Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тема за Музеите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тема за Музеите

Стара и безкрайно дъвкана тема, но тук е най-подходящото място, за да я повдигна отново. Предупреждавам, че мнението ми е дълго, но темата е сериозна и изисква задълбочен анализ и мислене, не е лека тема.
    Ситуацията в нашите музеи е ясна на всички. Основният проблем е, че множество ценни експонати са оставени на произвол и се съсипват бавно. Дори в най-важния военноисторически музей в столицата редки експонати, които едва ли биха могли да бъдат заменени, като танкове и артилерия, загиват бавно. Да не говорим за по-малките експонати в някое от хранилищата, за които никой не се грижи. Щом с НВИМ ситуацията е такава, какво да кажем за музеите в останалите градове, като например Военно-Морския, чиято сграда по моите лични впечатления има нужда от основен ремонт?
    Аз не искам с това да обвиня музейните директори. Напротив, те хората правят каквото могат с каквото имат. Проблемът на почти всички музеи е, че разполагат с огромен брой експонати и ограничено място където да ги излагат за гледане, още по-ограничено място за съхранение на останалите и съвсем ограничени или напълно липсващи средства за реставрация и поддържане. Последното изисква специални помещения, инструмени и прибори, специални препарати и най-вече специалист на заплата, който да се занимава в предметите. Повечето музеи едва успяват да се поддържат отворени, за друго просто средствата са утопия. Това е ситуацията не само в България, а дори и тук в Щатите, където лично съм се убедил че дори и с повече пари пак не могат да се оправят.
    Има ли разрешение този проблем? Във форум Хоби има тема за доброволци, които да помогнат за реставрацията на един танк. Дано този експеримент да премине успешно и още много неща да бъдат възстановени, но каквото и да се прави няма да можем да спасим всичко навреме. Освен това е разбираемо, че директорите не могат да рискуват да дадат на някой, който по професия е брокер на недвижими имоти или компютърен специалист предметите, които са им поверени. Може би има някакъв начин след кратък курс на ентусиасти да им бъде издавано свидетелство, с което да им бъде разрешено да помагат на музеи с реставрации на предмети? Този въпрос е най-вече към Танкиста, защото той има гледната точка на директор на музей и знае кое е възможно и кое не. Да се купи нещо от хранилището на НВИМ ми се струва че ще е малко по-трудно от това да си взема бенгалски тигър от софийския зоопарк.
    Но до каквото и да доведат такива евентуални усилия, аз лично мисля че чрез частните си колекции допринасяме значително повече, отколкото с доброволчески труд. Просто ние колекционерите се грижим за колекциите си, които сме придобили чрез пестене, търпение, търсене и труд. Без никой да ни плаща за целта, ние ежедневно влагаме пари, познания и труд в това хоби. Така че едва ли е пресилено да се твърди, че в момента в България ние основно се грижим за запазването на българското военно наследство.
    Тук няма как да не изтъкна дружество Традиция. Сравнително младо, то вече е станало една доста добра структура, което е видно от възстановките и Гергьовденския Парад, за които е необходима отлична организация и масовост, както и от изложбата в музея на МВР, в която експонатите са предимно от членове на дружеството (нали така?). Ето защо ми хрумна мисъл, която не се и съмнявам е хрумвала на повечето от вас: не може ли един ден да бъде създаден музей към дружеството, в който експонатите да бъдат изцяло събрани от колекционерите поне при основаването му? Преди да отговорите с да или не, ето какво имам аз да споделя по въпроса.
    Както всеки колекционер и аз съм си задавал въпроса какво ще стане един ден с моята колекция. Аз не събирам антични оръжия като инвестиция, с цел да ги продам някой ден и да си тръгна доволен с куфарче с кеш. Реално шансът някое от децата ми и внуците ми (каквито засега нямам) да наследи страстта ми към хладните оръжия не е особено голяма. Просто хората имат различни интереси и както аз не съм наследил хобито от баща ми, не мога да очаквам ако имам син той да се запали така, както аз съм запален сега. При това положение по-вероятно е наследниците ми да разпродадат колекцията или да я забутат някъде, където тя да ръждяса и изгние. Някак си тези два варианта не ме удовлетворяват, когато се замисля за тях, защото дори и при разпродажба не се знае дали нещата ще попаднат там, където трябва, т.е. в ръцете на някой, който да се грижи за тях.
    Мислел съм и за дарение на музей, но и това е ужасна идея. Няма американски музей, на който да я дам. По-скоро бих искал да бъде пренесена и да остане в България, най-вече защото от някои от образците на хладно оръжие в колекцията ми в България едва ли има. Обаче ако даря всички тези екзотични антични оръжия на НВИМ да речем, ще е все едно да подаря аквариум със скъпи рибки на зоопарка. Само ще обременя музея допълнително. Освен това на НВИМ задачата е да излага на показ сабите на Ильо Войвода и на генерал Вазов, а не оръжия от Филипините и Мароко, както на зоопарка да излага интересни животни, а не моите рибки. Ще се чудят какво да ги правят и накрая ще ги изпратят в някое хранилище, с което само ще им вдигна разходите и ще им задълбоча проблемите свързани с ограничено пространство. Така че това е особено лош вариант за моята колекция един ден.
    Обаче, ако съществува музей, който е под опеката на други колекционери, които знаят как да се грижат за експонатите и които ги обичат и ценят, бих бил повече от щастлив да им поверя тези неща от колекцията ми, които стават за музей. Така ще бъда спокоен, че ще бъдат съхранени за поколенията и че трудът ми по колекционирането не е бил просто някаква скъпа прищявка, а е имало смисъл.
    Разбира се, идеята е доста обща и тук въобще не съм навлизал в детайлите, за което е оставена темата. Знам, още няма закон за частните музеи, но такъв ще бъде приет скоро, защото има доста богати и влиятелни хора с колекции от антични предмети (не само оръжия, но за нас е все едно веднъж като законът бъде приет). Знам, че ще е скъпо, защото ще трябва няколко сгради: една за музей, една по-голяма за хранилище и една за лаборатория за реставриране, както и че тези сгради трябва да са специални със системи за регулиране на влажността и температурата в тях. Също така ще трябват средства за охрана и за какво ли още не и съм наясно, че един такъв музей, колкото и да е интересен, добре направен и рекламиран, никога няма да може да се издържа сам, поне не и в обозримото бъдеще.
    Но и някои възстановки са скъпи, особено ако един ден бъде постигнато притежаването на собствени танкове и машини. Да не говорим че дори и сега независимо дали става дума за средновековно снаряжение или опълченска униформа, на всеки ентусиаст пълното снаряжение му излиза между 1000 и 2000 лева. Както е важно да бъдат спазвани традициите и да бъдат почитани сражения с огромно значение като тези при Шипка или Одрин, така е важно да запазим и малкото останали предмети от миналото, които са единствените очевидци на онези събития и които могат да ни кажат за тях много повече от всичко останало.
    Идеята е просто подхвърлена и няма да е възможно сериозното й осъществяване може би поне още едно десетилетие, че и повече. Но ако искаме да съхраним предметите, които обичаме и които така страстно събираме, за идните поколения, е необходимо да се замислим за наш собствен музей един ден, защото държавата никога няма да го направи вместо нас.

