов. Имаше и цял филм заснет от пловдивска кабеларка, който вероятно се пази от Красен. Ако иска може да пусне някой снимки. Аз за съжаление нямам нито една от тогава.:sm100: Пускам тук списък на председателите (управителите на Регионалните клонове), така както са приети на последното годишно събрание.
                          Attached Files
                          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                          Comment

                          Working...
                          X