Хубави думи редиш друже! Обаче не трябва да забравяме, че нашата страна се нарича България, в която титлата "Колекционер на историческо оръжие" = "Член на престъпна организация".
    Аз и потребителят Маузер , преди две години бяхме на посещение в гр.Елена.Там в местният исторически музей видяхме уникални оръжия, които зад огромни витрини ръждясваха. Съответно обяснихме , кои сме и с какво се занимаваме, и предложихме безплатно да реставрираме оръжията . Съответно още чакаме да ни потърсят по мобилните телефони. Тези оръжия ще се съсипват до този момент, в който някой милионер не хареса нещо и не го купи от директорът на музея срещу огромна сума пари.Директорът за да покрие липсата на желязото от хранилището ще извади нещо още по-ръждиво и ще го заведе под същият инвентарен номер. Просто като боб.
    От сигурен източник знам, че Историческият музей в гр.Горна Оряховица в който са изложени само 15-20 пушки и пистолети в хранилището си под сградата има някъде около 1500-2000 образеца историческо оръжие, които ръждясват и се съсипват. А това са оръжия които са дарявани или изземвани от хората през периода 1946-1989 година.
    По спомени на хора от този град много красиви образци балканско кремъчно оръжие е постъпило в музея, но поради неясни причини те все още не са изложени.
    така че изводите си ги правете вие Господа ! Аз ще замълча!
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За музеите

:nworthy: Благодаря за доверието на ТВВ. Аз действително работих повече от 8 години в музея на МВР и имам някаква, макар и бегла представа за възможноста на отделни граждани, да се включат в реставрацията на отделни екземпляри от фонда на даден музей. А истината е, че такава просто няма. Няма и такава практика във всички музеи в страната. Формално експонатите, ако не са в експозицията, трябва да се съхраняват в подходящи хранилища и достъп до тях имат само музейните работници. Уредникът или фондовикът на който се числи експоната. Ако се нуждае от реставрация, експоната със специално писмо се изпраща в музей, който има развит такъв отдел. За църква или танк просто нямам идея как да се постъпи. И ако за църквите може да се намери информация и има механизъм за реставрация, за танк дори не си помислям, че някъде може да има. Евентуално в НВИМ. Ще отправя питане до един специалист по музейно дело в СУ да видим какво ще отговори.
      :shrug: Иначе всичко е до управата на музея. Ако има желание, може да привлече ентусиасти за помощ. Когато преди 12 години намерихме с Г.Маринов дветете тежки картечници във Военна киностудия, те бяха с по един пръст кал и ръжда по тях в един склад за строителни материали и отгоре им течеше вода, а отдолу имаше втвърден цимент и кереч. И добре, че вътре бяха консервирани надлежно от военните. Два месеца заедно с две млади момчета от тогавашния клуб Традиция, лежах отгоре върхуу тях. То не бе стъргане и лъскане. И станаха в приличен вид. Даже механизмите им работят. Не беше професионална реставрация, но и това все пак беше нещо.
      :shrug: Заедно с домакина на музея реставрирахме една пожарна ръчна помпа от Рилския манастир. От развалина и ръжда я очовечихме. Даже търсихме неуспешно, подходящ майстор да изработи едното бутало, че го бяха откраднали. И сега, ако отидете в манастира, може да я видите как отново е хвърлена в етнографската експозиция и отгоре и тече вода.
      :shrug: Танка в НВИМ наистина трябва да се потегне, независимо от къде е попаднал там. Като нямаме от серията която сме имали на въоръжение, ще се задоволим с наличното. Но просто не трябва да позволяваме вече да се унищожават и да изгниват и разграбват ууникати и единични екземпляри. Пък били те дошли и от Марс!!!
      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

За закопаните танкове

:sm100: По данни на члена на Управителния съвет на дружеството Полк.О.Р. Тодор Предов д-р , танковете от нашата танкова бригада - Т-4 са разположени по границата в близост до селата Воден и Гранитово Ямболско. Преди много години - 60-те на 20 в. ги е обслужвала Елховската артилерийска бригада. Свалено е всичко което може да се свали и се е държало на склад в бригадата. Все повече се убеждавам, че спешно трябва да се потърсят големи фактори във Военното министерство, които да разпоредят проучване и изваждане на това което е останало.

Comment

Исках едно линкче да ви покажа, мисля обаче че ще е валидно два дни, после закриват сайта или го правят платен, не знам:

Comment

.
            Last edited by ; 21-03-2006, 18:53.

Comment

von Danitz написа
              Исках едно линкче да ви покажа, мисля обаче че ще е валидно два дни, после закриват сайта или го правят платен, не знам:

http://znam.bg/encyclopedia/action/s...84&sectionID=1
              Благодаря за линка, целият раздел военнод ело има интересни картинки, които ще си запазя, преди да ги направят платени. Нещо повече, очаквайте ги скоро в нашата галерия.

Танкиста и Парабелума за обяснили най-точно как седят нещата в момента с музеите. Колкото и усилия да полагаме, работата е почти безнадеждна. Само в Горна Оряховица става дума за 2000 експоната, за чието възстановяване само ще трябват сигурно стотина души, което е колкото целия софийски клон на Традиция. Много тъжно наистина.
              Но ние каквото можем правим. Преломният момент ще е приемането на закон за частните музеи (мутрите колекционери ще натиснат за тоя закон рано или късно). Тогава ще видим какво бихме могли да направим и какво не. Но аз съм стигнал до извода, че единствено Традиция може да направи нещо повече за запазването на военното ни наследство, с много ентусиазъм, труд и търпение. Междувременно може да опитаме да се сприятелим с колкото се може повече музейни директори. Току виж някой от тях ни се доверил в един момент.

Comment

Преди време в една друга тема бях повдигнал въпрос за музей "БОЙНА СЛАВА"http://forum.boinaslava.net/showthre...CB%C0%C2%C0%22
                Но нещо не го възприехте.("ранно било в БГ да се направи частен музей"-доколкото си спомням това бяха част от мненията и темата потъна в забрава) Помислете си пак.Само при мисъл та за за подобно нещо ми се досира

Comment

Политкомиссар написа
                  Преди време в една друга тема бях повдигнал въпрос за музей "БОЙНА СЛАВА"
                  Но нещо не го възприехте.("ранно било в БГ да се направи частен музей"-доколкото си спомням това бяха част от мненията и темата потъна в забрава) Помислете си пак.Само при мисъл та за за подобно нещо ми се досира
                  ще ти задам един въпрос
                  Ти ако имаш една малка колекцийка от 50 пушки и,20 револвера, 6 саби и шепа щикове-би ли я направил на музей? Би ли показал на света какво си успял да събереш и реставрираш през последните 10 години? Ами нали с това показване, автоматически ще попълниш колекцията на някой големец. България още не е пораснала за да види колекциите на колекционерите, които с големи лишения са успели през тези години да съхранят и запазят за Бъдещите поколения -Оръжието с което сме си извоювали Свободата,Оръжието, което не е дало във вражески ръце нито едно бойно знаме!Все още в България ,КОЛЕКЦИОНЕР=ПРЕСТЪПНИК, УБИЕЦ,РЕЦИДИВИСТ И ПРОЧИЕ!
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Политкомиссар написа
                    Преди време в една друга тема бях повдигнал въпрос за музей "БОЙНА СЛАВА"http://forum.boinaslava.net/showthre...CB%C0%C2%C0%22
                    Много добре си спомням онази тема. Тогава предложението беше за музей към Бойна Слава, и сега нещата не са се променили, защото ние в Бойна Слава дори не сме регистрирана организация, да не говорим колко далеч сме от необходимата организация, бройка на членовете и възможности за осъществяване на малък музей. Ние и списание щяхме да издаваме, но засега дори и това не се е осъществило.
                    Нарочно повдигнах темата в този форум, защото НД Традиция съществува вече повече от 10 години, има 300 члена, които плащат членски внос и постижения като възстановки на Шипка и изложби в музея на МВР. Отделно дето всеки член е колекционер. Така че ако някой може, то това е Традиция.
                    Проблемът, обаче, както и Парабелумът е изтъкнал, е липсата на законодателство, което да регулира частните музеи и галерии. Сега ако напрегнем усилия, вземем под наем някоя малка сградичка в София, и изложим там разни оръжия, най-много да дойде някой експерт от НВИМ, НИМ или Археологическия и да обяви нещата там за "паметници на културата" и след това да ни ги конфискуват. Веднага когато този проблем бъде разрешен и частните музеи узаконени, а досега натрупаните колекции амнистирани, ще може да се пристъпи към следващата стъпка по създаването на музей.
                    Сега не можем нищо друго да направим, освен да чакаме и същевременно да популяризираме идеята след колекционерите и да уточняваме някои детайли.

Comment

За Музейй на Колекционерите

:1087: Моето мнение е че все още е рано да се говори за частен колекционерски музей. Не, че не може и сега да се открие. Обаче това е свързано с някой тънки подробности, които ще затрудняват силно функционирането му. Което не значи, че не може да опитаме.:stupid:
                      На първо място може да се постави въпроса за статута на този музей. Това е свързано и с целите, които ще преследва една такава сбирка, колекция и експозиция. Дали ще бъде изложение на колекцията на един или някоко ентусиасти, дали ще има някаква образователна, поучителна, патриотарска и пр. насока. Дали пък няма да е добре подредена борса с възможности за откупка и покупка на такива експонати. Или всичкото накуп.
                      Законодателната страна е много важна, защото правното регулиране ще даде онази сигурност на колекционера, да даде спокойно своя ценна придобивка, да и се порадват и другите. И да позавидят. А то иначе, ако дойдат косаджиите и приберат това-онова, за какъв давол ни е всичко. Тук също е уместен въпроса за безопасноста на експонатите. И от кражби на злоумишленици и съперници и от възможноста с годните за стрелба оръжия, да се правят щуротии и престъпления. А всички Ние сме против обезопасяването по начин, който прави оръжието обезобразено. А и цената на такова оръжие спада автоматично, което е в ущърб на собственика. И на историята!!! Примери бол!!!
                      НДрТр има дружествена собственост от няколко огнестрелни оръжия и др.военни потреби. Най-добрите неща, които преди години взехме от Военна киностудия са двете тежки картечници - Максим-Шпандау и Шварцлозе, картечните пистолети Суоми, МР-40, ЧЗ и пр. Прибрахме ги в музея на МВР, защото тогава там единствено можеха да се съхраняват. Сега правим опити да си ги вземем, но вероятно ще срещнем определени трудности от директора на музея и фондовичката. Проблем е и къде ще ги държим, като си ги вземем. Защото аз лесно мога да ги взема и да ги сложа в музейната експозиция на Академията на МВР. Засега. Обаче това не решава въпроса с частния колекционерски музей.
                      :wall: Намирането на зала, витрини, осветление, подходящ достъп, охрана през деня, охрана в извънработно време, периодично подържане, почиствени и смазване, реставрация на огнестрелни, хладни, кожени, текстилни, метални и пр. материали, ремонт, обогатяване на колекцията, научно изследване, обменен фонд, участие в други изложби, търгове, изкупуване на нови експонати, търсене на специални образци и пр. и пр. Вероятно не съм се сетил за още десетина неша, които са важни за такава дейност. А всичко това струва пари, пари, време и пак пари. :1087:
                      Голият ентусиазъм ще секне след месец-два и ще остане определен интерес, който е трудно защитим, без определено възнаграждение, печалба, набиране на нови попъллнения на личната колекцията и мн. др.:rock:
                      А иначе, като че ли е лесно да събереш десетина пищова, саби и ножове и да се наречеш колекционер, и да си готов да правиш изложби, и да се пъчиш по сбирки и възстановки.:wall:

Comment

Working...
                      X